Hyppää pääsisältöön

Tekstiilialalla yhä enemmän toimihenkilöitä tulevaisuudessa

Tulevaisuuden tekstiili- ja vaatetusala vaatii monipuolista koulutusta. Ala toimihenkilöistyy.

Tekstiilialalla yhä enemmän toimihenkilöitä tulevaisuudessa

Julkaistu 16.06.2014 klo 15:40
Uutiset
Tulevaisuuden tekstiili- ja vaatetusala vaatii monipuolista koulutusta. Ala toimihenkilöistyy.

Ompelutyö on siirtynyt edullisten tuotantokustannusten perässä Aasiaan ja Turkkiin. Millaista osaamista tarvitaan, että alan työt lisääntyvät Suomessa?

kuva:Shutterstock

Pro Uutiset/Katja Palhus

Suomen tekstiili- ja muotiklusteri on taas uuden edessä. Ompelutyö on siirtynyt globalisaation myötä edullisten tuotantokustannusten perässä Aasiaan ja Turkkiin. Ilmassa näkyy kuitenkin merkkejä Kiinan tuotannon kääntymisestä osin takaisin Eurooppaan

– Älyvaatteista povataan Suomen valttia tulevaisuuden vaatemarkkinoilla, sanoo sopimusalavastaava Iris Schiewek Ammattiliitto Prosta.

Schiewek osallistui tekstiili-, vaatetus-, nahka-, turkis- ja kenkäalan toimijoiden kokoontumiseen Tampereelle toukokuun alussa keskustelemaan alan tulevaisuuden koulutustarpeista.

Noin vuoden mittaisessa selvityshankkeessa käydään läpi alan tulevaisuuden tarpeet koko koulutuskentän ja kaikkien koulutusasteiden osalta. Hankkeen tuloksista kuullaan joulukuussa.

Millaisesta koulusta menestyksen eväät?

Schiewekin mukaan tekstiiliala vaatii monipuolista koulutusta ja ammattitaitoa.

– Siksi alalla on tulevaisuudessa yhä enemmän töitä toimihenkilöille,sopimusalavastaava Iris Schiewek kertoo.

Tekstiilialan osaamiseen kuuluu muun muassa kädentaitoja, teknologia- ja prosessiosaamista, suunnittelu- ja muotoiluosaamista, tuotekehitys-, kaavoitus- ja materiaaliosaamista, innovointitaitoa, logistiikka-, osto- ja liiketoimintaosaamista, markkinointia ja muotiosaamista sekä yhteistyö- ja monia muita taitoja. Myös tekstiilihuolto vaatii erityisosaamista.

Digitalisaatio, kehittyvien talouksien vaurastuminen sekä ikääntyminen tuovat uusia mahdollisuuksia tekstiili- ja vaatetusteollisuudelle. Älytekstiilien ja uusien materiaalien tarve lisääntyy.

– Kestävän kehityksen vaatimus nostaa päätään Euroopassa. Kuluttajat haluavat eettisesti tuotettuja vaatteita.