Hyppää pääsisältöön

Kilpailuetua ja tyytyväisiä työntekijöitä tasa-arvolla

Hymyilevä nainen työskentelee tietokoneella kuulokkeet päässä.
Toimiva tasa-arvotyö tuo yhtiöille kilpailuetua. Viihtyvyys paranee ja yhtiön vetovoima kasvaa hakijoiden silmissä.  Nokia, Ramboll ja Valio löysivät erinomaisia ratkaisuja, kun tahtoa ja yhteistyötä pantiin peliin.

Kilpailuetua ja tyytyväisiä työntekijöitä tasa-arvolla

Julkaistu 19.03.2021 klo 06:00
Uutiset
Kirjoittanut
Satu Lehmuskoski
Toimiva tasa-arvotyö tuo yhtiöille kilpailuetua. Viihtyvyys paranee ja yhtiön vetovoima kasvaa hakijoiden silmissä.  Nokia, Ramboll ja Valio löysivät erinomaisia ratkaisuja, kun tahtoa ja yhteistyötä pantiin peliin.

Palkkaerojen poistaminen, luottamusmiesten tiedonsaannin helpottaminen sekä työn ja muun elämän yhteensovittaminen ovat monissa yhtiöissä ikuisuuskysymyksiä, joihin ei tunnu löytyvän ratkaisuja. Pron tasa-arvopalkinnolla palkitut yritykset Nokia, Ramboll ja Valio ovat osoittaneet, että ratkaisuja löytyy, kun tahtoa on.

“Palkkakartoitus ei ollut helppo, mutta kannatti”

Nokia teki vuonna 2019 maailmanlaajuisen jättiurakan. Se kävi läpi yli 100 000 työntekijöiden palkat perusteettomien palkkaerojen löytämiseksi ja poistamiseksi. Noin 90 prosenttia korjauksista kohdistui naisten palkkoihin. Hankkeen hintalappu ei ole tiedossa.

- Palkkakartoitus ei ollut helppo toteuttaa, mutta se kannatti, Nokia Networks Espoon toimihenkilöiden luottamushenkilö Anu Aronpuro ja Nokia Oyj:n toimihenkilöiden luottamushenkilö Riikka Järvelin sanovat.

Säännölliset palkkakartoitukset ovat tuoneet Nokialle hyvää mainetta ja tyytyväisiä työntekijöitä. Lisäksi palkka-asiat on helpompi ottaa puheeksi kuin aiemmin.

- Toki ihmiset ovat edelleen vähän varovaisia puhuessaan palkoista. Kaverin palkka kiinnostaa, mutta   omaa palkkaa ei kehtaa sanoa, Nokia Networks Oulun toimihenkilöiden luottamushenkilö Janne Lindström naurahtaa.  

Palkka-avoimuus Nokian horisontissa?

Vuosittaiset palkkakartoitukset ja palkkaerojen poistaminen tuntuvat olevan vasta alkua. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan seuraavaksi Nokia tähyää palkka-avoimuuden suuntaan. Asia kiinnostaa ja puhuttaa niin yhtiön johtoa kuin luottamushenkilöitäkin.  

- Tämä on mielenkiintoinen asia, josta keskustellaan ja tullaan keskustelemaan Nokian neuvottelukunnassa, Janne Lindström sanoo.

Palkkaus on vain osa Nokian määrätietoista tasa-arvotyötä.  Tasa-arvoa pyritään lisäämään niin, että jokaisella on turvallinen olo työpaikalla ja että jokaista työntekijää kohdellaan hyvin. Tämä on tärkeää maailmanlaajuisessa yrityksessä, jonka palkkalistoilla on jo yksistään Suomessa 70 eri kansallisuuden edustajaa.

- Olemme tottuneet ymmärtämään kulttuurieroja ja esimerkiksi kunnioittamaan erilaisia uskontoja, Järvelin ja Aronpuro kertovat.

