Hyppää pääsisältöön

7 asiaa, jotka kannattaa hoitaa ennen kesäloman alkua

Image
7 asiaa, jotka kannattaa hoitaa ennen kesäloman alkua
Koko vuoden sitä odotettiin ja nyt se on täällä – kesä ja kesäloma! Lomastressin välttämiseksi ProStoori listasi joukon asioita, jotka kannattaa hoitaa ennen ensimmäistä lomapäivää.

7 asiaa, jotka kannattaa hoitaa ennen kesäloman alkua

Julkaistu 13.06.2018 klo 16:57
ProStoori
Kirjoittanut
Maija Kajanto
Koko vuoden sitä odotettiin ja nyt se on täällä – kesä ja kesäloma! Lomastressin välttämiseksi ProStoori listasi joukon asioita, jotka kannattaa hoitaa ennen ensimmäistä lomapäivää.

1. Kilauta kaverille
Miten monta kertaa on ollut puhetta kavereiden kanssa että ”Nähdään sitten kesällä”? Käsi sydämellä, kuinka usein se onnistui? Kesäviikkojen määrä on rajallinen ja siihen aikaan
mahdutetaan reissuja, mökkisuunnitelmia ja kesäjuhlia. Spontaanit tapaamiset eivät välttämättä onnistu.


Ota puhelin kauniiseen käteen jo ennen kesälomien alkamista, tarkista kalenteri ja ota yhteyttä kavereihin. Kun päivämäärä on lukittu, siitä on helpompi pitää kiinni ja muut suunnitelmat rakentuvat jo sovitun ympärille. Ystävien tapaamista harvemmin katuu, tapaamatta jättämistä sitäkin useammin. Siksi kannattaa olla liikkeellä vähän etupainotteisesti.

2. Tee tai teetä suursiivous kotiin
Samantekevää, aiotko viettää lomasta pääosan kotona vai vain pyörähtää kotinurkissa vaihtamassa mökkikassin passiin ja hammasharjaan – pölyinen ja sotkuinen koti ei ilahduta eikä nostata lomatunnelmaa. Kesälomalla varmasti on muutakin ohjelmaa kuin siivoaminen, eli merkitse kalenterista ajankohta ennen lomaa, jolloin teet kotona vähän perusteellisemman raivauksen. Palauta kirjastokirjat, setvi paperikasat, vaihda puhtaat lakanat, imuroi, pese saniteettitilat, pyyhi pölyt.

Jos aiot olla lomastasi suuren osan muualla kuin kotona, tarkista viherkasvien tilanne ja laita tarvittaessa ostoslistalle altakasteluruukkuja tai sovi naapurin kanssa kasteluvuoroista.
Jos urakka tuntuu suurelta, harkitse, olisiko tämä se vuosi, jolloin palkkaisit ammattilaisen hoitamaan kotisi kesäkuntoon. Samalla vaivalla voisi heittää vähän rahaa ongelmaa kohti ja tilata myös ikkunoiden pesun ja kylpyhuoneiden saumojen pesun ammattisiivoojalta, ammattilaisen välineillä. Puhdas ja järjestyksessä oleva koti antaa mielenrauhaa ja lomalle pääsee aavistuksen rentoutuneemmassa mielentilassa. Puhtaassa kodissa on myös mukavampi puuhailla – jos vaatehuoneen siivoaminen on suunnitelmissa loman aikana, on sekin mukavampi hoitaa kodissa, jossa joku muu on imuroinut ja pessyt lattiat.

Kesälomalla varmasti on muutakin ohjelmaa kuin siivoaminen, eli merkitse kalenterista ajankohta ennen lomaa, jolloin teet kotona vähän perusteellisemman raivauksen.

3. Aloita lippusirkus
Onko haaveissasi Savonlinnan oopperajuhlat, Porin jazzit tai jokin muu kesäinen tapahtuma? Oletko varma, että toiveittesi tapahtumaan saa enää lippuja? Kalenteroi itsellesi tärkeät asiat ja hoida liput etukäteen. Jos lomasi alkaa vaikka reissulla heti ensimmäisenä lomapäivänä, on huomattavasti rennompaa startata matkalle, kun loppukesän konsertti- ja tapahtumaliput on jo hankittu ja maksettu. Tämä auttaa myös kesämenojen budjetoinnissa.

4. Hamstraa tarpeellista
Jos kesäloma kuluu pitkälti muissa maisemissa ja koti on lähinnä huoltopiste, on entistä harmillisempaa, jos kotona käydessä on roskapussit lopussa ja aamukahvia ei saa keitettyä. Tarkista ennen kesäloman alkua, että kotona on kestomaitoa, suodatinpusseja, wc-paperia, pyykinpesuainetta ja muita perustarpeita. Silloin kotiin on mukava tulla, vaikka lomalento olisi kahdeksan tuntia myöhässä ja kotiutuminen tapahtuisi aamuyön pikkutunneilla.

5. Inventoi pakastin
Kesä tuo mukanaan ihanat marjat ja tuoreet kasvikset. Pakastin saattaa kuitenkin pursuta kaikenlaista talven ja kevään jäljiltä. Aloita pakastimen inventoiminen pari viikkoa ennen lomaa. Suunnittele ruoat sen mukaan, että saat joka päivä vähintään yhden jutun pois pakkasesta. Leivo juustoraasteet ja sosekeitot sämpylöihin ja pyöräytä viimevuotisista marjoista tai hilloista piirakka, jonka tarjoilet työkavereille loman alkamisen kunniaksi. Voitolla yöhön-tunnelmaa on vaikea välttää, kun pääset toivottamaan työkavereille hyvää lomaa piirakkalusikoiden kilistessä.

 Pakkaaminen ja lähteminen on helpompaa, jos viime hetken ostoksia varten ei tarvitse rynnätä markettiin juuri sinä ainoana kesäloman päivänä, kun ulkona paistaa aurinko. 

6. Hanki tuliaisia etukäteen
Aiotko kesän aikana piipahtaa kavereiden mökeillä, kyläillä tai osallistua synttärijuhliin? Pakkaaminen ja lähteminen on helpompaa, jos viime hetken ostoksia varten ei tarvitse rynnätä markettiin juuri sinä ainoana kesäloman päivänä, kun ulkona paistaa aurinko. Tee lista ja käy kaupassa etukäteen. Hoida tarvittavat lahjaostokset ja käytä tuliaisten hankinnassa mielikuvitusta; monesti esimerkiksi mökeillä säilytystilaa on rajallisesti, joten paketti hyvää kahvia tai skumppapullo saattaa olla parempi tuliainen kuin tavara.

7. Buukkaa lastenvahti
Jos taloudessasi on pieniä lapsia ja toiveissa tehdä kesän aikana aikuisten juttuja, kannattaa muistaa, että lastenvahdin saaminen loma-aikaan ei ehkä ole ihan helpoin nakki. Isovanhemmat saattavatkin olla äkkiä Kreikassa, vakilapsenvahti interreilillä ja kummitäti Lapissa vaeltamassa. Jos tulollaan on aikuisten juhlat tai muu tilaisuus, jonne haluaa mennä ilman jälkikasvua, kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä. Kannattaa muistaa myös vastavuoroisuus; jos viet naapurin lapset kesällä Korkeasaareen, voi hoitopaikan järjestyminen omalle lapselle olla helpompaa.

ProStoori toivottaa kaikille lukijoilleen rentouttavaa kesälomaa!