Hyppää pääsisältöön

Ict-ala nostattaa henkeä lakkolounailla

Kuvassa Arto Tapio (vasemmalla), Annastiina Nissinen, Jutta niemelä ja Outi Itävaara. Oikealla Leevi Hölttä.
Ict-alan lakkorintama pitää. Lakkolounaat tarjoavat jäsenille mukavaa yhdessäoloa ja tietoa neuvottelujen etenemisestä.

Ict-ala nostattaa henkeä lakkolounailla

Julkaistu 07.05.2022 klo 08:32
Uutiset
Kirjoittanut
Jenni Meronen
Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen
Ict-alan lakkorintama pitää. Lakkolounaat tarjoavat jäsenille mukavaa yhdessäoloa ja tietoa neuvottelujen etenemisestä.

Ict-alan lakko on jatkunut kaksi viikkoa. Toisella lakkoviikolla useat Pron yhdistykset ovat järjestäneet lakkoileville jäsenilleen lakkolounaita ja -aamiaisia. Jyväskylässä 26 ihmistä kokoontui torstaina DNA Toimihenkilöt Pro ry:n järjestämälle lakkolounaalle.

– Tarkoituksena oli tarjota rentoa yhdessäoloa ja mahdollisuus nähdä työkavereita ja muita tuttuja. Monet eivät ole etätöiden vuoksi nähneet toisiaan pitkään aikaan kasvotusten, tilaisuuden järjestämiseen osallistunut luottamusmies Outi Itävaara kertoi puhelimitse Ristorante Momenton hälyn keskeltä.

Itävaaran ja tilaisuuden toisen järjestäjän, työsuojeluvaltuutettu Nina Nymanin mukaan lakkolaiset olivat iloisella mielellä. Moni on käyttänyt lakkoajan kodin askareisiin kuten siivoamiseen, saunan tai ikkunoiden pesuun.

Työriidan sovittelun oli määrä jatkua myöhemmin torstaina. Siksi yleisin järjestäjille esitetty kysymys oli, milloin pitää palata töihin, jos sopu syntyy.

– Lakkorintama pitää meillä hyvin. Moni ymmärtää tärkeät syyt, miksi lakossa ollaan. Ei haluta huonoa sopimusta, vaan ennemmin jatketaan lakkoa, Itävaara kertoi.

– Oikeastaan lakko vain vahvistuu. Tällä viikolla mukaan on liittynyt ihmisiä, jotka vielä viime viikolla olivat töissä, Nyman sanoo.

Periksi ei anneta

Lahdessa noin 60 Päijät-Hämeen IT toimihenkilöt Pro Ry:n jäsentä kävi torstaina yhdistyksen järjestämällä lakkoaamiaisella. Paikalla oli yhdistyksen johtokunta, DNA:n ja Telian luottamusmiehet, Pron sopimusasiantuntija Heidi Suntinen ja neuvottelukunnan puheenjohtaja Eva-Marie Penttilä.

– Aamupala maistui, piti kaupasta hakea lisääkin. Paljon tuli kysymyksiä lakosta ja neuvottelujen etenemisestä. Monelle selkiytyi tilaisuuden aikana se, että jos nyt antaa periksi, seuraavalla kierroksella on luvassa sama homma, yhdistyksen puheenjohtaja Antti Toijanaho kertoi.

Lakon jatkuessa yhdistys suunnittelee järjestävänsä ensi viikolla lounastapahtuman, ja tarvittaessa muitakin tapahtumia.

– Kaikilla on kuitenkin toiveena, että päästäisiin nopeasti sopuun, Toijanaho sanoi.

Aikaa ulkoiluun, opiskeluun ja pieniin projekteihin

Perjantaina lakkolounasta syötiin Pietarsaaressa, jossa Jeppis Pro ry:n järjestämälle lounaalle saapui 11 ihmistä.

– Oli oikein onnistunut tilaisuus, kiva nähdä ihmisiä ja vaihtaa kuulumisia. Muutama joutui valitettavasti perumaan tulonsa lasten sairastelun vuoksi, yhdistyksen puheenjohtaja ja ICT-alan neuvottelukunnan jäsen Mirka Fors kertoi heti tapahtuman jälkeen.

Forsin mukaan lakkolounaan tarkoitus oli lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta ja tunnustella, miten lakkorintama pitää. Samalla jäsenillä oli mahdollisuus kysyä mieltä askarruttavista asioista ihmisiltä, jotka seuraavat neuvotteluja aitiopaikalta.

– Minusta on hyvä, että ihmiset ovat käyttäneet lakkoajan oman hyvinvointinsa edistämiseen. On ulkoiltu, haravoitu ja pesty mattoja. Joku oli opiskellut tai tehnyt jotain pientä projektia, Fors kertoo.

Osaa lakkolaisista mietitytti lakon mahdollinen vaikutus tuleviin kesälomiin. Jos kesäloma alkaa hetkellä, jolloin lakko ei ole voimassa, lähtee työntekijä kesälomalle, Fors kertoo. Jos taas loma ja lakko osuvat päällekkäin, lakon alle jäänyt osuus lomasta siirtyy.

– Taistelumielialaa löytyy vielä. Ihmisiä kiinnosti se, mikä on neuvottelujen suurin kiistanaihe. Kävimme keskustelua siitä, ovatko nämä asioita, joiden takana voimme kaikki seistä. Fiilis oli, että katsotaan tämä nyt loppuun asti.

Forsin mukaan monilla yhdistyksen jäsenillä on jo aiempaa kokemusta pitkästä lakosta ja tieto siitä, että työtaistelulla on mahdollista saada aikaan tuloksia.

Kuva Jyväskylästä DNA Toimihenkilöt Pro ry:n lakkolounaalta torstaina 5.5.  Kuvassa Arto Tapio (vasemmalla), Annastiina Nissinen, Jutta Niemelä ja Outi Itävaara. Oikealla Leevi Hölttä.