Hyppää pääsisältöön

Helsingin telakka rakentaa uuden jäänmurtajan Liikennevirastolle

Kertaalleen päätetty ja peruttu jäänmurtaja rakennetaan sittenkin Helsingissä.

Helsingin telakka rakentaa uuden jäänmurtajan Liikennevirastolle

Julkaistu 16.06.2014 klo 15:40
Uutiset
Kertaalleen päätetty ja peruttu jäänmurtaja rakennetaan sittenkin Helsingissä.

Pro Uutiset / lähde: Liikennevirasto

Liikennevirasto on päättänyt hankkia uuden jäänmurtajan Arctech Helsinki Shipyard Oy -telakalta. Tavoitteena on, että sopimus allekirjoitetaan helmikuun aikana ja murtajan rakentaminen aloitetaan heti sopimuksen allekirjoituksen jälkeen.

Liikennevirasto sai hankintalain mukaisesti toteutetussa kilpailutuksessa määräaikaan mennessä kaksi tarjousta, STX Finland Oy:ltä ja Arctech Helsinki Shipyard Oy:ltä.

Hankittava uusi perusjäänmurtaja edustaa uusinta huipputeknologiaa, ja se on suunniteltu erityisesti Itämeren vaativimpaan jäänmurtoon. Murtaja käyttää polttoaineena sekä dieseliä että LNG:tä eli nesteytettyä maakaasua, mikä pienentää sen päästöjä ja polttoainekustannuksia. Lisäksi uusi perusmurtaja varustetaan öljyntorjunta- ja hätähinauskapasiteetilla myös vaativiin avomeriolosuhteisiin, eli alus on ympärivuotisessa käytössä.

Uusi perusjäänmurtaja hankitaan korvaamaan lähivuosina poistuvaa jäänmurtokapasiteettia. Hankkeelle on myönnetty EU-tukea 24 miljoonaa euroa, minkä ansioista Suomen valtion rahoitusosuus on selkeästi pienentynyt.

Urakasta aiemmin:

2.12.2013 Valtion jäänmurtajahankinta palaa lähtöruutuun

27.11.2013 Jäänmurtaja rakennetaan Arctechin telakalla Helsingissä

17.4.2013 Aker Arctic suunnittelee jäänmurtajan valtiolle