Hyppää pääsisältöön

EU-vaalit ovat myös energiavaalit

Sopimuspäällikkö Petteri Hyttinen
On tärkeää, että emme unohda EU-vaaleissa ilmastoa. Nyt on mahdollisuus äänestää parlamenttiin henkilöitä, joilla on vahva tahto viedä Eurooppaa kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

EU-vaalit ovat myös energiavaalit

Julkaistu 10.05.2024 klo 17:22
Blogit
Kirjoittanut
Petteri Hyttinen
On tärkeää, että emme unohda EU-vaaleissa ilmastoa. Nyt on mahdollisuus äänestää parlamenttiin henkilöitä, joilla on vahva tahto viedä Eurooppaa kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

EU-vaalit ovat tärkeä vaikuttamispaikka. Suomella on mahdollisuus äänestää parlamenttiin henkilöitä, joilla on vahva tahto viedä Suomi ja muu Eurooppa kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Iso merkitys on sillä, miten parlamentti toteuttaa pitkäaikaista tiekarttaa kohti päästöttömyyttä.

Suomen energiasektori on investoinut vuosikymmeniä kehittääkseen energiantuotantoa päästöttömäksi. Tämän lisäksi siirtoverkko on erittäin hyvässä kunnossa. Panostukset energiasektorille ovat taanneet suunnan kohti kilpailukykyistä ja toimivaa energiamarkkinaa sekä myös muuta teollisuutta.

Suomen energiasektorin kannalta ratkaisevia tekijöitä ovat vakaus ja kriisiajasta siirtyminen vakaalle kasvu-uralle kohtuuhintaisen ja päästöttömän energian siivittämänä. Kansallinen energiaverkon kehittäminen on Euroopassa tärkeää, mutta isoimmat EU-panostukset tarvitaan rajat ylittävään energiaverkon kehittämiseen ja rakentamistyöhön. Tämä koskee niin sähköä kuin vetyäkin. Suomessa kotiläksyt on tehty hyvin, mutta siirtoyhteyksiin tarvitaan lisää infraprojekteja EU-hankkeina.

Energiasektori on haavoittuva, kun se nojautuu pääasiassa fossiilisiin tuotantomuotoihin. Euroopassa päättäjien on pitkäjänteisesti tavoiteltava uusiutuvien energiamuotojen tukemista kriiseistä huolimatta. Tähän vastaus on päästökauppa. Sillä varmistetaan, että ne maat, joiden tavoitteena on hiilineutraali Eurooppa, hyötyvät panostuksistaan kilpailukykyisinä toimijoina myös tulevaisuudessa.

Kansalliset päätökset, jotka poikkeavat isolta tiekartalta kriisiaikojen takia, siirtävät koko Euroopan mahdollisuuksia tuonnemmaksi. Fossiilisten energiajakeiden alhainen hinnoittelu ja niiden käytön edistäminen voivat olla myös keino pitkittää vihreää siirtymää.

On tärkeää, että emme unohda EU-vaaleissa ilmastoa. Siltä voi lainata hetkeksi mutta ei loputtomasti.

Äänestä siis eurovaaleissa ehdokasta, joka tietää, että puhtaassa energiassa on tulevaisuus.

Kirjoittaja on Ammattiliitto Pron sopimuspäällikkö