Hyppää pääsisältöön

Koronavirus on vaatinut nopeaa reagointia suojavarusteiden valmistajilta

Image
koronavirus on saanut yritykset muuttamaan tuotantoaan
Kiilto ja Image Wear ovat suomalaisyrityksiä, jotka ovat tehneet nopeassa tahdissa muutoksia tuotantoonsa vastatakseen koronan aiheuttamaan kysyntäpiikkiin.

Koronavirus on vaatinut nopeaa reagointia suojavarusteiden valmistajilta

Julkaistu 22.04.2020 klo 19:19
ProStoori
Kirjoittanut
Verna Julkunen
Kiilto ja Image Wear ovat suomalaisyrityksiä, jotka ovat tehneet nopeassa tahdissa muutoksia tuotantoonsa vastatakseen koronan aiheuttamaan kysyntäpiikkiin.

Kaikille yrityksille koronapandemia ei ole tarkoittanut yt-neuvotteluja ja lomautuksia. Esimerkiksi terveydenhuollon kipeästi tarvitsemia desinfiointiaineita ja suojavarusteita tuotetaan tällä hetkellä niin paljon kuin laitteistoista saadaan irti.

Käsidesitehdas pyörii kolmessa vuorossa

Kiilto on perheyritys, joka valmistaa kemianteollisuuden ratkaisuja neljällä eri liiketoiminta-alueella, joita ovat rakentaminen, teollisuuden kiinnitysratkaisut, ammattihygienia ja kuluttajatuotteet.

Koronaviruspandemia on moninkertaistanut käsien desinfiointiin tarkoitettujen tuotteiden kysynnän, ja Kiillon tuotantolaitos Turussa pyörii tällä hetkellä ympäri vuorokauden.

Kiilto on tehostanut tuotantoaan monin tavoin alkuvuoden aikana vastatakseen muuttuneeseen tilanteeseen. Aluksi henkilöstö teki pidempää päivää, sitten myös viikonloppuja. Kasvaneen kysynnän myötä Turun-tehtaalle on rekrytoitu kevään aikana yhteensä noin 60 uutta työntekijää, mikä on mahdollistanut sen, että työtä on voitu alkaa tehdä kolmessa vuorossa.

Toimihenkilöiden luottamusmies, laadunvalvonnassa työskentelevä Sirpa Saarinen kertoo, että muutokset työssä alkoivat näkyä helmikuussa. Tehdasvierailut ja koulutukset lopetettiin ja osa henkilöstöstä siirtyi etätöihin. Yritykseen perustettiin korona-työryhmä, jolta tuli ohjeistukset siitä, kuinka poikkeusoloissa toimitaan.

Suomessa käsidesinfiointiin tarkoitettuja Erisan- ja Erisan Pro -käsihuuhteita on tähän asti valmistettu vain Turussa, kun taas Hankasalmella tuotanto on keskittynyt Kiillon kodinpuhdistustuotteisiin. Nyt myös Hankasalmella on tehty ketterästi muutoksia, ja desinfioivia käsihuuhteita valmistetaan myös siellä kahdessa vuorossa.

Tuoteryhmiä on priorisoitu tilanteen mukaan, ja tuotannossa on pyritty keskittymään asiakkaiden kiireellisimmin kaipaamiin tuotteisiin. Kovan kysynnän vuoksi tuotteiden saatavuudessa etusijalla ovat olleet terveydenhuolto ja muut sopimusasiakkaat.

Kovan kysynnän vuoksi tuotteiden saatavuudessa etusijalla ovat olleet terveydenhuolto ja muut sopimusasiakkaat.

– Toimitamme tällä hetkellä käsihuuhteita terveydenhuollon ohella myös kauppoihin, jotta asiakkaat voivat desinfioida kätensä saapuessaan, kertoo tuotantopäällikkö Mira Kaunisto Kiillon Turun-toimipisteestä.

– Olemme todella kiitollisia henkilökunnan tekemästä erittäin tärkeästä työstä ja venymisestä, hän sanoo.

Maskituotanto aloitettiin nopeasti

Tamperelainen Image Wear on työvaatteita valmistava perheyritys. Normaaliolosuhteissa se valmistaa terveysalalle muun muassa hoitohenkilökunnan työvaatteita sekä potilasvaatteita.

Maalis-huhtikuun vaihteessa se kuitenkin päätti aloittaa kankaisten suojamaskien, suojatakkien ja CE-merkittyjen leikkaustakkien valmistamisen. Esimerkiksi maskeja yritys ei normaalitilanteessa valmista.

–  Puhelimet ovat tosiaankin soineet viime viikkoina, kertoo Image Wearin terveysalan myyntiassistentti ja toimihenkilöiden luottamusmies Anne Mäenpää.

Image Wearin asiakkaat, sairaanhoitopiirit, kunnat ja yksityiset palveluntarjoajat haluavat tilata suojavarusteita mahdollisimman pikaisella aikataululla.

Takkeja alettiin tehdä jo maaliskuun alussa, kasvomaskeja maalis-huhtikuun vaihteessa.

– Parissa päivässä tehtiin prototyyppi maskista olemassa oleville asiakkaille ja aloitettiin tuotanto. Yrityksestä ja työntekijöistä on löytynyt joustavuutta tiukassa tilanteessa, kiittelee Anne Mäenpää. 

Parissa päivässä tehtiin prototyyppi maskista olemassa oleville asiakkaille ja aloitettiin tuotanto. 

Vaatteiden tuotantoa on edelleen myös lähialueilla, mutta terveysalan tuotteiden valmistamista on siirretty Tampereelle. Terveysalan tuotteiden valmistamista priorisoidaan kaikissa tuotantopaikoissa.

– Varastotuotteita saamme asiakkaillemme muutamassa päivässä, ja tuotannon kautta terveysalan priorisoitavia tuotteita 3–4 viikossa, kertoo Anne Mäenpää.