Hyppää pääsisältöön

Moniosaaja tutkii asbestit ja kohtaa asiakkaat

sarita poldmaa
Laborantin koulutuksesta ja työstä on moneksi: Sarita Põldmaa hallitsee niin haitalliset materiaalit kuin asiakaspalvelun. Työyhteisö Kiwa Inspectassa on avoin ja joustava.

Moniosaaja tutkii asbestit ja kohtaa asiakkaat

Julkaistu 26.01.2023 klo 08:44
ProStoori
Kirjoittanut
Tarja Västilä
Kuvaaja Sami Heiskanen
Laborantin koulutuksesta ja työstä on moneksi: Sarita Põldmaa hallitsee niin haitalliset materiaalit kuin asiakaspalvelun. Työyhteisö Kiwa Inspectassa on avoin ja joustava.

Tulevaisuudennäkymät näyttävät valoisilta: laboranteilla on kysyntää. Etenkin rakennuspuolen laboratorioammattilaisille on tarjolla työpaikkoja, sillä rakennusten laadunvalvonta on tarkasti luupin alla.

‒ Rakentaminenkaan ei lopu. Laborantin työnkuva on laaja ja osaamista tarvitaan usealla sektorilla. Jos opiskelee alaa, kannattaa jo opiskelujen aikana alkaa soitella ja hakeutua mahdollisimman moneen paikkaan harjoittelemaan. Vain siten tietää, mihin kaikkeen alalla on mahdollisuuksia, neuvoo Sarita Põldmaa.

Kolme vuotta Kiwa Inspectassa laboranttina työskennellyt Põldmaa napattiin töihin suoraan koulunpenkiltä. Työkokemusta oli jo ehtinyt kertyä.

Laborantin työnkuva on laaja ja osaamista tarvitaan usealla sektorilla. Jos opiskelee alaa, kannattaa jo opiskelujen aikana alkaa soitella ja hakeutua mahdollisimman moneen paikkaan harjoittelemaan.

‒ Olin ollut kesätöissä muun muassa betonilaboranttina neljä kuukautta. Ajoin työmaalla kauhakuormaajalla ja laadunvalvonta-autolla ja mietin, mitä ihmettä täällä teen. Nyt sekin on selvinnyt: olen kiitollinen, sillä ilman Ruskon Betonia en olisi nykyisessä työssäni.

Rivakasti uusiin hommiin

Põldmaa on alanvaihtaja – hän työskenteli ensin 15 vuotta lähihoitajana. Hoitoala piti jättää, kun se osoittautui fyysisesti liian raskaaksi ja vaikutti terveyteen. Põldmaa etsi tietoa laborantin töistä vuoden verran, ennen kuin hakeutui koulutukseen.

‒ Aloitin opinnot luokallani viimeisenä ja valmistuin ensimmäisenä. Tein vuodessa perusopinnot, sillä sain hyvitystä työkokemuksistani ja aiemmasta osaamisestani. Sain nopeasti työssäoppimispaikatkin, joissa tietämys ja osaaminen kasvoivat.

Põldmaan mukaan myös lähihoitajakokemuksesta on ollut hyötyä.

‒ Harva asia enää hämmästyttää. Lisäksi pystyin hyvin kohtaamaan muun muassa betonipuolen rakennusmiesten hurttia huumoria. Mikään työkokemus ei ole mennyt hukkaan.

sarit apoldmaa

Työtä tekemällä oppii

Põldmaa palkattiin alun perin myyntihommiin Kiwalabiin eli Kiwa Inspectan asbesti- ja haitta-ainelaboratorioon Vantaalle. Edelleenkin hän tekee myyntityötä ja uusasiakashankintaa sekä pitää yhteyksiä asiakkaisiin varsinaisten laborantin hommien lisäksi.

Laboratoriossa Põldmaa tutkii muun muassa asbesti-ilmanäytteitä ja mineraalivillakuituja. Lisäksi hän auttaa samassa työyhteisössä työskenteleviä geologeja materiaalitutkimuksissa. Parhaillaan hän on perehtymässä betonin ohuthiehen, jonka laborantit valmistavat ja jota geologit tutkivat polarisaatiomikroskoopilla.

