Hyppää pääsisältöön

ARA-rakentamisen lopettaminen on lyhytnäköinen ja huono päätös vaikeassa rakennusalan tilanteessa

työmaa
KirjoittanutMaria Mäkynen
KuvaMiguel Picq
työmaa
Päätös lakkauttaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA osuu erityisen huonoon aikaan, kun rakennusala kamppailee vakavan kriisin kanssa. Rakentaminen on jo valmiiksi laskusuhdanteessa, ja työllisyystilanne alalla on heikko.

ARA-rakentaminen on ollut keskeisessä roolissa kohtuuhintaisten asuntojen tuottajana, ja sen lopettaminen vaikeuttaa entisestään tilannetta, jossa asumiskustannukset nousevat ja häädöt lisääntyvät hälyttävästi.

Ympäristöministeriön pyytämissä lausunnoissa on nostettu esiin useita kriittisiä näkökulmia, joita ei ole huomioitu keskustelussa. Useat tahot, mukaan lukien Ammattiliitto Pro, ovat todenneet, ettei ARA:n keskeisiä tehtäviä voida hoitaa ministeriötasolla.

ARA:lla on vuosikymmenten kokemus ja erikoisosaaminen, jotka ovat mahdollistaneet alueellisten tarpeiden ja erityisryhmien tarpeiden huomioimisen. Tämä asiantuntemus uhkaa nyt kadota, kun tehtävät siirretään ministeriön hoitoon.

Erityisen huolestuttavaa on se, ettei päätöksessä ole tehty riittävää yhteisvaikutusten arviointia suhteessa muihin ajankohtaisiin heikennyksiin, kuten sosiaaliturvan, opiskelijoiden toimeentulotuen ja erityisryhmien rakentamisen tukien leikkauksiin.

Nämä heikennykset muodostavat yhdessä ARA-rakentamisen lopettamisen kanssa riskin asuntomarkkinoiden epävakaudelle ja yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevien tukiverkon rapautumiselle.

Kohtuuhintaisen asumisen tulevaisuus on vaarassa, ja päätös on omiaan lisäämään eriarvoisuutta asuntomarkkinoilla. Arvonlisäveron nousun ja heikkojen työllisyysnäkymien aiheuttaa jo valmiiksi painetta erityisesti pienituloisille ja opiskelijoille.

Vaarana on, että kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen määrä vähenee merkittävästi, mikä lisää asumiskustannuksia ja johtaa yhä useampien ihmisten ajautumiseen asunnottomuuden riskiin. ARA:n toiminnan lakkauttaminen pahentaa entisestään tilannetta, jossa asumisen kustannukset ovat monille jo kestämättömällä tasolla.

Lakkauttaminen asettaa asunnottomuuden torjuntaohjelman uhan alle



ARA on ollut keskeinen toimija myös Suomen asunnottomuuden torjunnassa, jossa on saavutettu merkittäviä tuloksia viime vuosikymmeninä. Nyt, kun häädöt ovat lisääntyneet voimakkaasti, ARA:n lakkauttaminen asettaa koko asunnottomuuden torjuntaohjelman uhan alle.

Ilman ARA:n tuottamia kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ja erityisryhmille suunnattua rakentamista on vaikea kuvitella, miten asunnottomuutta voitaisiin vähentää jatkossa.

ARA:n tehtävien siirtäminen ministeriöön ei pelkästään heikennä toiminnan tehokkuutta, vaan myös vaarantaa asuntopoliittisen pitkäjänteisyyden ja strategisen suunnittelun, joita tarvitaan esimerkiksi ilmastotavoitteiden ja kestävän rakentamisen saavuttamisessa. ARA:n asiantuntemuksen ja paikallistuntemuksen menettäminen on riski, jota ei ole riittävästi arvioitu.

Ympäristöministeriön pyytämät lausunnot ovatkin olleet lähes yksimielisiä siitä, että ARA:n lakkauttaminen on vakava virhe. Tämä päätös vaarantaa kohtuuhintaisen asumisen saatavuuden, vaikeuttaa asunnottomuuden torjuntaa ja heikentää rakentamisen kestävyyttä Suomessa.

Hallituksen tulisi arvioida päätöksen yhteisvaikutukset huolellisesti ja peruuttaa ARA:n lakkauttaminen, jotta vältytään pitkäaikaisilta ja haitallisilta vaikutuksilta yhteiskunnassa.

 

Kirjoittaja on Ammattiliitto Pron yhteiskuntasuhdejohtaja.