Hoppa till huvudinnehållet

Statens tjänstemän och arbetstagare fick i januari en engångspott till sin lön

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
I samband med lönebetalningen i januari 2019 betalades det åt statens tjänstemän och arbetstagare en engångspott på 9,2 procent baserad på resultatrik verksamhet, såvida vissa ramvillkor uppfyllts.

Pro Nyheter

Statens tjänstemän och arbetstagare fick i samband med lönebetalningen i januari 2019 en engångspott baserad på resultat.

– I praktiken betyder engångspotten att det i lönen för januari betalas en engångssumma till varje tjänsteman och arbetstagare, med vissa ramvillkor. Engångspotten är 9,2 procent av månadslönen i enlighet med statens allmänna tjänste- och arbetskollektivavtal, berättar direktören för den offentliga sektorn Niko Simola i Fackförbundet Pro.

Med engångspotten stöder man resultatrik verksamhet och produktivitet i den statliga sektorn samt utvecklingen av köpkraften hos statens personal.

– Förutsättningen för utbetalning är inte det att ämbetsverkets resultat eller produktivitet skulle ha förbättrats, fortsätter Simola.

Engångspotten på kontot i januari

För att personen ska få engångspotten på sitt konto, ska hans eller hennes anställningsförhållande ha börjat senast den 3 september 2018 och fortgått oavbrutet till den 18 november 2018.

Engångspotten betalas inte om tjänstemannen eller arbetstagaren inte haft en enda avlönad dag 3.9–18.11.2018.

Om tjänstemannen eller arbetstagaren arbetat på deltid, bestäms engångspottens storlek enligt deltidsprocenten 18.11.2018.

– Det lönar sig att kolla på det egna lönekvittot eller-specifikationen, att potten utbetalats. Om något är oklart, kontakta Pros rådgivning för den offentliga sektorn, berättar Simola.

Statens tjänste- och arbetskollektivavtal är i kraft till mars 2020

Statens tjänste- och arbetskollektivavtal på centralnivå är i kraft 1.2.2018–31.3.2020.

– I avtal på centralnivå överenskoms bland annat om arbetstid, semester och ersättning av resekostnader, berättar Simola.

Staten har också preciserade avtal på ämbetsverksnivå, vilka är tjänste- och arbetskollektivavtal för ett förvaltningsområde eller ämbetsverk.

– I de här avtalen överenskoms mer detaljerat om till exempel lönesystem som tillämpas i ämbetsverk, förtroendemän och deras ersättningar samt om personalens ställning, fortsätter Simola.

Staten har sammanlagt ungefär 73 000 anställda.

Rådgivningen för den offentliga sektorn betjänar Pro-medlemmar som arbetar för staten, i universitet och företag i den offentliga sektorn. Ring vardagar klockan 8.30–16 till nummer  09 1727 3312.
Övriga kontaktuppgifter hittar du här.