Hyppää pääsisältöön

Kansainvälistä tunnustusta Pron tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyölle

Työpaikka
Työpaikka
Pron tasa-arvopalkinto mainitaan tuoreessa raportissa hyvänä tasa-arvoa edistävänä käytäntönä. Kansainvälisen raportin mukaan palkinnolla on ollut merkittävä vaikutus tietoisuuden lisäämiseen työpaikan tasa-arvokysymyksistä.

Euroopan ylempiä toimihenkilöitä edustava Eurocadres käynnisti kaksivuotisen EU-rahoitteisen projektin Samapalkkaisuus samanarvoisesta työstä eurooppalaisille työntekijöille palkkatasa-arvon edistämiseksi ja ajatuspaja Gender5Plus laati Eurocadresille aiheesta tutkimusraportin.

Raportin mukaan Pron jakamalla palkinnolla on ollut merkittävä vaikutus tietoisuuden lisäämiseen työpaikan tasa-arvokysymyksistä. Nostamalla esiin työpaikkojen hyviä käytäntöjä se kannustaa muita yrityksiä ottamaan käyttöön vastaavia käytäntöjä.

Pro on jakanut tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspalkintoa vuodesta 2018 lähtien. Palkinnolla tunnustetaan ja juhlistetaan esimerkillisiä yhdenvertaisuutta edistäviä toimia ja käytäntöjä työpaikoilla, kuten sukupuolten palkkaerojen kaventamista, työ- ja yksityiselämän tasapainon parantamista, tehokkaan tasa-arvosuunnittelun toteuttamista sekä seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan häirinnän ennaltaehkäisyä ja torjuntaa.

Suomessa nykyiset keinot edistää palkkatasa-arvoa riittämättömiä

Suomea pidetään tasa-arvon edelläkävijämaana, mutta sukupuolten palkkaeron hidas muutos viittaa raportin mukaan siihen, että nykyiset keinot edistää palkkatasa-arvoa ovat riittämättömät. Edistystä haittaa erityisesti se, että velvoitteita noudattamattomille työnantajille määrätään vain vähän seuraamuksia. Tilanne vaatii tehostettuja keinoja työnantajan vastuullisuuden varmistamiseksi.

Työehtosopimusneuvotteluilla on historiallisesti ollut keskeinen rooli Suomen työvoimajärjestelmässä, mutta viime aikoina tapahtuneet siirtymät kohti valtiovaltaista työmarkkinajärjestelmää ovat vähitellen vähentäneet ammattiliittojen asemaa.

Lisäksi ammattilaisten ja johtajien toistuva sulkeminen työehtosopimusten ulkopuolelle on edelleen heikentänyt heidän kykyään puolustaa oikeudenmukaisia palkkoja.

Palkka-avoimuusdirektiivi mahdollisuutena tehostaa samapalkkaisuuden toteumista

Tuleva EU:n palkka-avoimuusdirektiivi tarjoaa ratkaisevan mahdollisuuden kaventaa sukupuolten välistä palkkaeroa Suomessa. Direktiivin vahvistaa työnantajan velvollisuutta seurata ja raportoida palkkoja sekä edistää samapalkkaisuutta. Sen onnistuneen täytäntöönpanon vaarantavat kuitenkin meneillään olevat työmarkkinauudistukset, jotka ovat ristiriidassa direktiivin tavoitteiden kanssa.

Onkin tärkeää, että ammattiliitot pyrkivät vaikuttamaan direktiivin onnistuneeseen täytäntöönpanoon. Lisäksi direktiivi tarjoaa ammattiliitoille mahdollisuuden kieltää ylempien toimihenkilöiden sulkemisen pois työehtosopimuksista ja varmistaa näin, etteivät nämä työntekijäryhmät jää jälkeen samapalkkaisuuden edistämisessä.

Raportin mukaan yksi Suomen kiireellisimmistä haasteista on edelleen syvästi eriytyneet työmarkkinat, joilla naisvaltaisia aloja aliarvostetaan systemaattisesti miesvaltaisiin vastaaviin verrattuna. Sukupuolten palkkaeron kaventaminen Suomessa vaatiikin kokonaisvaltaista ja monipuolista lähestymistapaa.

Vaikka palkkojen avoimuuden lisääminen on ratkaisevan tärkeää, sitä on täydennettävä pyrkimyksiin puuttua ammatilliseen sukupuoleen perustuvaan eriytymiseen ja vahvistaa mekanismeja, jotka edistävät tasa-arvoa kaikilla aloilla.

Prolla ja STTK:lla edustus Eurocadresissa

Eurocadresin jäseniä ovat kansalliset keskusjärjestöt sekä eurooppalaiset ammattijärjestöt. Suomesta keskusjärjestöjäseniä ovat STTK ja Akava. Prolla on myös edustus järjestön hallituksessa, eurooppalaisen teollisuuden ammattijärjestö industriAll European kautta.

Eurocadres ajaa yli 6 miljoonan ylemmän toimihenkilön etuja EU:ssa ja osallistuu työmarkkinajärjestöjen sosiaalidialogiin yhteistyössä Euroopan ay-liikkeen keskusjärjestö ETUCin kanssa.