Hyppää pääsisältöön

Rahoitusalalle ylityökielto perjantaina iltapäivällä

Kuva: Shutterstock
– Työnantaja on neuvotteluissa esittänyt rahoitusalalle merkittävästi muita aloja pienempiä yleiskorotuksia palkkoihin, kertoo puheenjohtaja Jorma Malinen Ammattiliitto Prosta.

Rahoitusalalle ylityökielto perjantaina iltapäivällä

Julkaistu 08.12.2017 klo 12:40
Uutiset
– Työnantaja on neuvotteluissa esittänyt rahoitusalalle merkittävästi muita aloja pienempiä yleiskorotuksia palkkoihin, kertoo puheenjohtaja Jorma Malinen Ammattiliitto Prosta.

Pro Uutiset/Pron tiedote

Ammattiliitto Pron päätöksellä rahoitusalan työt ovat ylityökiellossa perjantai-iltapäivästä 8. joulukuuta 2017  alkaen. 

Työnantajaliitot Finanssiala ry ja Palvelualojen työnantajat PALTA ry ovat lokakuussa alkaneissa neuvotteluissa esittäneet rahoitusalan työehtosopimukseen suuria muutoksia. Rahoitusalan asiantuntijat halutaan viikonlopputöihin jopa 24/7 työnantajan määräyksellä ja alan asiantuntijoille tarjotaan lähes prosentin pienempää yleiskorotusta kuin muilla aloilla.

– Työnantaja on neuvotteluissa esittänyt rahoitusalalle merkittävästi muita aloja pienempiä yleiskorotuksia palkkoihin, kertoo puheenjohtaja Jorma Malinen Ammattiliitto Prosta.

Syksyn aikana on eri aloilla tehty palkkaratkaisuja, joissa yleiskorotus on ollut noin 2,2 prosenttia, mutta rahoitusalalla työnantaja esittää 1,3 prosentin yleiskorotusta.

Rahoitusalan työtä tehdään pankeissa, rahoitus- ja korttiyhtiössä. Lokakuussa aloitetut rahoitusalan tes-neuvottelut ovat sujuneet hitaasti. Työehtosopimuksen voimassaolo päättyi marraskuun alussa ja nyt ala on sopimuksettomassa tilassa. 

Jarrutusta tes-neuvotteluissa

Syksyn neuvottelukierroksella on jätetty tähän mennessä viisi työtaisteluvaroitusta. Neljä niistä on Paltan sopimusaloilla ja jokainen eri ammattiliiton kanssa.

– Vaikuttaa siltä, että Palta on tämän kierroksen työmarkkinahäirikkö, pohtii puheenjohtaja Malinen Prosta.

Rahoitusalalla neuvotteluja ei ole ollut aiemmin tapana käydä julkisesti.

– On valitettavaa, että Palta paaluttaa kantansa kiinni julkisuudessa, jolloin mahdollisuudet löytää ratkaisuja neuvotteluteitse vaikeutuvat.

Yleiskorotus kuten muillakin ja viikonlopputyö vapaaehtoista

Palkansaajia edustavien liittojen Ammattiliitto Pro ry, Ammattiliitto Nousu ry ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry tavoite on, että rahoitusalalla jaetaan yleiskorotuksena sama raha kuin muillakin aloilla.

– Tämä on tärkeää, jotta rahoitusalan työntekijöiden ostovoima ei heikkene, painottaa puheenjohtaja Malinen Prosta.

Viikonlopputyön pitää perustua vapaaehtoisuuteen paikallisesti sopien.

– Lauantaityöstä voi jo nyt sopia paikallisesti ja tästä on saatu hyviä kokemuksia. Aikaisempien kokemusten perusteella viikonlopputyöhön löytyy riittävästi vapaaehtoisia työntekijöitä.

Tätä ylityökielto tarkoittaa

Ylityökielto alkaa perjantaina 8. joulukuuta kello 14 ja on voimassa toistaiseksi.

Työt tehdään säännöllisen työajan puitteissa. Ylityötä ja lisätyötä ei tehdä. Yksilöllisessä työajassa työskennellään työvuorolistan mukaan, eikä työvuorolistoihin sovita muutoksia.

Myös varallaolo lasketaan ylityöksi, sitä ei tehdä. Jos varallaolosta on jo aikaisemmin sovittu ja siitä maksetaan kiinteää korvausta, puhelimeen vastataan, mutta toimenpiteitä ei tehdä eikä myöskään ylitöitä.

Liukumia ei saa käyttää työpäivän pidentämiseen. Koulutuksiin saa osallistua vain säännöllisellä työajalla.