Hyppää pääsisältöön

Ammattitautien määrä lisääntyi toissa vuonna

Astmaa sairastetaan erityisesti elintarviketeollisuudessa. Rakennusalalla asbesti vaivaa yhä.

Ammattitautien määrä lisääntyi toissa vuonna

Julkaistu 16.06.2014 klo 15:40
Uutiset
Astmaa sairastetaan erityisesti elintarviketeollisuudessa. Rakennusalalla asbesti vaivaa yhä.

Pro Uutiset/lähde: Työterveyslaitos

Ammatista johtuvien tautien määrä kasvoi toissa vuonna.

Työterveyslaitos kirjasi työperäisten sairauksien rekisteriin tuolloin 6 299 ammattitautia tai tautiepäilyä. Lisäystä vuodesta 2008 kertyi noin kolme prosenttia.

Ammattiastmojen määrä kasvoi jopa kolmanneksella, kun yleisimpiä työn aiheuttamia tauteja ovat meluvammat, ihotaudit ja hengitystiesairaudet.

 Ylilääkäri Panu Oksa Työterveyslaitokselta kertoo, että osa hengitystieallergioiden lisääntymisestä selittyy tarkentuneella kirjauskäytännöllä.

– Ammattiastmojen lisäystä tämä ei kuitenkaan selitä.

Asbestisairauksista ei ole päästy eroon 

 Ammattiastman tai epäilyn aiheuttavat yleisimmin homesienet, jauhot, viljat ja rehut sekä eläinten hilse, karvat tai eritteet. Puolet vahvistetuista astmoista aiheutui homesienistä.

Oksa arvioi, että ammattiastmojen kasvu saattaa johtua työympäristön huononemisesta, mutta se voi olla myös tilastollista vaihtelua.

Eniten hengitystieallergioita todettiin elintarviketeollisuudessa ja maataloudessa. Homepölykeuhkoepäilyistä ammattitaudeiksi vahvistettiin 66 prosenttia, nuhista 25 prosenttia ja astmoista 18 prosenttia.

Tuki- ja liikuntaelinten rasitussairaudet vähenivät, mutta asbestisairauksia todettiin edelleen työllisten määrään suhteutettuna muita aloja enemmän kulkuneuvojen valmistuksessa ja rakentamisessa.

Asbestisairauksista peräti 75 prosenttia oli vakuutuslaitosten vahvistamia ammattitauteja.

 Lue lisää

Oksa P, Palo L, Saalo A, Jolanki R, Mäkinen I, Kauppinen T. Ammattitaudit ja ammattitautiepäilyt 2009. Työperäisten sairauksien rekisteriin kirjatut uudet tapaukset. Työterveyslaitos. Helsinki 2011.