Hyppää pääsisältöön

Hilpeänä töissä

”Nauroimme niin, että kirjanpitäjä putosi tuolilta.”

Hilpeänä töissä

Julkaistu 16.06.2014 klo 15:40
Uutiset
”Nauroimme niin, että kirjanpitäjä putosi tuolilta.”

Pro Uutiset/Jaana Pohja

Pois turha pingottaminen, töissä saa nyt olla hauskaa.

Huumorin ja hyvien työkaverien merkityksestä työpaikan menestystekijänä todistavat muun muassa eläkevakuutusyhtiö Eteran työpaikoilta keräämät tarinat.

– Hyvä työkaveruus ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, korostaa asiantuntija Tiina Holappa Eteran työhyvinvointiyksiköstä.

– Jokaisessa yhteisössä on pelisääntönsä, joiden noudattaminen on tärkeää. Yksi merkittävimmistä työkyvyttömyyseläkkeelle ajavista tekijöistä on huono työilmapiiri.

Holapan mukaan hyvän työkaveruuden puute aiheuttaa suuret inhimilliset ja taloudelliset kustannukset: –  Omia taitojaan ja rooliaan yhteisössä voi kuitenkin myös kehittää.

Huono ilmapiiri kuormittaa Eteran tutkimuksen mukaan 37:ää prosenttia työntekijöistä paljon tai jonkin verran. Vähemmän koulutetut puolestaan kärsivät ikään liittyvistä asenteista korkeasti koulutettuja enemmän.

Kaveri – hyvä syy tulla töihin

Työkaverit mainitaan kirjoituksissa jopa syyksi jatkaa työpaikassa. Vähintäänkin he tekevät töihin lähdöstä mukavampaa.

”Työkaverit tekevät työpaikastani sen, mikä se on. En vaihtaisi työpaikkaani, vaikka palkka tippuisi kolmanneksella.”

”Nauroimme niin, että kirjanpitäjä putosi tuolilta.”

Töissä on harjoiteltu myös Åke Blomqvistin diskotansseja tai tehty sirkustemppuja auton hyydyttyä matkan varrelle. Erästäkin kollegaa ilahdutettiin tarpomalla tämän nimi ikkunan alle hankeen suureen sydämeen.

Toimitusjohtaja Hannu Tarkkonen Eterasta muistuttaa, että ”hyvät työkaverit ja reilu pomo vaikuttavat tutkimusten mukaan keskeisesti haluun jatkaa työelämässä vaikka jo vähän kremppaisena tai lähestyttäessä eläkeikää”.

– Yhteiskunnallinen keskustelu työurien pidentämisestä jää usein kauniiksi sanoiksi. Siinä unohdetaan tyystin yksilö. Kuitenkin me kaikki työkaverit asemastamme huolimatta muodostamme työyhteisön ja vaikutamme arkeen.

Etera luovutti keskiviikkona lähes 350 työtoveruutta käsittelevää kirjoitusta Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon.

Muuta aiheeseen liittyvää

Teollisuudessa sairastetaan nyt enemmän (Pro Uutiset 23.8.2011)

Työuran pituus ratkaistaan työpaikalla (Pro Uutiset 12.4.2011)