1. Asenne ratkaisee ja terapia auttaa – mutta onko näin?
Terapiaa tarjotaan ratkaisuksi mitä moninaisimpiin yhteiskunnallisiin ongelmiin, kuten työttömyyteen ja työuupumukseen. Self help -kulttuuri kannustaa kehittämään itseään jatkuvasti ja jopa onnellisuutta voi nykyään suorittaa oppaan avulla. Mutta miksi vastuu eheytyä on yksilöllä? Marian vieraana terapeuttisesta vallasta keskustelemassa on Turun yliopiston yhteiskuntatieteiden tohtori ja erikoistutkija Hanna Ylöstalo.
2. Suoritusyhteiskunta ei anna armoa
Jaksossa keskustellaan suoritusyhteiskunnasta, siitä mikä meitä ajaa suorittamaan ja miksi ihmiset uupuvat ja kaikki eivät jaksa? Mitä kaikkea nykytyöelämä vaatii yksilöltä ja onko se kohtuullista? Miten uupuneita yksilöitä syyllistetään ja mitä voitaisiin tehdä, jotta ongelmanratkaisu ei jäisi ainoastaan yksilön vastuulle? Marian vieraana laulaja-lauluntekijä Jannika B sekä psykoterapeutti ja sosiaalipsykologi Emilia Kujala.
3. Nyky-yhteiskunta ja työn murros murentaa jaksamista
Mikä työelämässä murentaa jaksamista? Onko nuorten huolettomuus kadonnut ja onko ilolle enää tilaa paineiden alla? Millaisia paineita nyky-yhteiskunnan odotukset tuottavuudesta aiheuttavat? Miten yhteiskunnan rakenteet vaikuttavat identiteettiimme ja riittämättömyyden tunteeseen? Mitä tarkoitetaan työn murroksella? Marian vieraana kirjailija ja filosofi Pontus Purokuru.
4. Yksilö joustaa, työelämä ei – vielä epätasa-arvoisesti
Nainen jää vanhempainvapaalle, ja mies ei, ja samalla mies saa enemmän palkkaa kuin nainen. Naiset kokevat raskaussyrjintää ja myös uupuvat enemmän kuin miehet. Paljon puhutaan, että Suomi on verrattain tasa-arvoinen maa, mutta toteutuuko tasa-arvo työelämässä? Marian vieraana toimittaja ja tietokirjailija Julia Thurén.
5. Uupuneista nuorista uupuneiksi työntekijöiksi
Monen nuoren on vaikea määrittää omat rajansa ja koska pitää jarruttaa, kun yhteiskunta kannustaa jatkuvaan ja alituiseen suorittamiseen. Nuorilla on halua näyttää sekä puskea ja työn imu kuuluu uran alkuvaiheisiin, mutta samalla itsensä syyllistäminen jaksamisen loppuessa on tavallista. Marian vieraana toimittaja Emma Karasjoki.
6. Miehet ei itke työasioitakaan
Miehet eivät puhu eivätkä pussaa. Miehen representaatio on hyvin kapea ja mies halutaan edelleen änkeä perinteiseen muottiin. Vahvuuteen ja voimaan perustuvat kukkulan kuningas -leikit ja neitimäiseksi haukkuminen määrittävät usein poikien lapsuutta. Muottiin on sovittava. Marian vieraana somevaikuttaja ja seksuaalineuvoja Joonas Pesonen ja Mies+ ry:n toiminnanjohtaja ja perustaja Miika Saksi.
7. Quiet quitting ei palvele ketään
Työelämä on muuttunut ja vauhti vain kiihtyy. Quiet quitting on hätähuuto, jolla rajataan työtä minimimäärään ja tehdään vain välttämättömän. Työn kuormittavuuden ratkaisuksi siitä ei silti ole. Rajoja tarvitaan, mutta kapina ei tapahdu quiet quittingin keinoin. Marian vieraana Ammattiliitto Pron työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Tanja Luukkanen ja toimittaja Laura Friman.
8. Turvallinen työ luodaan yhdessä sopien
Esko Kilven mukaan työ on toisiaan tarvitsevien ihmisten vuorovaikutusta. Mielen hyvinvointia haastaa eniten huono esihenkilötyö. Esihenkilöyteen pitäisi kuulua vastavuoroisuus ja hyväksi esihenkilöksi kasvetaan yhdessä erheen kautta.
Millainen merkitys työyhteisöllä on työhyvinvoinnille? Marian vieraana Turvan asiakaskokemusjohtaja Jenni Holmen.
9. Miten käy suomalaisten mielenterveyden, kun järjestöjen asemaa heikennetään?
Hyvinvointi työelämässä, erityisesti nuorten kohdalla, ei ole palautunut koronakriisiä edeltävälle tasolle. Kuormitus ja uupumus lisääntyvät, ja työelämäheikennykset suurine leikkauksineen eivät auta asiaa. Järjestöillä on ollut suomalaisessa yhteiskunnassa ja myös työelämässä tärkeä kehittämisen, tuen ja avun tarjoamisen rooli. Järjestöjen toimintamahdollisuudet ovat kuitenkin kaventumassa.
