Hyppää pääsisältöön

Opiskelija satsaa kierrätykseen

Justiina ikkunan edessä. Kuva: Turva.
Muuttaessa uuden irtaimiston hankintalista voi olla pitkä. Aina ei kuitenkaan tarvitse ostaa uutta. Vanhan tavaran kierrättäminen on sekä taloudellinen että ekologinen teko. Kun Justiina Jokinen muutti Tampereelle kaksi vuotta sitten opiskelemaan, lähes kaikki mitä hän vei mukanaan uuteen kotiin, oli käytettyä.

Opiskelija satsaa kierrätykseen

Julkaistu 20.05.2019 klo 09:00
Uutiset
Muuttaessa uuden irtaimiston hankintalista voi olla pitkä. Aina ei kuitenkaan tarvitse ostaa uutta. Vanhan tavaran kierrättäminen on sekä taloudellinen että ekologinen teko. Kun Justiina Jokinen muutti Tampereelle kaksi vuotta sitten opiskelemaan, lähes kaikki mitä hän vei mukanaan uuteen kotiin, oli käytettyä.

Pro Uutiset / Juttu ja kuvat: Suvi Hyväjoki, Vakuutusyhtiö Turva

20 neliön huoneen isosta ikkunasta tulvii kevään toiveikasta ja pehmeää valoa täyttäen jokaisen nurkan. Näyttävän ja jykevän kirjoituspöydän ääressä istuu teekuppi kädessään seesteinen toisen vuoden historian opiskelija Justiina Jokinen.

Jokinen, 23, aloitti tavaroiden keräämiseen omaan kotiin varhain. Jo lukioaikana hän laati itselleen listan, mitä kaikkea tarvitsee muuttaessaan pois lapsuuden kodistaan. Listassa luki esimerkiksi tarkkaan, minkälaisia astioita hän tarvitsisi. Jokinen kiersi paljon kirpputoreja ja keräsi tavaroita kasaan pikkuhiljaa. Kun tuli aika lähteä opiskelemaan Tampereen yliopistoon historiaa syksyllä 2017 ja muutto omilleen koitti, oli Jokisella kaikki valmiina uutta kotia varten. Mutta vaikka Jokinen muutti upouuteen, vasta valmistuneeseen TOASin soluasuntoon, lähes kaikki mitä hän vei mukanaan, oli vanhaa ja käytettyä.

Tavarat kiertoon perheen sisällä

Jokinen luonnehtii itseään opportunistiseksi kierrättäjäksi. Aina kun hänelle on tarjottu ilmaista, käytettyä tavaraa ei Jokinen epäröi ottaa sitä vastaan. Huonekaluja ja irtaimistoa Jokinen etsi jonkin verran itse kirppareilta, mutta hän sai paljon tavaraa myös siskoltaan, joka koluaa kirpputoreja ja osaa tunnistaa vanhan esineen arvon. Esimerkiksi pitkä, puinen, mustaksi maalattu kirjoituspöytä sekä ikimetsän vihreät, kuvioidut samettiverhot ovat löytäneet tiensä Jokisen kotiin hänen siskonsa kautta.

– Isosiskoni Juuli näkee vanhassa tavarassa kauneuden ja samalla hyödyn tavalla, jota itse en näe. Hän on sanonut minulle, että ennen kuin ostat uutta tai vanhaa, niin kysy minulta. Voi siis sanoa, että harrastamme paljonkin vanhan tavaran kierrättämistä perheen sisällä, Justiina naurahtaa. 

Justiina kirjoituspöydän ääressä. Kuva: Turva

Kierrättäminen elämäntapana 

Keskustelumme edetessä selviää pian, että Jokinen on paljon muutakin kuin opportunisti, mitä tulee kierrättämiseen.  Vastuullisuus ja kierrättäminen tuntuvat olevan läsnä hänen jokaisessa elämän osa-alueessaan. Vaatteita ja tavaroita hän etsii ensisijaisesti kirpputoreilta. Ehdoton hän ei kuitenkaan ole, jos ei löydy kokoa, ostaa hän vaatteen uutena. Näin kävi juuri ostamiensa kevätnilkkureiden kanssa.

– Paitoja ja housuja voi helposti itse kaventaa ja näin olen tehnytkin muutaman kerran, mutta kenkien kanssa kompromissit ei onnistu, hymähtää Justiina.

Soluhuoneiston ulko-oven vieressä olevien kaappien kahvoissa roikkuu kaksi kangaskassia – toinen pahville ja toinen muoville. Roskia Jokinen on kierrättänyt aina ja viime syksystä lähtien, TOASin hankittua pakkausmuovin keräyssäiliön, hän on laittanut myös pakkausmuovit kiertoon. 

Lopuksi selviää, että Jokinen tykkää lisäksi kerätä vanhaa tavaraa. Mutta vain sellaista, jota tietää käyttävänsä. Sellaisia ovat vinyylit sekä hänen antikvariaatista ostamansa kirjat. Kirjoista onkin muodostunut iso pino huoneen lattialle ja Jokinen esittelee innostuneena uusimpia löytöjään.

– On tässä vanhan etsimisessä tärkeää myös sosiaalinen puoli, miten se yhdistää ihmisiä. Minulla on paljon ystäviä jotka ovat yhtä haltioissaan vanhasta ja joiden kanssa voin jakaa esimerkiksi ilon harvinaisen kirjan löytämisestä.

Aina ei tarvitse ostaa uutta

Ilmastonmuutos. Kestämätön kehitys. Kerskakulttuuri. Suurten ekologisten ja eettisten kysymysten kynnyksellä on meidän jokaisen hyvä ensin uudelleenarvioida ja lopulta muuttaa kulutustottumuksiamme kestävimmiksi. Yksi oiva tapa vähentää kulutusta on yksinkertaisesti halu ja yritys pidentää omistamansa materiaalin elinikää. Toinen on etsiä kierrätettyä tavaraa.

Omaan kotiin muuttaessa tai kotia vaihtaessa uuden irtaimiston hankintalista voi olla pitkä. Ennen kauppoihin ryntäämistä kannattaa selvitellä mitä tavaroita ja huonekaluja voi saada perheenjäseniltä tai sukulaisilta. Kun lähipiiri on käyty läpi, voi sitten koluta lähimmät kirpputorit ja kierrätyskeskukset etsiäkseen vaikka sitä puuttuvaa puista kirjoituspöytää, tuolia tai sohvaa. Varsinkin puiset vanhat huonekalut ovat yleensä tehty kestämään aikaa, joten ne siirtyvät usein kestävän kehityksen nimissä sukupolvelta toiselle.

Käytettyjä huonekaluja ja muuta kodin irtaimistoa voi löytää mm. täältä:
SPR-kirppis
Kierrätyskeskus
Ekocenter
Hakusanalla ”Huonekalukirppis” löytyy useita eri alueille keskittyviä facebook-ryhmiä.

Opiskelija, tiesitkö, että Pron jäsenenä matkustajavakuutus on sinulle maksuton ja sen voimassaoloa on työharjoitteluita ajatellen vieläpä pidennetty? Lue lisää vakuutuksista