Hyppää pääsisältöön

Tasa-arvosuunnitelma toimivaksi

Ryhmä ihmisiä, tasa-arvo, yhdenvertaisuus, moninaisuus
Ympäripyöreän tasa-arvosuunnitelman saa helposti aikaiseksi. Oikeasti toimivan suunnitelman eteen kannattaa ponnistella vähän enemmän.

Tasa-arvosuunnitelma toimivaksi

Julkaistu 09.03.2021 klo 11:01
Blogit
Kirjoittanut
Sari Lassila
Kuvaaja Shutterstock
Ympäripyöreän tasa-arvosuunnitelman saa helposti aikaiseksi. Oikeasti toimivan suunnitelman eteen kannattaa ponnistella vähän enemmän.

Laki edellyttää työpaikoilta tasa-arvosuunnitelmia ja sellainen lakia seuraileva paperi onkin helppo tekaista pöytälaatikkoon. Tasa-arvoa oikeasti edistävän suunnitelman laatimiseen tarvitaan hiukan enemmän kunnianhimoa.

Mitä oman työpaikkasi suunnitelma sisältää?


Etsi käsiisi oman työpaikkasi tasa-arvosuunnitelma. Kuinka monta konkreettista toimenpidettä löydät siitä? Entä kuinka monen toimenpiteen kohdalle on merkitty aktiivinen toimeenpanija? Tai kuinka monen toimenpiteen kohdalle on merkattu tarkastelupisteitä tai -mittareita toteutumisen seurannan helpottamiseksi?

Löytyykö löperöä suunnittelua?

  • Kannustetaan kaikkia hakeutumaan vapaisiin tehtäviin.”  Vai -> ”Esimies kannustaa tasapuolisesti naisia ja miehiä hakeutumaan työnkiertoon ja kehittämään omaa osaamistaan.”
    Tarkastele, tehdäänkö todellisuudessa jotakin ja onko  toimenpiteelle nimetty  vastuuhenkilö tai -taho? ”Edistetään, kannustetaan, tuetaan” on passiivista toimintaa, eikä siitä näy, kuka on aktiivinen toimija tai toimeenpanija.

  • Kehitetään työpaikan tasa-arvokäytänteitä.” Vai -> ”Henkilöstöhallinto järjestää lokakuun loppuun mennessä koko henkilöstölle suunnatut tasa-arvotyöpajat.”
    Kehittämistoimenpiteet ilman aikarajaa putoavat yleensä ensimmäisenä pois, koska aina on kiire eikä kukaan seuraa sitä, tapahtuiko asialle jotakin vai ei.

  • Viestitään yrityksen tasa-arvosuunnitelmasta.” Vai -> ”Esimiehet ottavat säännöllisesti esiin tasa-arvoteemoja osastopalavereissa.” Tiedottamissuunnitelma ei saa jäädä pöytälaatikkoon, vaan tiedottaminen ja tasa-arvosta puhuminen pitää ottaa osaksi yrityksen normaaleja käytänteitä.

Sinä ja minä tasa-arvon asialla


Meistä jokainen voi kantaa kortensa kekoon. Yksi pieni askel on vastata työpaikan kyselyihin. Jos niistä puuttuvat tasa-arvoaiheiset kysymykset, asiasta voi vinkata vaikka luottamusmiehelle, joka ottaa asian esille työnantajan kanssa ja pyytää joko muokkaamaan kyselyä tai laatimaan uuden kyselyn.

Toinen pieni askel on osallistua aktiivisesti kyselyjen ja selvitysten purkuun. Kyselyyn vastaajan tulee saada tietää, mitä vastauksista kävi ilmi ja mihin toimenpiteisiin ne mahdollisesti johtavat.

Kolmanneksi: aktiivisille tekijöille on työpaikoilla aina tilausta. Jos asia ja aihe kiinnostaa sinua, ilmoita siitä omalla työpaikalla ja hakeudu erilaisiin työryhmiin mukaan.
 

Sari Lassila on vakuutusalan sopimusalavastaava Ammattiliitto Prossa.