– Fastän förhandlingarna framskridit i god anda och båda parter har en gemensam vilja att finna en uppgörelse, fanns det inte förutsättningar att fortsätta förhandlingarna, berättar ansvariga ombudsmannen för kemiska branschen Taru Reinikainen.
– Synen på lönehöjningarnas storlek och lönehöjningsmodellen skiljde sig för mycket mellan parterna, konstaterar för sin del ansvariga ombudsmannen för konsumtionsvarubranscherna Piia Säkkinen.
– Prisökningen inverkar på alla tjänstemän och lönehöjningarna bör därför huvudsakligen betalas som allmänna förhöjningar. En tillräcklig allmän förhöjning är i praktiken det enda sättet att trygga tjänstemännens köpkraft, säger industrisektorns direktör Anssi Vuorio.
Kollektivavtalen löpte ut i slutet av året. Trots att förhandlingarna dragit ut på tiden äventyras inte medlemmarnas anställningsvillkor tack vare kollektivavtalets efterverkan.
Stridsåtgärder som Industrifacket utlyst
Industrifacket har utlyst övertidsförbud från i natt i kemiska basindustrin samt i gummiproduktindustrin och kemiska produktindustrin och arbetsnedläggelse i utvalda företag i kemiska industrin för tiden 1–3 februari.
Under arbetskonflikterna håller sig tjänstemännen till sina egna arbetsuppgifter.
Pros medlemmar som jobbar i arbetaruppgifter på verksamhetsställen som omfattas av övertidsförbudet och arbetsnedläggelsen, är med i övertidsförbudet och arbetsnedläggelsen.