Hoppa till huvudinnehållet

Var femte lider på arbetsplatserna av problem med inomhusluft

Enligt den enkät som STTK låtit utföra upplever mer än var femte (22 %) av dem som svarat att inomhusluften på arbetsplatsen är rätt dålig eller synnerligen dålig. I arbetstagarposition upplevs inomhusluften som klart sämre än i chefs- eller ledarposition. Mest problem finns det i social- och hälsovårdsbranschen samt i utbildnings- och transportbranschen. Ju större organisation, desto mer problem förekommer det. Mest finns de på den kommunala sidan.

 

Problemen orsakas av flera olika faktorer: bland annat av för hög temperatur, dålig luftventilation, damm och fuktskador.

– Det mest alarmerande är att var fjärde säger att det inte vidtagits åtgärder på arbetsplatsen trots problemen. De svarande anser att det beror på att man på arbetsplatsen inte upplever behov att korrigera problemen; arbetsgivaren är inte intresserad av problemen eller bryr sig inte om dem. Åtgärderna anses också för dyra, konstaterar STTK:s direktör Katarina Murto.

Trygga och hälsosamma arbetsutrymmen är en betydande faktor för att bevara arbetsförmågan och minska sjukfrånvaron.

– För att utreda sambandet mellan symtom och orsak förutsätts en öppen diskussion mellan skolorna som undersöker och sköter problem med inomhusluft. Ur socialskyddets synvinkel får en arbetstagare med symtom ofta sitta emellan.

STTK föreslår fortlöpande mätning av inomhusluften på arbetsplatserna, snabb korrigering av problemen och öppen informationsgång.

– Framförhållning främjar ett snabbt ingripande i problem. Den viktigaste målsättningen är att arbetstagaren kan fortsätta i arbetslivet så länge som möjligt.