Hoppa till huvudinnehållet

STTK: Samhällsfördraget strandade, ärendena kvarstår

– Man kan göra allt möjligt vid arbetsmarknadsborden, men arbetsgivarna eller regeringen kan inte lägga allt ansvar på löntagarna genom att försämra deras köpkraft, välbefinnande och arbetsliv, komprimerar ordförande Palola från STTK.

Tjänstemannacentralen STTK:s ordförande Antti Palola är besviken, men inte överraskad över att förhandlingarna om samhällsfördrag körde på grund.

– STTK eftersträvade ett balanserat avtal, som skulle främja Finlands ekonomiska tillväxt, företagens konkurrenskraft och förbättrad sysselsättning. Försöket svajade ända från början på grund av ett väldigt ambitiöst mål och även arbetsgivarnas passivitet, bedömer Palola.

Finlands problem är stora, delvis fördjupande och den negativa spiralen hotar accelerera. Också atmosfären är spänd, fastän det fortfarande går bra för många i Finland.

– Man kan göra allt möjligt vid arbetsmarknadsborden, men arbetsgivarna eller regeringen kan inte lägga allt ansvar på löntagarna genom att försämra deras köpkraft, välbefinnande och arbetsliv, komprimerar ordförande Palola från STTK.

Arbetsmarknadsorganisationerna har de senaste åren gjort flera uppgörelser som stöder regeringens ekonomiska politik. Fastän förhandlingarna om samhällsfördrag nu avslutades hålls samma ärenden på arbetsmarknads-organisationernas lista. Om ett drygt år, är det dags för nästa förhandlingsrörelse på arbetsmarknaden.

– Inom ramen för den är det möjligt att föra vidare till exempel arbetstidsfrågor, utveckla arbetslivet, stärka omställnings- och anställningsskyddet och främja träffandet av lokala avtal. Med tanke på koordinering av ekonomisk politik och arbetsmarknadspolitik som regeringen önskar, fungerar inte förbundsförhandlingar som arbetsgivarna drömmer om lika bra som förhandlingar på trepartsbasis.

Regeringen har meddelat att om samhällsfördrag inte fås till stånd, förverkligar den tilläggsinbesparingar på sammanlagt 1,5 miljarder euro under pågående regeringsperiod.

– En klok regering fortsätter dialogen med arbetsmarknadsparterna och vet när det är bäst att avvakta. Ett hållbart slutresultat uppnås bara genom att avtala, inte strida. STTK hoppas att regeringen funderar noggrant på behovet av tilläggsbesparingar och hur de skulle riktas. Det skulle vara viktigare att få fart på strukturella förnyelser, först av dem förnyandet av social- och hälsovården.

Pro Nyheter / Katja Palhus / STTK
Översättning Susanne Paetau