Hyppää pääsisältöön

Koe kolme hienoa pyöräretkeä Suomessa

silta kesäisen järvimaiseman yllä
Saariston rengastien on monelle tuttu, mutta oletko harkinnut pyöräilyä Pulkkilanharjulla, pistäytymistä alpakkakahvilassa tai polkemista pitkin Oulun siltoja kohti upeaa hiekkarantaa? Esittelyssä kolme vähemmän tunnettua pyöräretkeä, joista voi nauttia joko päiväretkenä tai vaikkapa osana pitempää kesäloman pyöräreissua.

Koe kolme hienoa pyöräretkeä Suomessa

Julkaistu 12.05.2022 klo 16:49
ProStoori
Kirjoittanut
Maija Kajanto
Kuvaaja Istockphoto
Saariston rengastien on monelle tuttu, mutta oletko harkinnut pyöräilyä Pulkkilanharjulla, pistäytymistä alpakkakahvilassa tai polkemista pitkin Oulun siltoja kohti upeaa hiekkarantaa? Esittelyssä kolme vähemmän tunnettua pyöräretkeä, joista voi nauttia joko päiväretkenä tai vaikkapa osana pitempää kesäloman pyöräreissua.

Keskiaikainen kirkko Hämeenlinnassa

Kaunista hämäläistä maalais- ja kulttuurimaisemaa tarjoilevan reitin voi startata Hämeenlinnan keskustasta, josta on helppo polkaista Hämeen linnan maisemiin. Linnalta tie vie kohti Kaupunginpuistoa, vanhan rautatiesillan yli ja Vanajaveden rantaa myöten Aulangon hotellin ja puistoalueen ohi. Ota suunta kohti Pekolaa, pysähdy matkalla Metsänkylän navetalla ihailemassa perinnerakentamiseen erikoistunutta kirppistä ja pihapiirissä parveilevia alpakoita.

Hämeenlinnan keskustasta on helppo polkaista Hämeen linnan maisemiin.

Hattulassa lähes pakollisia pistäytymispaikkoja ovat Mierolan sillan kahvila sekä Hattulan Pyhän Ristin kirkko, keskiaikainen kirkkorakennus, joka toimi inspiraationa Anneli Kannon suositussa Rottien pyhimys –romaanissa. Kirkkokäynnin jälkeen onkin syytä painaa pyöräilykypärä tiukemmin päähän, jotta jaksaa polkea Pälkäneentietä myötäillen takaisin kohti Hämeenlinnan keskustaa. Innokkaimmat pyöräilijät toki jatkavat Hattulasta vielä kohti Tyrväntöä ja Lepaan puutarhatilaa, jossa voi nauttia lähimatkailutunnelmissa lasin paikallista viiniä.

Ranskalaista tunnelmaa ja harjumaisemia Päijänteellä

Tämä reitti alkaa Lahden tuntumasta Vääksystä, jossa kannattaa ihan ensimmäisenä viettää hieman aikaa: pyöräile ihailemassa Vääksyn kanavaa ja kesäkaupungin tunnelmaa sekä käy tankkaamassa energiavarastot täyteen Ranskalaisessa Kyläkaupassa. Sen jälkeen on aika kääntää fillarin suunta kohti Pulkkilanharjua.

Kahdeksan kilometriä pitkä harju tarjoaa uskomattoman hienon pyöräilypätkän maisemassa, jossa Päijänteen vesistö levittäytyy molemmin puolin tietä.

Kahdeksan kilometriä pitkä harju tarjoaa uskomattoman hienon pyöräilypätkän maisemassa, jossa Päijänteen vesistö levittäytyy molemmin puolin tietä. Reippaimmat voivat pysähtyä patikoimaan neljän kilometrin mittaisen luontopolun – ja vähemmän reippaat pysähtyä ostamaan jäätelöä Rantaterassi Reimarista keskeltä parasta harjumaisemaa. Harjuosuuden päättyessä voivat rengasreittiä kaipailevat ottaa suunnan kohti Kalkkilan kylää ja palata Vääksyyn tien 3132 maalaismaisemia ihaillen.

Jos liiallinen urheilu ei tunnu hyvältä, hyvän kääntöpaikan reitille tarjoaa Mäkisen mansikkatila, josta voi polkea tuloreittiä takaisin Vääksyyn. Vesistömaisema näyttää uudesta suunnasta erilaiselta mutta aivan yhtä hienolta!

Aittakahvila, siltoja ja valkoista hiekkaa Oulussa

Oulun Nallikari muodostaa luontevan päätepisteen hienolle pyöräretkelle pohjoisen pääkaupungin keskustasta. Samalla voi nauttia siitä tunteesta, että Nallikariin pääsee pyörällä huomattavasti lyhyempää reittiä kuin autolla hienojen pyöräsiltojen ansiosta.

Nallikariin pääsee pyörällä huomattavasti lyhyempää reittiä kuin autolla.

Matka kannattaa aloittaa Oulun keskustasta pienen mutkan kautta: ensimmäiseksi päätepisteeksi sopii Cafe Aitta Oulun Aittatorilla. Terassilla tai aittakahvilassa nautittujen voileipien voimin jaksaa hypätä pyörän selkään ja ottaa suunnan Oulun pääkirjaston ja kaupunginteatterin rakennusten ohi kohti Pikisaarensiltaa. Pikisaareen päästyä pyörätie kuljettaa mukavasti rannan tuntumassa kohti Nallikaria.

Seuraava hieno siltapätkä, Korkeasaarensilta, pistää lihakset töihin mutta tarjoaa samalla kauniita merimaisemia. Kun pyöränrenkaat koskettavat Hietasaarta, ei Nallikarin uimarannalle olekaan enää kuin nopea polkaisu. Perillä odottavat valkoinen hiekka, hyvät uintivedet ja kesäisin erilaiset vesiurheiluaktiviteetit.

ProStoori toivottaa lukijoilleen mukavaa kesää ja hyviä pyöräilykelejä!