Hyppää pääsisältöön

Fiskars lopetti tuotannon, Arabian tehdasta ajetaan alas

Kuva: Aila Juola
Perinteikkään Arabian tehtaan tuotanto Suomessa on päättynyt. 

– Tyhjennellään tehdasta, kertoo toimihenkilöiden luottamusmies.

Fiskars lopetti tuotannon, Arabian tehdasta ajetaan alas

Julkaistu 21.03.2016 klo 10:18
Uutiset
Perinteikkään Arabian tehtaan tuotanto Suomessa on päättynyt. 

– Tyhjennellään tehdasta, kertoo toimihenkilöiden luottamusmies.

Pro Uutiset

Perinteikkään Arabian tehtaan tuotanto Suomessa on päättynyt. Tänään ei Helsingin Arabiassa enää valmisteta lautasia eikä mitään muutakaan.

– Hiljaista ja tyhjää, kun ei ole työntekijöitä. Tyhjennellään tehdasta, kertoo toimihenkilöiden luottamusmies Jukka Kallio, joka hoitaa tehtaan alasajoa.

Viimeisen tuotantopäivän Arabian tehtaalla piti olla maaliskuun lopulla 2016. Tuotanto pysähtyi jo viime viikolla ja vuonna 1874 perustetun tehtaan tarina päättyi siihen.

– Koneet ja laitteet siirretään Fiskarsin yksiköihin Iittalaan ja Sorsakoskelle, osa lähtee kenties ulkomaisille alihankkijoille. Ne, mitä ei myydä, romutetaan.

Nyt tehdas tyhjennetään luovutuskuntoon. Kiinteistö on vuoden 2016 loppuun Fiskarsilla.

Tuotanto ulkomaille

Kuluttajatuotteita valmistava Fiskars päätti yt-neuvottelut Arabian tehtaan lopettamisesta marraskuussa 2015. Yritys siirtää Helsingin keramiikkatehtaan tuotantotoiminnan Suomen ulkopuolelle vuonna 2016.

Fiskars irtisanoi työt 120 työntekijältä. Yt-neuvottelujen piirissä oli yhteensä 130 henkilöä. Heistä 12 on toimihenkilöitä ja viisi ylempää toimihenkilöä.

Osa toimihenkilöistä jatkaa huhtikuun loppuun ja muutama siirtyy toisiin tehtäviin.

– Onneksi edes muutama toimihenkilö saa uuden työpaikan Fiskarsilta, luottamusmies Kallio kertoo.

Tuotanto siirtyy sopimusvalmistajaverkostolle vuonna 2016. Jo vuosia on Iittalan tuotteita tullut esimerkiksi Thaimaasta.

Tuotekehitys, valikoimanhallinta, muotoilu ja brändeihin liittyvät päätökset pysyvät Suomessa. Tuotanto on loppunut Suomesta.