Hyppää pääsisältöön

Tulin irtisanotuksi, mitä teen?

irtisanominen
Pron työsuhdeneuvonnasta tiedustellaan kaikenlaisia asioita, jotka herättävät epätietoisuutta. Yleisin kysymys on tämä: Irtisanominen tai lomautus alkoi, mitä asioita teen ensiksi? ProStoori kertoo juttusarjassaan vastaukset kuuteen yleisimpään kysymykseen.

Tulin irtisanotuksi, mitä teen?

Julkaistu 17.12.2020 klo 09:32
ProStoori
Kirjoittanut
Tarja Västilä
Pron työsuhdeneuvonnasta tiedustellaan kaikenlaisia asioita, jotka herättävät epätietoisuutta. Yleisin kysymys on tämä: Irtisanominen tai lomautus alkoi, mitä asioita teen ensiksi? ProStoori kertoo juttusarjassaan vastaukset kuuteen yleisimpään kysymykseen.

Ota yhteyttä työterveyteen

Jos tulee irtisanotuksi tai lomautetuksi, sopimusala-asiamies Mikko Kiiskinen Prosta kehottaa ottamaan yhteyttä työterveyteen. Etenkin irtisanominen, mutta myös lomautus, voi olla raskas kokemus, johon on hyvä saada apua.

‒ Lisäksi jos irtisanomisprosessi yhtään epäilyttää, kannattaa olla yhteydessä työpaikan luottamushenkilöön tai ammattiliittoon.

Sekä irtisanottu että lomautettu on oikeutettu työttömyysturvaan. Lomautuksen osalta on voitu sopia lyhennetystä työviikosta.

‒ Lyhennetty työviikko tarkoittaa sitä, että on lomautettu kokoaikaisesta työstä vähintään yhden kokonaisen lomautuspäivän kalenteriviikon aikana. Myös tässä tilanteessa maksetaan lomautuspäiviltä täyttä ansiopäivärahaa. Työaika saa olla näillä viikoilla enintään 80 prosenttia alan enimmäistyöajasta, tarkentaa Kiiskinen.

Ilmoittaudu te-toimistoon

Viimeistään ensimmäisenä lomautus- tai työttömyyspäivänä tai aiemmin pitää ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi te-toimistoon, jonne toimitetaan myös lomautus- tai irtisanomisilmoitus. Se onnistuu sähköisesti. Näin työnhaku on voimassa – se on pakollinen, jotta voisi saada ansiosidonnaista tai Kelan päivärahaa.

Te-toimisto lähettää työvoimapoliittisen lausunnon joko Pro-kassaan tai Kelaan riippuen siitä, saako irtisanottu ansiosidonnaista vai peruspäivärahaa. Kiiskinen neuvoo tutustumaan te-toimiston palveluihin, muun muassa Muutosturvaan, josta lomautetut ja irtisanotut saavat tukea ja apua.

‒ Irtisanotuille Muutosturva antaa tukea työnhakuun ja auttaa työllistymään uudelleen mahdollisimman nopeasti. Työnantajan puolestaan on tarjottava irtisanotulle kuukauden palkkaa vastaavan summan arvoista koulutusta.

On hyvä olla aktiivinen työnhaussa heti työttömyyden alkutaipaleella. Tutkimustenkin mukaan kolmen kuukauden jälkeen työnsaantimahdollisuudet vähenevät, sillä usein työnhakuinto lopahtaa. Irtisanomisaikanakin on mahdollisuus työllistyä muualle.

Hae päivärahaa Pro-kassasta

Pron työttömyyskassan jäsen hakee ansiopäivärahaa sähköisesti omasta kassastaan. Ensimmäisen päivärahahakemuksen ja liitteet voi lähettää kassaan kahden viikon työttömyyden tai lomautuksen jälkeen. Päivärahaa täytyy hakea kolmen kuukauden kuluessa. Jatkohakemus tehdään neljältä kalenteriviikolta tai täyden kalenterikuukauden jaksolta.

Ansiopäiväraha lasketaan palkkatietojen perusteella. Pro-kassa saa ne suoraan tulorekisteristä. Kiiskisen mukaan työttömyyskassan sivuilla on paljon tietoa, sieltä voi myös seurata hakemuksen käsittelyn ajantasaista tilannetta.

‒ Koronan vuoksi vuoden loppuun mennessä päivärahan maksamisessa ei ole viikon omavastuuaikaa, vaan maksaminen alkaa heti.

Ota yhteyttä puhelinneuvontaamme