Hoppa till huvudinnehållet

Nya arbetstidslagen främjar lokalt avtalande

Statsrådet godkände i dag propositionen till ny arbetstidslag. Härefter förs lagen för att behandlas i riksdagen. Fackförbundet Pros ordförande Jorma Malinen anser att lagen ökar möjligheterna till lokalt avtalande. Malinen ser ändå risker ur arbetstagarnas synvinkel i periodarbetet som ingår i förslaget.

Pro Nyheter

Jämfört med gällande lag är de centrala förnyelserna i den nya lagen modellen om flexibel arbetstid samt bestämmelserna om arbetstidsbank. I regeringens proposition behålls lagens tillämpningsområde som omfattande, det vill säga uteslutandet av sakkunnigarbete från arbetstidslagen, som ingick i lagutkastet, är inte en del av den nya lagen.

- För dem med chefs- och sakkunnigarbete är det ett mycket viktigt beslut att ett omfattande tillämpningsområdet består. Lagutkastets förslag var verkligt problematisk för arbetarskyddet, förslaget skulle också ha haft betydande negativ inverkan på våra medlemmars inkomster, så till den delen kan man vara nöjd med den nya lagen. En ansvarsfull lösning av landets regering, konstaterar Fackförbundet Pros ordförande Jorma Malinen.

Den nya lagen ökar flexibiliteten i arbetslivet

- Bestämmelserna om arbetstidsbank och flexibel arbetstid gör det möjligt att öka lokalt avtalande, vilket är välkommet. Med de här elementen kan man genom att avtala lokalt möjliggöra en allt bättre sammanjämkning av arbete och fritid, berättar Malinen.

- För arbetstidsbankens del är det viktigt att minnas att banken inte kan användas för att låta bli att betala för utfört övertidsarbete. Arbetstagaren har rätt att få arbetstidsbankens saldo i pengar om det inte är möjligt att ta ut ledigt vid tidpunkt som är lämplig för arbetstagaren, påpekar Malinen.

- Det ingår likväl också risker i periodarbete. Periodarbete kan som värst skära ned övertidsersättningar och försämra orken i arbetet, konstaterar Malinen.

- Tiden utvisar om de nya bestämmelserna fungerar så att flexibiliteten i arbetslivet ökar på ett jämlikt sätt, tillägger Malinen.

Fel att avbryta trepartsberedning

Lagen bereddes inte ända till slutet på treparts basis efter att arbetsgruppen som beredde lagen slutade sitt värv med ett oenigt förslag för mer än ett år sedan.

- Det hade varit önskvärt att man gått ända till slutet på treparts basis. Trepartsberedning är ändå det bästa existerande arbetsredskapet för att förnya arbetslivslagstiftningen jämlikt och på ett hållbart sätt, avslutar Malinen.