Hyppää pääsisältöön

Rahoitusalan lakko alkaa huomenna 28.12.

Kuva: Shutterstock
Valtakunnansovittelija Minna Helle twiittasi aamupäivällä, ettei hänellä ole edellytyksiä sovittelulle ennen huomenna 28.12. alkavaa kahden vuorokauden lakkoa. Seuraava sovittelu on 2.1. kello 12. Lakko koskee kaikkia pankkitoimihenkilöitä, joihin noudatetaan rahoitusalan ja Danske Bankin työehtosopimuksia.

Rahoitusalan lakko alkaa huomenna 28.12.

Julkaistu 27.12.2017 klo 11:09
Uutiset
Valtakunnansovittelija Minna Helle twiittasi aamupäivällä, ettei hänellä ole edellytyksiä sovittelulle ennen huomenna 28.12. alkavaa kahden vuorokauden lakkoa. Seuraava sovittelu on 2.1. kello 12. Lakko koskee kaikkia pankkitoimihenkilöitä, joihin noudatetaan rahoitusalan ja Danske Bankin työehtosopimuksia.

Pro Uutiset

 

Työehtosopimusneuvotteluihin liittyvän lakonuhan sovittelussa osapuolet ovat niin kaukana toisistaan, ettei valtakunnansovittelija Minna Helteella ollut edellytyksiä antaa sovintoesitystä ennen nyt alkavaa työtaistelua.

 

- Umpikujan taustalla on useita asioita, joista osapuolten näkemykset eroavat täysin toisistaan. Palkkaratkaisun osalta Pro tavoittelee samantasoista yleiskorotusta kuin muillakin aloilla on maksettu. Työnantajapuoli haluaa jakaa ns. palkkakeskustelujen kautta isomman osan palkankorotuksesta. Tällöin työnantaja päättää, kenelle palkankorotus osuu ja yleiskorotus supistuisi lähes olemattomaksi, selvittää Pron finanssisektorin johtaja Antti Hakala.

 

Rahoitusalan palkkakeskustelumalli on kymmenen vuotta sitten yhdessä kehitetty malli, joka ei kuitenkaan ole toiminut laman ja finanssikriisin oloissa.

 

- Pro on neuvotteluissa esittänyt palkkausjärjestelmään uudistuksia, jotka parantaisivat sen toimivuutta ja varmistaisivat kilpailukykyisen ansiokehityksen. Työnantaja on tyrmännyt kaikki esitykset, Hakala kertoo.

 

Palkkauksen lisäksi monet muut työehdot ovat rahoitusalalla huonommat kuin muilla aloilla.

 

- Rahoitusalalla ei esimerkiksi korvata mitään työajan ulkopuolisesta, työtehtäviin liittyvästä matkustamisesta. Myöskin työn  ja yksityiselämän yhteensovittamisessa on alalla isoja haasteita. Varsin tavanomainen on tilanne, jossa perhevapaalta palaavan oikeuksia loukataan, Hakala listaa.

 

Paikallinen sopiminen ei maistu työnantajille

Työaikoja on kuluneen vuoden aikana laajennettu lauantaille paikallisesti sopien. Samaa paikallista sopimista Pro haluaa myös sunnuntain osalle.

 

Hakala ihmettelee, että ennen neuvotteluja tuli runsaasti palautetta siitä, että paikallinen sopiminen työaikakysymyksissä toimii ja työnantajat ovat tyytyväisiä tuloksiin. Nyt neuvotteluissa puolestaan paikallinen sopiminen nimenomaan työaikakysymyksissä on työnantajille kirosana.

 

- Työnantaja haluaa siis määrätä viikonlopputyöhön kenet haluaa. Pron näkemys on, että viikonlopputyöskentely perustuu työntekijän vapaaehtoisuuteen, ei työnantajan käskyyn.

 

Finanssialan oman selvityksen mukaan 27 prosenttia suomalaisista haluaa pankkipalvelua lauantaisin ja 14 prosenttia sunnuntaisin. Tähän kysyntään on täysin mahdollista vastata paikallisen sopimisen ja vapaaehtoisuuden pohjalta.

 

Hakala on hämmästynyt työnantajien yhtäkkisestä tarpeesta sanelupolitiikkaan.

- Vielä syyskuussa Paltan edustaja puhui, miten hyvällä yhteistyöllä vahvistetaan paikallista sopimista, ja että tavoitteena on kehittää paikallista sopimista toimivammaksi, lisää mahdollisuuksia ja hyvän yhteistyön jatkamista. Sitten neuvottelupöydässä on tavoite ollut ihan toinen.

 

Työtaistelunkin alla Hakala muistuttaa, että työajoista tappelemisen sijaan neuvottelupöydässä pitäisi ratkaista esimerkiksi finanssialan osaamisen kehittämiseen liittyviä kysymyksiä. Miten vahvistetaan alalle tulevan ja alalla jo työskentelevän henkilöstön osaamista?

Kuulutko lakon piiriin?

Lakkoon osallistuvat kaikki rahoitusalan työntekijät, joihin rahoitusalan työehtosopimusta sovelletaan. Myös ne, jotka eivät ole Ammattiliitto Pron jäseniä. Lakko koskee myös etätyötä. Luottamusmiehesi antaa tarvittaessa lisätietoja.

Lisäksi Pron hallitus on asettanut Opset Oy:n rahoitusalalle töitä tekevän vuokratyövoiman tukilakkoon samoiksi ajoiksi kuin rahoitusalan työtaisteluvaroitus on annettu, eli 28.-29.12.2017 ja 4.-5.1.2018. Lakko koskee niitä, jotka tekevät töitä pankeille. Jos teet töitä vain OP Vakuutukselle, et kuulu tukilakon piiriin.

Usein kysyttyjä kysymyksiä ja niiden vastauksia löydät osoitteesta » lakossa.fi