Kulttuurien kirjo tuo omat lisämausteensa tasa-arvotyöhön.

- Haasteena on saada kaikki esimiehet globaalisti ymmärtämään tasa-arvo ja yhdenvertaisuus huolimatta siitä, missä kulttuurissa esimies itse elää. Koulutusten avulla heitä autetaan pääsemään eroon ennakkokäsityksistä, Järvelin ja Aronpuro kuvailevat.

Ramboll huomioi vauvat ja vaarit

Suunnittelu- ja konsulttialan yritys Ramboll Finland on kerännyt kiitosta työn ja muun elämän yhteensovittamisessa. Yrityksessä on käytössä esimerkiksi koulunaloitusvapaa, jota käyttää vuosittain lähemmäs sata isää tai äitiä. Lisäksi yhtiössä on monia joustoja eri elämäntilanteisiin.

- Kaikilla on mahdollisuudet vuorotteluvapaaseen, opintovapaaseen ja omaishoitovapaaseen, Ramboll Finlandin Espoon toimipisteen luottamusmies Aija Nuoramo kertoo.

Nyt katse on käännetty ikääntyviin työntekijöihin. Ramboll on selvittänyt 55-vuotiaiden näkemyksiä ja toiveita työssäkäyntiä kohtaan. Vastausten pohjalta yhtiö kehittää toimintamalleja ja vaihtoehtoja eläkeikää lähestyville työntekijöille.

- Vastausten mukaan 22 prosenttia rambollaisista haluaisi jatkaa työntekoa eläköitymisen jälkeen joustavasti.

Tyytyväisten työntekijöiden lisäksi tasa-arvotyö on tuonut yhtiölle kilpailuetua. Vuonna 2019 tekniikan alalla työskentelevät naiset valitsivat Rambollin kaikkein suosituimmaksi työnantajaksi Universumin ammattilaistutkimuksessa.

Vaikka tasa-arvoasiat ovat hyvällä mallilla, löytyy vielä kehitettävää.

- Palkka-avoimuus on meillä vielä työn alla. Olemme miettimässä siihen uusia raportointikeinoja.

Tieto kulkee ja tasa-arvo toimii Valiossa

Valio on ansioitunut luottamusmiesten tiedonsaantioikeuksien suhteen. Onnistumisen taustalla ovat esimerkiksi toimivat pelisäännöt sekä henkilöstön edustajien ja työnantajan mutkattomat välit.

- Saamme hyvin tietoa esimerkiksi työehtosopimuksemme piiriin kuuluvien henkilöiden palkkauksesta ja tasa-arvoon liittyvistä asioita. Käymme kerran vuodessa läpi elintarviketeollisuuden palkkausjärjestelmään kuuluvien palkkauksen tason ja henkilökohtaisen pätevyyden. Jos jokin pistää silmään, niin asia selvitetään, Valion luottamusmiehet Maarit Takala ja Mikko Huuskonen kertovat.

Uusi käytäntö ovat ryhmäkohtaiset keskustelut, jotka johto ja luottamushenkilöt käyvät säännöllisesti luottamushenkilöpäivillä.

- Nostamme esiin asioita, jotka ovat meille tärkeitä ja kaipaavat työstämistä. Lisäksi aina voi tarttua puhelimeen tai kirjoittaa sähköpostin, jos jokin asia mietityttää.

Luottamusmiesten mielestä tasa-arvoasiat ovat Valiossa hyvällä tolalla. Yhtiössä on päästy pitkälle esimerkiksi palkkauksen ja työehtojen suhteen. Toki tehtävää vielä riittää, esimerkiksi henkilökohtaista palkanosaa ei koeta aina tasa-arvoiseksi.

-Toimihenkilöt ovat erilaisia, ja esimiehet ovat erilaisia. Vaikka kriteereitä on avattu, jokaisella on kuitenkin oma tapansa tarkastella asioita, Huuskonen ja Takala pohdiskelevat.