Hyppää pääsisältöön

Mikä ihmeen algoritmijohtaminen – ja mitä jokaisen työntekijän tulee siitä tietää?

näppäimistö_hymiöt
Tiedätkö, arvioiko suoritustasi oma esihenkilösi vai kone? Tiedätkö, mitä tietoa työstäsi kerätään ja kuka sen näkee? Algoritmijohtaminen on terminä uusi, mutta ilmiönä jo vakiintunut.

Mikä ihmeen algoritmijohtaminen – ja mitä jokaisen työntekijän tulee siitä tietää?

Julkaistu 24.10.2022 klo 09:21
Uutiset
Kirjoittanut
Pro Uutiset
Tiedätkö, arvioiko suoritustasi oma esihenkilösi vai kone? Tiedätkö, mitä tietoa työstäsi kerätään ja kuka sen näkee? Algoritmijohtaminen on terminä uusi, mutta ilmiönä jo vakiintunut.

Algoritmijohtamisella tarkoitetaan työnantajan digitaalisia ja tekoälyä hyödyntäviä työkaluja työntekijöidensä työsuorituksen arviointiin. Kaikille tuttu esimerkki on puhelimessa hoidetun asiakaspalvelun arviointipyyntö, joka kilahtaa kännykkään asioinnin jälkeen. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta todellisuus voi olla työntekijälle raadollinen – osaako digitaalinen ohjelma huomioida muuttuvat taustatekijät? Jakautuvatko puhelut tasaisesti kaikille, vai onko työvuoron sijoittumisen myötä mahdollista, että joku joutuu sanomaan asiakkaalle ei useammin kuin joku toinen? Tällöin luonnollisesti myös negatiivinen palaute tulee helpommin.

Maailmalta kuuluu myös huolestuttavia esimerkkejä tekoälyn analysoimista asiakaspalvelukeskusteluista. Algoritmi saattaa perustua valkoisen miehen puhetapaan, eikä se täten osaa huomioida erilaisia aksentteja. Tällöin esimerkiksi afroamerikkalainen nainen voi joutua altavastaajaksi. Yhdysvalloissa työntekijän valvonta voi ulottua myös epäaktiivisen näyttöpääteajan mittaamiseen, säännöllisiin ruutukaappauksiin tai näppäimistöjen valvontaohjelmiin. Ilmiö on valunut pandemian aikana myös asiantuntijatöihin.

Etätyöt ovat venyttäneet työntekijän oikeuksien ja yksityisyyden rajoja myös Suomessa, joskin digitalisaation avittamaa tuottavuuden seurantaa on tehty esimerkiksi finanssisektorilla tai puhelinpalveluissa jo pitkään. Kulkukortti seuraa työntekijän liikkeitä, koneelle kirjatut pitkät tauot menevät esihenkilön tietoon, ja kontaktimääriä, puheluita ja jopa työntekijän äänensävyä seurataan ja analysoidaan.

Pron työskentelee eettisen johtamisen puolesta – kyse työntekijän oikeuksista omiin tietoihinsa

Yksi Pron työn tavoitteista on tukea työpaikkojen ay-aktiiveja heidän työssään hyvän ja läpinäkyvän johtamisen puolesta. Pro edistää algoritmijohtamisen eettisyyttä erilaisissa kansainvälisissä projekteissa ja EU:n julkilausumissa esimerkiksi etätyöstä ja tekoälystä. Tuoreimpina esimerkkeinä kansainvälisestä vaikuttamistyöstä ovat Eurocadres-projekti, jossa tutkitaan tekoälyn ja digitalisaation vaikutuksia esihenkilöiden ja asiantuntijoiden työhön ja työympäristöön. Lisäksi Pro kouluttaa jäseniä ja luottamusmiehiä kaikilla sektoreilla.

Algoritmijohtamisen työkalut ovat yleistyneet myös alustatalouden töissä ja niiden jakautumisessa esimerkiksi ruokaläheteille, kääntäjille, tulkeille, koodaajille, siivoajille ja taittajille. On kyse sitten työpaikoista tai alustatalouden työntekijöistä, perusperiaate on sama.

- Jos työntekijät eivät tunne prosesseja, joilla heidän työtään arvioidaan, tulee päätöksenteosta läpinäkymätöntä. Luotettavasti johtava työnantaja ei salaa arvioinnin perusteita työntekijöiltään. Arviointityökalujen eettisyys tulee arvioida huolellisesti, ja niiden käyttö tulee tehdä läpinäkyväksi – varsinkin kun niiden kautta voi määrittyä osa työntekijän palkasta. Tässä työssä voivat auttaa myös ammattiliitot, Pron yhteyspäällikkö Liisa Halme sanoo.

Algoritmijohtamisen työkaluja ei tunneta työpaikoilla

Pron yhteistyökumppani Uni Europa julkaisi syyskuun lopussa yhdessä saksalaisen FES-säätiön algoritmijohtamiseen keskittyvän raportin “Algorithmic Management – Awareness, Risks and Response of the Social Partners”, jonka havainnot perustuvat 1400 työntekijän antamiin vastauksiin. Suurin osa heistä työskentelee ICT-alalla.

Raportin mukaan algoritmijohtamisen työkaluja ei tunneta työpaikoilla. Myös palvelualojen yritykset tukeutuvat yhä useammin työkaluihin, jotka mahdollistavat datan keruun ja työntekijöiden valvonnan. Työkaluja käytetään sekä rekrytoinneissa että työsuorituksen arvioinnissa.

Tutustu raporttiin täällä.