Pro Nyheter
Distansarbete gör det möjligt att arbeta flexibelt i finansieringsbranschen oberoende av tid och plats samt ökar välbefinnandet, orken och arbetets meningsfullhet, framgår det av en färsk undersökning. Å andra sidan gör kundorienteringen, regleringen, datasäkerhetskraven och avsaknaden av klara spelregler i finansieringsbranschen att distansarbete ökar i långsam takt.
Finansieringsbranschen lät undersöka hur distansarbete upplevs i branschen och vad det skulle finnas för verktyg åt cheferna för att leda distansarbete.
– Ett av undersökningens centrala resultat var att ju mer man arbetade på distans, desto positivare förhöll man sig till det, säger Martta Asikainen, som undersökte distansarbete i finansieringsbranschen.
I undersökningen framkom arbetstagarnas och chefernas olika förhållningssätt till distansarbete. I alla fördes det fram det lugn distansarbetet för med sig och den effektivitet i arbetet som kommer därmed. Man önskar att distansarbete ökar och blir en bestående del av arbetsplatsens verktygsback.
– Likt många andra branscher övergår finansieringsbranschen till en ny slags värld, där arbetets flexibilitet ökar och kontorsväggarna inte längre begränsar arbetet. För branschen är det viktigt att kunder kan betjänas flexibelt oberoende av tid och plats. Istället för att vakta om arbetstagaren sitter vid sitt arbetsbord, fäster man uppmärksamhet vid resultat, konstaterar Hilkka Malinen, arbetspensionsbolaget Elos personaldirektör och ordförande för Finansbranschens Centralförbunds nämnd för finansieringsarbete och kompetens.
Allt utgår från förtroende
Arbetsgivare och arbetstagare deltar i arbetet att utveckla nya arbetssätt i finansieringsbranschen. Direktören för finanssektorn i Fackförbundet Pro, Antti Hakala, poängterar ömsesidigt förtroende vid distansarbete.
– Allt utgår från förtroende och att bygga kring det. Det behövs förtroende för att komma vidare och lyckas med distansarbete. Gemensamma avtal, spelregler och praxis förtydligar saker och ger jämlikhet, konstaterar Hakala.
Distansarbete förutsätter fungerande kommunikation mellan arbetstagare och arbetsgivare. Arbetsgivaren måste lita på att arbetet utförs utan att man flåsar i nacken. Å andra sidan måste arbetstagaren kunna lita på arbetsgivarens stöd och utbildningsmöjligheter.
Försäkringsmannaförbundets ordförande Liisa Halme poängterar att distansarbete ska vara en win-win-situation för båda parter. Dessutom ska målsättningarna för distansarbetare vara likadana som för dem som arbetar på kontoret och man får inte ställa högre krav på distansjobbarna än på andra.
– Distansarbete ger goda möjligheter bara man sköter om arbetstagarnas utbildning och arbetshälsa. Då spelreglerna är i skick passar distansarbete utmärkt för att göra arbetslivet flexiblare, säger Liisa Halme.
Distansarbete gör det möjligt att sammanjämka arbete och privatliv, vilket förbättrar arbetstagarnas ork och välbefinnande i arbetet.
Mer om temat: Joka viides finanssialalla voi tehdä etätöitä 2.2.2016