Tjänstemännens arbetsuppgifter kvarstår oförändrade. RAY:s kollektivavtal för arbetare och lönesystemet i det känner inte ens till tjänstemannauppgifter, berättar Ben Aissa.
RAY:s tjänstemän hör till Fackförbundet Pro, som förhandlar kollektivavtalet för dem. Det nuvarande avtalet är i kraft till 31.1.2017.
– Genom att byta kollektivavtal kan RAY tvinga tjänstemännen till periodarbete. Periodarbete tar bort övertidsersättningar av tjänstemännen, tvingar till obestämda arbetstider och försämrar arbetslöshetsskyddet. I arbetarnas kollektivavtal garanteras inte minimiarbetstid per vecka, meddelar RAY:s huvudförtroendeman Kristiina Lindroos.
Bara meddelande om byte av kollektivavtal
Penningautomatföreningen flyttade 1 oktober med enbart ett ensidigt meddelande tjänstemännen vid resurscentret och betjäningen av konsument- och företagskunder till arbetarnas kollektivavtal.
De flyttade tjänstemännen arbetar i kundbetjäningen och tar emot kundrespons och ger råd vid problem med spelverksamheten. Resurscentret sköter bland annat om uppgörandet av arbetsskiftsförteckningar och personresurser vid sjukdomsfall.
– Vårt arbete lämpar sig inte för periodarbete, för telefontjänsten har fasta öppettider och betjäningen sköts effektivast inom ramarna för ordinarie arbetstid, påpekar kundrådgivare Ulla Vaattovaara vid RAY:s betjäning för företagskunder. Hon är en av de tjänstemän som ändringen gäller.
Välgörare behandlar personalen med hårdhandskar
RAY delar ut spelintäkter till flera allmännyttiga mål i föreningar inom social- och hälsovårdssektorn.
– RAY är en välgörare i medborgarnas ögon. Personalen behandlas likväl med hårdhandskar. Vi duger inte ens till förhandlingsbordet. Det här är inte första gången som RAY förbigår skyldigheter enligt samarbetslagen. Vi har berättat att vi är redo att förhandla om olika arbetstidsformer med RAY:s ledning. Var det här RAY:s svar, frågar Lindroos.
Pro bestrider RAY:s förfarande
Pro kräver att RAY återtar sitt beslut och fortsättningsvis tillämpar tjänstemännens kollektivavtal på alla sina tjänstemän.
– Vi har redan bestridit saken och vid behov för vi meningsskiljaktigheten till arbetsdomstolen. RAY:s diktatpolitik är inte acceptabel i dagens arbetsliv, säger ansvariga branschombudsmannen Iiris Ben Aissa.
Pro Nyheter/ Katri Kangas / källa: Pros pressmeddelande
Översättning Susanne Paetau