Hyppää pääsisältöön

Käräjäoikeus: Sairauden vuoksi ei saa irtisanoa

Käräjäoikeus tuomitsi työnantajan, joka oli irtisanonut työntekijänsä tämän sairausloman aikana. Piina ei siihen loppunut.

Käräjäoikeus: Sairauden vuoksi ei saa irtisanoa

Julkaistu 26.06.2017 klo 09:40
ProStoori
Kirjoittanut
Tarja Västilä
Käräjäoikeus tuomitsi työnantajan, joka oli irtisanonut työntekijänsä tämän sairausloman aikana. Piina ei siihen loppunut.

Työnkuvaa oli rukattu uusiksi. Työntekijän tarkoitus oli aloittaa uudessa tehtävässä sairausloman jälkeen, ja innostusta riitti. Saman työnantajan palveluksessa hän oli työskennellyt jo vuosia.

Työntekijällä oli rutkasti huonoa onnea matkassa. Edellinen sairausloma päättyi uuteen sairauslomaan: äkillinen, uusi sairastuminen romutti työntekohaaveen päivää ennen h-hetkeä. Tyystin erilaiset sairaudet eivät liittyneet toisiinsa.

Akuutti sairaus tuli yllättäen, eikä siihen voinut varautua. Työntekijän terveydentila vaati useita leikkauksia, mutta toipumisennuste oli hyvä: töihin voisi palata parin kuukauden sisällä.

Luottamusmies tukena

− Olin juuri kotiutunut sairaalasta, kun työnantaja päätti pitää kuulemistilaisuuden. Osallistuin siihen puhelimitse, koska viimeisestä leikkauksesta oli kulunut vain muutama päivä.

 

Työntekijä ja luottamusmies eivät kuulemisen jälkeen uskoneet, että työnantaja ryhtyy toimenpiteisiin. Kuitenkin se päätti irtisanoa työsopimuksen työntekijän sairausloman aikana.

 

− Hyvän paranemisennusteen antaneet lääkäritkin olivat hämmästyneitä. Lisäksi motivaationi työhön paluuseen oli korkealla. Olin shokissa ja turta, mutta luottamusmies kehotti viemään asiaa eteenpäin, jotta kollegoita ei kohdeltaisi samalla tavalla.

Työnantajalla velvollisuuksia

Luottamusmies otti yhteyttä Prohon. Kun sopimusalan ammattilaisten neuvottelun työnantajaliiton kanssa eivät johtaneet tuloksiin, tapaus siirtyi lakiosastolle.

 

− Selvittelyssä tuntui olevan kiire, eikä työnantajalla ollut aitoa halua arvioida tilannetta lääketieteellisin perustein, toteaa Pron lakimies Pia Ahonen. Hänen mukaansa lähtökohta on, että sairaus on kielletty irtisanomisperuste. Työnantajalla on lojaliteettivelvollisuuskin ylläpitää työsuhdetta.

Sairaus on kielletty irtisanomisperuste.

Työntekijän edellinen sairausloma oli kestänyt pitkään, mihin työnantaja vetosi. Ahonen korostaa, että yhtäjaksoinen, pitkä poissaolo johtui kuitenkin eri syystä ja siihen oli eri perusteet.

Käräjäoikeus totesi, ettei arvioita irtisanomisen lainmukaisuudesta voida tehdä kaavamaisesti pelkän aikamääreen perusteella. Se myös katsoi, että työnantajalla oli oma vastuunsa työntekijän edellisestä sairauslomasta huonosti hoidettujen työjärjestelyjen takia.

Työhalua riittää

Käräjäoikeus tuomitsi työnantajan maksamaan työntekijälle työsopimuslain mukaista korvausta ja yhdenvertaisuuslain mukaista hyvitystä korkoineen. Tuomio ei ole lainvoimainen: työnantaja on ilmaissut tyytymättömyytensä ja aikoo valittaa päätöksestä.

 

− Kun oikeuden päätös tuli, toivoin asian jäävän siihen mielenrauhankin vuoksi. Töitä olen hakenut ja päässyt haastatteluihinkin, mutta siihen se on jäänyt. Kotipaikkakunnallani ei ole töitä riittävästi tarjolla. Taloudellisesti tekee tiukkaa, kun ansiosidonnainen on loppumaisillaan.

 

Työkavereilta on tullut tarpeellista tukea, muutoin ex-työntekijän päivät kuluvat ulkoillen ja kirppiksellä puuhastellen. Suurin toive on kuitenkin päästä takaisin työelämään.