Wisapowers kraftverk är förverkligat med Pohjolan Voimas bioenergiprogram. Wisapowers kraftverk med sodapanna på UPM:s fabriksområde i Jakobstad blev klart år 2004.
Bild: Pohjolan Voima
Energibolaget Pohjolan Voima inleder samarbetsförhandlingar i slutet av mars. Förhandlingarna berör ändringar inom stödtjänsterna, till vilka bland annat ekonomi-, personal- och dataadministrationen hör.
Företaget bedömer att minskningsbehovet är högst 65 årsverken.
Målet för utvecklingen är bättre stöd för affärsverksamheten, bättre kvalitet och förbättrad kostnadseffektivitet.
Samarbetsförhandlingarna förs samtidigt i hela koncernen. Förhandlingarna omfattar åtta bolag i koncernen. Förutom moderbolaget PVO berör de Kaukaan Voima, Kymijoen Voima, Laanilan Voima, Powest, PVO Vesivoima och PVO Harjavalta samt Proma-Palvelut Oy.
I de här företagen finns ungefär 130 tjänstemän som arbetar med stödtjänster.
Pohjolan Voima sysselsatte i slutet av år 2011 sammanlagt 464 personer.
Pohjolan Voima finns på flera orter och till koncernen hör 24 kraftverk.
Råd att ta samhällsansvar
Resultatet för Pohjolan Voima-koncernens räkenskapsperiod 2011 var 195,1 miljoner euro. På sin webbplats beskriver företaget sin verksamhet som ansvarsfull.
– Företaget har råd och vilja till bra personalpolitik. Nu måste det agera så att löftena till personalen om ansvarighet infrias, konstaterar Petteri Hyttinen, ansvarig ombudsman för energibranschen i Fackförbundet Pro.
I energibolagets stödfunktioner arbetar erfaret yrkesfolk. Medelåldern bland de fastanställda i Pohjolan Voima var år 2011 49,1 år. Mer än hälften av de fastanställda har fyllt 50 år.
– I energibranschen är man trogna sina arbetsgivare och långa anställningsförhållanden är vanliga. De som nu arbetar i energibranschen har anställningsförhållanden på i medeltal över 18 år. Arbetsgivaren ska framförallt sköta om tillräcklig utbildning för personalen under anställningsförhållandet, påpekar Hyttinen.
Man ska ta hand om femtioåringarna
I arbetsmarknadsundersökningen som Pro publicerade i går framkom att över 50-åringar sägs upp och permitteras före yngre. Pros ordförande Antti Rinne bedömer att i bakgrunden finns arbetsgivarnas sätt att bland de första säga upp dem som närmar sig pensionsåldern.
– Det här står i konflikt med att arbetstagar- och arbetsgivarorganisationerna och statsmakten på alla sätt borde försöka förlänga arbetskarriärerna, säger Rinne.
På basis av uppgifterna som insamlats av medlemmarna i Pro var nästan en fjärdedel av de 60–64-åriga tjänstemännen i den privata sektorn arbetslösa år 2011. Av 55–59-åringarna var nästan 15 procent arbetslösa.
Pro Nyheter/ Katja Palhus
Översättning Susanne Paetau
Mera om ämnet: