Finanssialoja koskeva sääntely on ollut Euroopan unionin erityisen mielenkiinnon kohteena jo viitisentoista vuotta. Mielenkiinto on ollut täysin perusteltua, koska sääntelyn tavoitteena on ollut ehkäistä uusien, kohtalokkaiden finanssikriisien syntyminen.
Rahoitus- ja vakuutusalaa koskevaa sääntelyä ei kuitenkaan kannata juuri enempää lisätä. Finanssialat muodostavat keskeisen osan yhteiskunnan infrastruktuurista. Muutokset toimialan toimintaedellytyksissä vaikuttavat laajasti sekä yrityksiin että kansalaisiin. Ja työntekijöihin. Niinpä kaiken sääntelyn osalta olisi arvioitava henkilöstövaikutukset: miten ratkaisut vaikuttavat henkilöstömäärään ja -rakenteeseen, millaista osaamisen kehittämistä sääntelyn soveltaminen edellyttää ja miten sääntelyn mukaan toimiminen ylipäätään vaikuttaa finanssialan työhön. On hyvä myös muistaa, että jos ylisäännellään, työntekijät joutuvat maksumiehiksi ja -naisiksi, kun työpaikkoja vähennetään. Tästäpä saat tehtyä ehdokkaallesi oikein mojovan kysymyksen.
Vihreän siirtymän edistämisessä finanssialalla on aivan keskeinen rooli. EU:n kannattaa huolehtia siitä, että kestävän rahoituksen määritelmien tulee olla selkeitä. Näin osaltaan torjutaan mahdollista viherpesua, joka voisi vaarantaa vihreän siirtymän toteutumisen. Oikeudenmukainen vihreä siirtymä – mitäpä mieltä meppikandidaattisi on?
Uuden yritysvastuudirektiivin soveltamisala jäi turhan kapeaksi. Direktiivi tulisi laajentaa kattamaan finanssialan toimijat. Valitettavasti direktiivissä ei myöskään huomioida henkilöstöedustajien roolia yritysvastuuta koskevassa kuulemisessa ja konsultoinnissa. Mitä ehdokkaasi ajattelee yritysvastuukysymyksistä, ja yleisemminkin henkilöstöedustajien asiantuntemuksen hyödyntämisestä?
Lopuksi. Ajatus finanssialoille, erityisesti pankkitoimintaan, kohdennettavista erityisveroista nousee feenikslinnun lailla yhä uudelleen ja uudelleen keskusteluun. Uusille veroille ei ole perusteita – verot väistämättä vaikuttaisivat paitsi palvelujen hintaan myös henkilöstömääriin, eikä finanssialan yrityksissä todellakaan ole liikaa työvoimaa. Kerrothan tämän ehdokkaallesi.
Kirjoittaja on finanssisektorin ja ICT- ja viestintäsektorin johtaja.