Laboratoriossa Põldmaa tutkii muun muassa asbesti-ilmanäytteitä ja mineraalivillakuituja. Lisäksi hän auttaa samassa työyhteisössä työskenteleviä geologeja materiaalitutkimuksissa.

Põldmaa kutsuukin itseään monitoiminaiseksi.

‒ On kiva olla moniosaaja. Olen pienestä aloittanut ja vähitellen laajentanut osaamistani. Mihinkään ei ole pakotettu, mutta moneen on kysytty mukaan. Työtä oppii tekemällä. Ensimmäinen vuosi Kiwalabissa meni opetteluun, toisena vuonna tiesin jo mitä teen, nyt kolmantena vuonna tiedän edelleen mitä teen, mutten tiedä mitä teen tulevaisuudessa.

Akkreditoitu laboratorio takaa testauksen laadun

Perinteinen liuosten käsittely ja valmistaminen tai pipetointi eivät kuulu Põldmaan työsarkaan. Kun tutkitaan ilma- ja hiukkasnäytteitä, työvälineenä on elektronimikroskooppi, jolla pöly- ja kuituhiukkaset pystyy erottamaan näytöltä.

Betonin kunnon tutkimisessa vierähtää useampi päivä, mutta esimerkiksi ilmatutkimuksen tulokset pyritään saamaan asiakkaalle saman päivän aikana. Työturvallisuus on huomioitu: näytteitä tutkitaan vetokaapeissa, jonne vain kädet menevät sisään. Asbestikuituja ei joudu hengittämään.

‒ Asbesti on niin vaarallinen aine, että toivoisin tutkimuksissa käytettävän akkreditoituja laboratorioita. Jos näytteitä tutkii akkreditoimaton laboratorio, tutkimukset eivät päde oikeudessa esimerkiksi asuntokauppariidassa.

‒ Asbesti on niin vaarallinen aine, että toivoisin tutkimuksissa käytettävän akkreditoituja laboratorioita. Jos näytteitä tutkii akkreditoimaton laboratorio, tutkimukset eivät päde oikeudessa esimerkiksi asuntokauppariidassa.

Vaikka asbestia ei ole saanut käyttää rakennusmateriaaleissa kohta 30 vuoteen, silti sitä voi olla esimerkiksi varastoissa lojuneissa maaleissa. Nykyään ennen vuotta 1994 valmistuneissa rakennuksissa on tehtävä asbestikartoitus ennen purkua tai remonttia. Sarita pitää hyvänä, että asbestitietoisuus on kasvanut vuosien aikana: asujien ja työmiesten turvallisuus on tärkeää.

Põldmaa myöntää, että nimenomaan turvallisuus ja suojelu kiinnostavat häntä nykyisessä työssä. Yhteiskunnallisesti merkittävä työ sopii pirtaan. Kiinnostus rakennuspuolelle on verenperintöä: Sarita on sekä rakentajan vaimo että rakentajan tytär.

Oppimista hyvässä työyhteisössä

Työpaikalla työhyvinvointia seurataan ja esimerkiksi turvallisuushavainnoista ilmoitetaan aina esihenkilölle. Põldmaa on yksikkönsä työsuojeluvaltuutettu. Hyvinvointia lisää sekin, että Saritan mukaan tiivis viiden hengen työyhteisö on iloinen ja sosiaalinen. Laboratoriossa työskentelee kolme geologia ja kaksi laboranttia.

‒ Näin pienessä työyhteisössä kaikkien on tultava toimeen keskenään. Meillä on avoin ja joustava meininki.

Hyvällä laborantilla pitää olla paineensietokykyä. Luonnollisesti hänen on myös oltava tarkka ja huolellinen. Utelias mieli kruunaa työntekemisen.

‒ Monipuolisuus kiehtoo nykyisessä työssä. Päivätyökin on hyvä asia ja se, ettei se ole fyysisesti raskasta. Lisäksi on hienoa oppia joka päivä jotakin uutta.