Hyppää pääsisältöön

7 vinkkiä sinulle, joka harkitset työpaikan vaihtamista

vinkit työpaikan vaihtoon
Me kaikki tiedämme ne tavalliset ohjeet työpaikan vaihtoa harkitsevalle: päivitä cv, kartoita työnhakupalvelut, lähesty kiinnostavia työnantajia suoraan. Harvemmin puhutaan siitä, että työpaikan vaihtamisessa iso työ tehdään omien korvien välissä. ProStoori listasi vinkit, miten se työ tehdään.

7 vinkkiä sinulle, joka harkitset työpaikan vaihtamista

Julkaistu 02.05.2018 klo 17:43
ProStoori
Kirjoittanut
Maija Kajanto
Me kaikki tiedämme ne tavalliset ohjeet työpaikan vaihtoa harkitsevalle: päivitä cv, kartoita työnhakupalvelut, lähesty kiinnostavia työnantajia suoraan. Harvemmin puhutaan siitä, että työpaikan vaihtamisessa iso työ tehdään omien korvien välissä. ProStoori listasi vinkit, miten se työ tehdään.

1. Aloita mietintätyö ja anna itsellesi aikaa

Jos työpaikan vaihto tuntuisi ajankohtaiselta, muista, että vaihtaminen ei yleensä ole hätähousujen hommaa. Rekrytointiprosessit ovat usein pitkiä ja matkan varrella asiat voivat muuttua elämäntilanteessa ja nykytyöpaikassa tavoilla, joita et osannut kuvitella.

Älä aseta itsellesi dead lineja vaan hyväksy, että työpaikan vaihtaminen voi olla ajallisesti pitkä prosessi, ei napsauttamalla suoritettu napanuoran katkaisu. Pitkällä työuralla vuosikin on lyhyt aika.

 

2. Muodosta mentorointirinki

Harva päätös syntyy tyhjiössä. Kun alat tunnustella mahdollisuutta työpaikan vaihtamiseen, käy läpi sosiaalinen rinkisi ja etsi sieltä ihmiset, joiden kanssa asiasta olisi hyvä puhua. Muodosta heistä mentorointirinki, joiden kanssa prosessoida tilannetta ja pohtia omia vaihtoehtojasi.

Ihmisten ei ehkä kannata olla samasta työpaikasta eikä heidän tarvitse olla samalta alalta kuin sinä, mutta keskustelu työelämässä olevien kanssa voi antaa näkökulmia, jotka yllättävät ja avaavat omiakin silmiä.

 Keskustelu työelämässä olevien kanssa voi antaa näkökulmia, jotka yllättävät ja avaavat omiakin silmiä.

3. Anna itsellesi lupa surra. 

Jos harkitset työpaikan vaihtamista, olet varmasti jo selvittänyt itsellesi asiat, joihin et ole nykyisessä työssäsi tyytyväinen. Tee nyt yksi lisäkotitehtävä: listaa itsellesi ne asiat, jotka ovat nykyisessä työpaikassa hyvin ja varaudu päästämään niistä irti. Älä rajoita listaa vain työtehtäviin tai johtamiseen, vaan kirjoita ylös myös ne hassut jutut: Hyvää kahvia kahvikoneessa, toimitusjohtajan joulutervehdys, jota saadaan yhdessä työkavereiden kanssa pilkata pitkälle tammikuulle.

Pienet asiat, kuten mieluinen työmatka ja tuttu työterveyslääkäri, ovat arjessa isoja asioita. On täysin luvallista tehdä surutyötä näistä asioista luopumisen kanssa, vaikka päättäisikin vaihtaa työpaikkaa.

 

4. Mieti vielä kerran oman firman uramahdollisuudet

Tämänkin olet varmaan kuullut ennenkin, mutta sanotaan se vielä kerran: aina kannattaa katsastaa omat nurkat ensin. Joskus omassa työpaikassa saattaisi olla positio, johon siirtyminen antaisi itselle uutta virtaa.

Aina ei myöskään tarvitse siirtyä uralla vertikaalisesti ylöspäin vain edetä voi myös lineaarisesti, saman tason tehtäviin mutta erilaiseen työnkuvaan. Jos sinulla on hyvä esimies tai työpaikalla on mukava luottamusmies, jonka kanssa asiaa voisi pohtia, tämä voi olla kannattava siirto.

 

5. Tee kevätsiivous ja hoida saunaremontti loppuun

Tämä kuulostaa täysin idioottimaiselta ohjeelta, mutta sillä on vahva pohja todellisuudessa.

Sotkuinen koti, sotkuinen työpöytä tai pursuileva sähköposti vahvistavat elämänhallinnan menettämisen tunnetta, ja keskeneräiset asiat syövät energiaa. Työpaikan vaihtaminen ja asian prosessoiminen vievät energiaa. Niinpä nyt on oikea hetki hoitaa loppuun kesken jäänyt remonttiprojekti, teettää kotona kevätsiivous ja siistiä työpöydän paperipinot armottomalla kädellä.

Siistitty ja loppuun saatettu käytännön projekti antaa pystyvyyden tunnetta. Sitä tulet tarvitsemaan rekrytointi-ilmoituksia selatessa ja isoa elämänmuutosta valmistellessa.

Nyt on oikea hetki hoitaa loppuun kesken jäänyt remonttiprojekti, teettää kotona kevätsiivous ja siistiä työpöydän paperipinot armottomalla kädellä. 

6. Aktivoidu somessa

LinkedIn on rekrytointikanavien ykkönen, mutta työpaikkailmoituksia vilahtelee usein muissakin some-kanavissa. Usein jo pelkkä rekrytointi-ilmoituksien selailu ja oikeista palveluista tykkäily auttaa siihen, että esimerkiksi Facebookin uutisvirtaan alkaa tipahdella työpaikkailmoituksia. Ammattimaisempiakin lähestymistapoja on, ja jos tuttavapiiriisi kuuluu yksikin diginatiivi, hän voi kertoa lisää.

 

7. Rakenna itsellesi unelmakartta

Elämäntaidon valmentajien käyttämä konsti voi toimia myös työpaikan vaihtoa suunnittelevien työkaluna.

Mieti, mitä haluat työpaikan vaihdolla saavuttaa. Onko tavoitteenasi saada lisää haasteita, uusia työkavereita, parempi taloudellinen toimeentulo, lisää aikaa perheen ja lasten kanssa? Koeta löytää näitä asioita kuvailevia kuvia Instagramista, netistä tai lehdistä, leikkaa, printtaa ja kokoa paperille. Visuaalisesti hahmottuva työkalu ”huijaa” ihmistä myös alitajuisesti pyrkimään niitä asioita ja tässä tapauksessa oikeanlaista työpaikkaa kohti.