Hyppää pääsisältöön

Osatyökyvytön pärjää osa-aikatöissä

Jos sairauspoissaolot toistuvat tai pitkittyvät, työnantajan pitää työterveyshuollon ja työntekijän kanssa selvittää mahdollisuudet työn tai työolojen räätälöintiin. Näin laki muuttui kesäkuussa.

Osatyökyvytön pärjää osa-aikatöissä

Julkaistu 16.06.2014 klo 15:40
Uutiset
Jos sairauspoissaolot toistuvat tai pitkittyvät, työnantajan pitää työterveyshuollon ja työntekijän kanssa selvittää mahdollisuudet työn tai työolojen räätälöintiin. Näin laki muuttui kesäkuussa.

Kun jalka alkaa parantua, voisiko kättä ja aivoja vaativaa työtä tehdä osa-aikaisesti? Asiasta voi keskustella pomon ja työterveyslääkärin kanssa.

kuva:Shutterstock

Pro Uutiset/Työeläkevakuuttajat TELA

Vuosittain Suomessa noin 40 000 henkilöä on pitkittyneillä, eli yli 90 päivää kestävillä sairauslomilla. Pitkältä sairauslomalta pitäisi voida palata töihin vaikka osa-aikaisesti, kun kunto kohenee.

- Tiivis vuorovaikutus työterveyshuollon, työnantajan ja työntekijän kesken on avainasemassa töihin paluun tukemisessa, painottaa Työeläkevakuuttajat TELAn asiantuntijalääkäri Tiina Kaarne.

Tela kouluttaa uuden lainsäädännön mukaisia toimintatapoja yli 1 200 lääkärille. Koulutus on tarpeen, sillä sairausvakuutus- ja työterveyshuoltolait muuttuivat kesäkuun 2012 alussa.

Kaarneen mukaan osatyökyvytön on myös osatyökykyinen, mikä usein unohdetaan.

- Meillä yhteiskunnassa on vallalla ajattelu, että ihminen on pääsääntöisesti vain joko sairas tai terve, ilman välimuotoja. Osa-aikainen työskentely ehkäisisi kuitenkin poissaolon pitkittymistä ja helpottaisi töihin paluuta, muistuttaa asiantuntijalääkäri Tiina Kaarne.

Hyvällä työkyvyllä pidempiä työuria

Suomalaisten keskimääräistä eläkkeellesiirtymisikää laskee erityisesti työkyvyttömyyseläkkeiden suuri määrä ja aikainen alkaminen.

- On kaikkien osapuolten etu, ettei työkyvyttömyys pitkity ja pahimmassa tapauksessa johda ennenaikaiseen eläköitymiseen, Kaarne toteaa.

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvien keski-ikä on vain noin 52 vuotta, ja se pudottaa kaikkien eläkkeelle siirtyneiden keski-iän 60,5 vuoteen. Tavoitteena on nostaa eläkkeellesiirtymisikää vähintään 62,4 vuoteen 2025 mennessä.

Työkyvyttömyyseläkkeellä on tällä hetkellä työeläkejärjestelmästä kaikkiaan noin 199 000 henkilöä.

 

Lisää aihepiiristä:

2.5.2012 "Kaikki voittavat, kun työtehtävät räätälöidään kunnon mukaan"

16.4.2012 Pitkittyvään sairauslomaan puututtava yhä ripeämmin

14.3.2012 Viisikymppinen sairauslomailee muita harvemmin