Marian vieraana on MIELI Suomen mielenterveys Ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.
10. Auttaako self help -konstit työuupunutta?
Jaksossa tarkastellaan kriittisesti self helpiä ja puidaan self help -kulttuurin varjopuolia. ksilön vastuulle jää liian usein ratkaista oma jaksamisensa itse, vaikka työuupumuksen juurisyyt ovat kuormittavissa rakenteissa. Marian vieraana on psykoterapeutti, sosiaalipsykologi ja tietokirjailija Emilia Kujala, joka on kirjoittanut äänikirjan Suuri self help -huijaus sekä Ulkopuolisuudesta-kirjan.
11. Työntekijöille tarjotaan turvakengät, muttei psyykkistä turvaa
Tapa, jolla puhumme mielenterveydestä ja uupumuksesta on yksilöä syyllistävä ja vähättelevä. Työuupumuksen oireita esiintyy joka neljännellä suomalaisella, eikä oireita aina laukaise pelkkä työmäärä. Jaksossa keskustellaan siitä, miksi työn fyysiseen turvallisuuteen kiinnitetään työpaikoilla huomiota turvakengin ja koulutuksin, mutta psyykkinen puoli usein jää huomiotta. Marian vieraana on yhteiskunnallinen aktivisti, somevaikuttaja sekä viestinnän asiantuntija Emmi Nuorgam.
12. Kuinka johtaa inhimillisesti työyhteisöjä, joissa ei uuvuta?
Jaksossa keskustellaan johtamisen merkityksestä työhyvinvoinnin edistämisessä ja kuormittumisen ennaltaehkäisemisessä. Esihenkilöiden rooli psykologisesti turvallisen ja avoimen ilmapiirin luomisessa korostuu. Tässä jaksossa jaetaan konkreettisia esimerkkejä siitä, miten vakuutusyhtiö Turvassa rakennetaan myönteistä työyhteisöä ja johtamisen malleja. Marian vieraana on vakuutusyhtiö Turvan osaamisen kehittämispäällikkö Paula Lähteelä.
13. Millaiseen limboon joudutaan, jos työstressi nollataan vain after workeilla?
“Ihan kamala päivä! Oon ihan loppu! Lähdetkö aftereille?" Mihin se johtaa, kun jatkuvasti nollaa stressin ja käsittelee tunteet alkoholin avulla? Työperäinen stressi voi olla syynä päihteiden käytön taustalla. Työuupunut joutuu limboon, jossa mieltä itselääkitään alkoholilla eikä pysty lopettamaan, koska ei saa apua juurisyihin. Marian vieraana on yrittäjä, vaikuttaja ja Selvin päin -podcastin juontaja Hanna Tikander, joka on kertonut oman raitistumistarinansa kirjassaan Selvin päin – Erään bilettäjän tarina.
14. Nolla työtapaturmaa, mutta entäpä nolla työuupumusta?
Ihminen, joka uupuu, ei tarvitse lisää syyllistämistä. Uupumukselle etsitään syitä yksilön henkilökohtaisista haasteista, mutta harvemmin työpaikalta. Työuupumuksen taustalla vaikuttavat kuitenkin työelämän rakenteet, jotka luovat kuormitusta ja vievät tilaa palautumiselta. Marian vieraana on työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen, joka on tutkinut työuupumusta sekä murtanut sen myyttejä.
15. Työkyvyttömät työssäkäyvät – kuka kantaa vastuun, kun työn vaatimukset ylittävät rajat?
Nuorten määrä työkyvyttömyyseläkkeiden hakemuksissa mielenterveysperusteisesti kasvaa. Mitä tarkoitetaan työssäkäyvillä työkyvyttömillä? Kuinka työpaikoilla voidaan tunnistaa ja ehkäistä työkyvyn haasteita? Jaksossa keskustellaan siitä, kuinka pystyttäisiin ennakoimaan työkyvyttömyyden riskitekijöitä ja hillitsemään niitä. Marian vieraana on työeläkeyhtiö Varman tutkimuspäällikkö Auli Airila, joka on tutkinut työkyvyttömyyden riskitekijöitä.
Podcast on toteutettu yhteistyössä vakuutusyhtiö Turvan kanssa
Turva on kotimainen ja asiakkaidensa omistama keskinäinen vakuutusyhtiö. Meiltä saat alan parasta palvelua ja vakuutat elämäsi rakkaimmat asiat helposti ja yksinkertaisesti. Kun elämässä sattuu ja tapahtuu, on hyvä olla Turvassa.
Haluamme edistää terveempää työelämää yhteistyössä ammattiliittojen kanssa. Lupauksemme on, että ammattiliiton jäsenen arki on tulevaisuudessa entistä turvallisempaa.