Hoppa till huvudinnehållet

Pohjolan Voima inleder samarbetsförhandlingar

Det solida bolagets mål är att minska 65 årsverken inom stödtjänsterna.

 

Wisapowers kraftverk är förverkligat med Pohjolan Voimas bioenergiprogram. Wisapowers kraftverk med sodapanna på UPM:s fabriksområde i Jakobstad blev klart år 2004.

Bild: Pohjolan Voima

Energibolaget Pohjolan Voima inleder samarbetsförhandlingar i slutet av mars. Förhandlingarna berör ändringar inom stödtjänsterna, till vilka bland annat ekonomi-, personal- och dataadministrationen hör.

Företaget bedömer att minskningsbehovet är högst 65 årsverken.

Målet för utvecklingen är bättre stöd för affärsverksamheten, bättre kvalitet och förbättrad kostnadseffektivitet.

Samarbetsförhandlingarna förs samtidigt i hela koncernen. Förhandlingarna omfattar åtta bolag i koncernen.  Förutom moderbolaget PVO berör de Kaukaan Voima, Kymijoen Voima, Laanilan Voima, Powest, PVO Vesivoima och PVO Harjavalta samt Proma-Palvelut Oy.

I de här företagen finns ungefär 130 tjänstemän som arbetar med stödtjänster.

Pohjolan Voima sysselsatte i slutet av år 2011 sammanlagt 464 personer.

Pohjolan Voima finns på flera orter och till koncernen hör 24 kraftverk.


Råd att ta samhällsansvar

Resultatet för Pohjolan Voima-koncernens räkenskapsperiod 2011 var 195,1 miljoner euro. På sin webbplats beskriver företaget sin verksamhet som ansvarsfull.

– Företaget har råd och vilja till bra personalpolitik. Nu måste det agera så att löftena till personalen om ansvarighet infrias, konstaterar Petteri Hyttinen, ansvarig ombudsman för energibranschen i Fackförbundet Pro.

I energibolagets stödfunktioner arbetar erfaret yrkesfolk. Medelåldern bland de fastanställda i Pohjolan Voima var år 2011 49,1 år. Mer än hälften av de fastanställda har fyllt 50 år.

– I energibranschen är man trogna sina arbetsgivare och långa anställningsförhållanden är vanliga. De som nu arbetar i energibranschen har anställningsförhållanden på i medeltal över 18 år. Arbetsgivaren ska framförallt sköta om tillräcklig utbildning för personalen under anställningsförhållandet, påpekar Hyttinen.


Man ska ta hand om femtioåringarna

I arbetsmarknadsundersökningen som Pro publicerade i går framkom att över 50-åringar sägs upp och permitteras före yngre. Pros ordförande Antti Rinne bedömer att i bakgrunden finns arbetsgivarnas sätt att bland de första säga upp dem som närmar sig pensionsåldern.

– Det här står i konflikt med att arbetstagar- och arbetsgivarorganisationerna och statsmakten på alla sätt borde försöka förlänga arbetskarriärerna, säger Rinne.

På basis av uppgifterna som insamlats av medlemmarna i Pro var nästan en fjärdedel av de 60–64-åriga tjänstemännen i den privata sektorn arbetslösa år 2011. Av 55–59-åringarna var nästan 15 procent arbetslösa. 


Pro Nyheter/ Katja Palhus
Översättning Susanne Paetau

 

Mera om ämnet:

14.3.2012 Femtioåringar är mindre sjuklediga än andra