Hyppää pääsisältöön

Rauman Rolls-Roycelle iso tilaus ja uusia työpaikkoja

Potkurilaitteiden piilaaksossa on tulevaisuudessa kysyntää suunnittelijoille, jotka tuntevat tuotekehityksen, hydrauliikan, sähkön tai mekaniikan.

Rauman Rolls-Roycelle iso tilaus ja uusia työpaikkoja

Julkaistu 16.06.2014 klo 15:40
Uutiset
Potkurilaitteiden piilaaksossa on tulevaisuudessa kysyntää suunnittelijoille, jotka tuntevat tuotekehityksen, hydrauliikan, sähkön tai mekaniikan.


Rauman satamassa lastattiin keväällä kolmetoista Rolls-Roycen UUC 455-potkurilaitetta, jotka toimitettiin Daewoon telakalle Etelä-Koreaan. Kyseessä oli kautta aikain suurin yhtiön toimittama potkurilaite-erä yksittäiseen alukseen. Potkurilaitteet tullaan asentamaan maailman suurimpaan öljyntuotantolauttojen rakennusalukseen, jonka omistaa sveitsiläinen Allseas-varustamo. Kuva: Rolls-Royce

Pro Uutiset/Katja Palhus

Rolls-Royce sai 30 miljoonan euron tilauksen hollantilaiselta Damen Shipyardsilta. Raumalta toimitetaan 76 potkurilaitetta 38 hinaajaan.

– Meiltä lähtee tänä vuonna yhteensä noin 500 laitetta ja odotamme noin 10 prosentin kasvua ensi vuoden liiketoimintaan. Tilauskirjat näyttävät hyvältä, kertoo toimihenkilöiden luottamusmies Veli Holmstén.

Tilauskannan kasvun vuoksi Rolls-Royce palkkaa Rauman yksikköönsä yli 50 uutta työntekijää.

– Kasvu tarkoittaa lisää töitä myös toimihenkilöille. Tulevaisuudessa tarvitaan suunnittelijoita tuotekehitykseen, hydrauliikkaan, sähköön ja mekaniikkaan, Holmstén ennustaa.

– Keskimääräistä mukavampi työmaa tämä kyllä onkin näinä päivinä, hän lisää.

Rolls-Royce on toimittanut Damenille yli 600 potkurilaitetta 20 vuoden asiakassuhteen aikana.

– Pitkäaikaiset asiakkaat ovat tyytyväisiä laitteisiin, joten kauppa käy.

Tilaukset kulkevat osin käsi kädessä laivanrakennuksen suhdanteiden kanssa.

– Rolls-Royce on kuitenkin onnistunut viemään markkinoita perinteisiltä, 'pitkiä' akseleita käyttäviltä konstruktioilta ja se näkyy siinä, etteivät maailman laivanrakennuksen heilahtelut suoraan vaikuta meihin, Holmsten kertoo.

Erityisen ketteriä potkureita

Potkurilaite itsessään pyörii 360 astetta pystyakselin suunnassa.

– Jäänmurtajissa ja hinaajakäytössä potkurilaite on ketterä ja helposti ohjailtavissa vaativissa oloissa. Öljynporauslaitteissa potkurilaitteet pitävät lautan paikallaan kun
porataan syvissä vesissä, Holmstén kertoo.

Potkurilaitteita valmistetaan erikokoisina ja erityyppisinä yhteysaluksista aina öljynporauslauttoihin.

Potkurilaitteita on valmistettu Raumalla vuodesta 1965.

– Rolls-Royce Marinella on maailmalla kattava huoltoverkosto,huolto kasvaa voimakkaasti, kun maailmalle myymämme laitekanta kasvaa. Monesti paikallisten huoltomiesten tueksi lähtee meiltä huoltoinsinööri.

Rolls Royce Marine työllistää noin 7 000 henkilöä lähinnä Suomessa, Ruotsissa ja Iso-Britanniassa. Tällä hetkellä henkilökuntaa Raumalla on noin 400.