Hyppää pääsisältöön

Kuka joustaa?

Image
joustaako työelämä
Jos työelämä ei jousta, kotielämän on pakko joustaa. Ja lapsen paidankauluksen olisi syytä joustaa joka tapauksessa.

Kuka joustaa?

Julkaistu 20.03.2019 klo 10:47
ProStoori
Kirjoittanut
Maija Kajanto
Jos työelämä ei jousta, kotielämän on pakko joustaa. Ja lapsen paidankauluksen olisi syytä joustaa joka tapauksessa.

Onko koskaan sellainen olo, että olet noin viikon verran myöhässä omasta elämästäsi?, kysyin ennestään tuntemattomalta kollegalta, kun molemmat ravasimme puolijuoksua parkkihallilta kohti työpistettä. Kello huiteli yhdeksää ja kellokortti laskutti punaista molemmilla.

Viime aikoina on keskusteltu paljon siitä sävystä, millä perhe-elämästä puhutaan. Syntyvyys on alhaalla, ja lapsiperheiden jutuista saa helposti käsityksen, että perhe-elämä on stressaavaa kujanjuoksua noroviruksineen ja kumisaappaineen.

Niin tai näin, mutta kodin ja työelämän yhteensovittaminen on palapeli, joka voi toki rakentua vaivattomasti tai nätisti, mutta jossa on myös iso määrä liikkuvia osia. Uhmaikäisen kanssa täyteen melt downiin voi riittää aamulla esimerkiksi se, että liian kireää paitaa on vaikea saada pään yli.

Kun pääsee työpaikalle, on monella pienen lapsen vanhemmalla sellainen olo, että takana on jo yksi työpäivä. 

Kun pääsee työpaikalle, on monella pienen lapsen vanhemmalla sellainen olo, että takana on jo yksi työpäivä.  On herännyt itse, tehnyt hetken töitä, herättänyt lapsen, säätänyt Vaaleanpunaista Pantteria, laittanut aamupalaa, etsinyt sukkia, kurahanskoja ja avaimia ja vakuuttanut kersalle, että päiväkotiin on tänäänkin mentävä. Ja taistellut sen kiristävän paidan päälle. Kun viimein on työpaikalla, aikaa on kulunut herätyskellon kilahduksesta helposti kolmekin tuntia.

Työelämä joustaa ja esimies ymmärtää, ainakin omalla kohdallani. Mutta työelämä ei voi olla ainoa joustaja eivätkä työkaverit ainoita paikkaajia. Myös muun elämän on välillä joustettava.

Niinpä jokainen motivoitunut perheellinen tarkastelee palapelinsä paloja säännöllisin väliajoin uudestaan. Pystyisinkö tekemään kotona hetken töitä? Voisiko lapsen sittenkin viedä päiväkotiin jo aamupalalle? Onko mitään mahdollisuutta saada lapsenvahti hakemaan ensi viikolla, jotta voisin olla illan töissä?  

Kaikilla on työn ulkopuolella oma elämänsä ja jokainen meistä hyötyy joustoista.

Tämä omien korvien välissä tehtävä työ on yllättävän kuluttavaa. Eikä se rajaudu ainoastaan pienten lasten vanhempiin. Kaikilla on työn ulkopuolella oma elämänsä ja jokainen meistä hyötyy joustoista.

Koetetaan siis panostaa työelämän joustoon ja oman pinnan joustoon. Ja hankitaan kotiin pienille puettaville elastiset paidankaulukset, jotta hankalimpinakin aamuina edes jokin joustaa.  

 

Lue lisää: 

Kuka joustaa? Äänestämällä voit vaikuttaa, tutustu prolaisiin eduskuntavaaliehdokkaisiin 
Perhevapaat kuuluvat molemmille vanhemmille