Hyppää pääsisältöön

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisia työnseisauksia 14.–16.2.

Jorma Malinen
Jorma Malinen
Ammattiliitto Pron hallitus päätti jatkaa työnseisauksia erikseen nimetyillä teollisuuden työpaikoilla ja laajentaa työnseisaukset kolmipäiväisiksi.

Työministeri Arto Satosen viesti eilisen STOP nyt! -mielenosoituksen osallistujille oli selkeä: hallitus ei aio perääntyä heikennysten ja leikkausten kanssa tuumaakaan eikä neuvotella aidosti työntekijöiden kanssa. 

– Ministerin puheissa toistuvat kolmikantaiset työryhmät ovat tähän mennessä olleet pelkkää teatteria vailla aitoja vaikutusmahdollisuuksia, joten meille ei jää muita vaihtoehtoja kuin jatkaa työnseisauksia, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa pettyneenä. 

Pron julistamien työtaisteluiden tarkoituksena on vaikuttaa Suomen hallituksen suunnittelemiin työlainsäädännön muutoksiin, jotka heikentävät toimihenkilöiden työehtoja ja toimeentuloa. 

Liitot eivät ole huolineen yksin: oikeuskansleri esitti jälleen tällä viikolla kritiikkiä hallituksen sosiaaliturvaleikkausten liian kiireisestä valmistelutahdista, jota liitotkin ovat kritisoineet. Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen puolestaan huomautti osan hallituksen uudistuksista rikkovan kansainvälisiä sopimuksia ja olevan tyypillisiä autoritaarisille maille.

Työnseisauksen piirissä on 7 000 prolaista 

Ilmoitettu työnseisaus koskee 14.2.2024 kello 00.00 ja 16.2.2024 kello 24.00 välillä alkavia työvuoroja. Työnseisaus koskee seuraavien työehtosopimusten mukaista työtä määritellyissä yrityksissä ja toimipaikoissa:

  • Fiskars Finland Oy Ab:n toimihenkilöitä koskeva työehtosopimus 
  • Kemianalan toimihenkilösopimus 
  • Kenkä- ja nahkateollisuuden ja kultaseppäteollisuuden sekä harja- ja sivellinalan Toimihenkilösopimus 
  • Kumiteollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimus 
  • Lasikeraamisen teollisuuden toimihenkilösopimus 
  • Teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimus 
  • Tekstiili- ja muotialan toimihenkilösopimus
  • Puusepänteollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimus ja

kaikki Ammattiliitto Pro ry:n neuvottelemat yrityskohtaiset työehtosopimukset, joita noudatetaan liitteessä mainituissa mekaanisen metsäteollisuuden yrityksissä.

Työnseisauksen piirissä olevat toimipaikat

Työnseisaus koskee myös muiden yritysten palveluksessa olevia toimihenkilöitä, jotka työskentelevät asianomaisissa toimipaikoissa edellä luetelluiden työehtosopimusten mukaisissa tehtävissä.