Yksityinen sosiaalipalveluala kamppailee vakavan henkilöstöpulan kanssa. Palkat ovat jääneet jälkeen julkisesta sektorista. Työntekijät uupuvat raskaassa työssä, jota tehdään esimerkiksi hoivakodeissa ja lastensuojelussa. Osaajat siirtyvät parempien palkkojen ja työolojen perässä muualle, mikä pahentaa tilannetta entisestään.
Työntekijä- ja työnantajaliitot ovat aloittaneet yhteistyön alan pito- ja vetovoiman lisäämiseksi. Hanke on osa alan työehtosopimusratkaisua. Mukana on myös TYÖ2030-ohjelman Tulevaisuusvuoropuhelu, jonka avulla työntekijä- ja työnantajaliitot voivat kehittää alan työoloja työehtosopimusneuvottelujen välillä.
Lupaavaa yhteistyötä
Sopimusalavastaava Jukka Hämäläisen mukaan yhteistyö on lähtenyt hyvin liikkeelle ja ongelmia on saatu ratkottua yhteisen keskustelun avulla. Kyselyjen ja tutkimusten avulla on saatu tärkeää tietoa työntekijöiden näkemyksistä.
Lisäksi on syntynyt käytännön ohjeistusta, jonka avulla työpaikoilla voidaan pohtia nykyistä joustavampia työskentelymalleja. Samoin on päivitetty Terveet ja tulokselliset työajat sosiaalipalvelualalla -opas.
– Tavoitteenamme on inhimillisempi työelämä, jossa henkilöstön hyvinvointi on etusijalla, Hämäläinen toteaa.
Hyvä käytännöt jakoon
Pito- ja vetovoimahankkeessa nostetaan esiin yritysten hyviä käytäntöjä, jotta alan vetovoima kasvaisi. Lokakuun lopussa on luottamushenkilöille ja työnantajien yhteinen seminaari, jossa keskustellaan alan tulevaisuudesta.
Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus on voimassa vuoden 2025 loppuun, ja uudet TES-neuvottelut alkavat syksyllä 2025.
Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelee noin 70 000 ammattilaista, jotka työskentelevät esimerkiksi yksityisissä päiväkodeissa, ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä, lastensuojelussa. Alan työehtosopimuksen solmivat Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote sekä Sosiaalipalvelualan allianssi Salli. Ammattiliitto Pro kuuluu Sallin neuvottelujärjestöön yhdessä Ammattiliitto Jytyn ja Suomen Terveydenhoitajaliiton STHL:n kanssa. Työnantajaa edustaa Hyvinvointiala HALI.