Hoppa till huvudinnehållet

Pros undersökning: Kvinnliga chefers löner är lägre än de manliga chefernas

Kvinnor väljs mer sällan till chefsuppgifter och till arbeten från vilka man avancerar till bättre avlönade uppgifter under karriären. En del av kvinnornas kompetens blir oanvänd av arbetsgivaren.

 

Av kvinnorna i Pro var sju av hundra i chefsställning år 2014, av männen arbetade 35 procent som chefer. Kvinnorna i Pro tjänade år 2014 i genomsnitt 2 760 euro och männen 3 430 euro. De kvinnliga chefernas medellön var 3 200 euro och de manliga chefernas 3 650 euro. I medellönen ingår grundlön och tjänsteårstillägg. 

– För samma eller likvärdigt arbete ska man få samma förmåner och rättigheter oberoende av kön. Könet får inte vara en broms i karriär- eller löneutvecklingen, säger Fackförbundet Pros ordförande Jorma Malinen.

Fackförbundet Pros arbetsmarknadsundersökning har åren 2008–2014 följt med löneskillnaden mellan män och kvinnor. Då man tar bort förklarande bakgrundsfaktorer, arbetets natur och timantal som använts till arbete, återstår en oförklarlig löneskillnad på åtta procent, som bara beror på kön. Den här skillnaden har hållits oförändrad under granskningstiden. Samma oförklarliga skillnad finns även mellan kvinnliga och manliga chefers löner.

Enligt Pros målsättning för regeringsprogrammet bör främjande av jämställdhet mellan könen vara ett konkret mål också för nästa regering. Löneskillnaden är en viktig mätare på jämställdhet.

Chefsposition inte ens med samma utbildning

Det att kvinnor och män slutar i olika position i arbetslivet har ofta motiverats med för könet typiska utbildningsval. Kvinnorna väljer oftare en merkantil utbildning och männen en teknisk utbildning.

Oberoende av utbildningsbakgrund, ålder och arbetserfarenhet finns det en klar skillnad till männens favör hur kvinnor och män placerar sig i arbetslivet. Det är i genomsnitt 4,5 gånger sannolikare att män väljs till chefsuppgifter än kvinnor, framgår det av Pros arbetsmarknadsundersökning.

Manliga ingenjörer och tradenomer blir oftare än kvinnorna chefer. Kvinnliga ingenjörer i Pro placerade sig oftast som chefer inom fastighetsservicebranschen, där deras andel var ungefär 30 procent år 2014. Det var troligast att kvinnliga tradenomer i Pro fick chefsposition i service- och konsumtionsvarubranscherna, där mindre än var femte chef var kvinna. 

– Det ser ut som om inte utbildning ensamt hjälper kvinnornas karriärutveckling. Utbildningen har likväl en större betydelse för kvinnor än för män. Utan lämplig examen är det onödigt för kvinnorna att drömma om karriärutveckling, påminner arbetsmiljö- och jämställdhetsexpert Tanja Lehtoranta från Fackförbundet Pro.

Skrota anspråkslösheten

Det är bra att årligen i jämställdhetsplanen följa med jämställdhetsfrågor på arbetsplatsen, såsom männens och kvinnornas användning av familjeledigheter eller kvinnornas andel av chefsposterna på arbetsplatsen.

För mycken självkritik kan vara ett hinder i kvinnornas karriärutveckling. Det kan till exempel vara fråga om att kvinnor söker ett jobb bara om de helt uppfyller ansökningsvillkoren.

– Det är onödigt att förvänta sig att jämställdheten förverkligas i arbetslivet genom att bida tiden, en ändring måste ske och vi kvinnor måste där vara aktiva. Det är viktigt att med öppet sinne våga ta emot utmaningar.  Det lönar sig att uppskatta sig själv och den egna kompetensen, inte förringa sin förmåga eller potential, uppmanar jämställdhetsexperten Lehtoranta.

Pro Nyheter / Katja Palhus / källa: Pros pressmeddelande 6.3.2015
Översättning Susanne Paetau