On kulunut 41 vuotta siitä, kun Tarja Furuholm näki Helsingin Sanomissa Suomen Yhdyspankin työpaikkailmoituksen. Paperisen työhakemuksensa hän kirjoitti kaunokirjoituksella, käsin.
Sittemmin Furuholm on päässyt seuraamaan aitiopaikalta pankkimaailman kehitystä. Matkan varrella työnantajan nimi on fuusioiden myötä muuttunut Nordeaksi.
– Olen työskennellyt koko ajan saman työnantajan palveluksessa, mutta en samoissa tehtävissä. Ei ole välttämättä edes tarvinnut vaihtaa tehtävää, kun kehitys on vienyt mukanaan ja tehtävänkuva muuttunut. Pankki on muuttunut koko ajan isommaksi ja kansainvälisemmäksi, Furuholm kertoo.
Nykyisin suuri osa rahoitusalan työstä on vaativaa asiantuntijatyötä, jota erilaiset viranomaisvaateet, direktiivit ja muu säätely ohjaavat voimakkaasti. Työn vauhdissa mukana pysyminen vaatii jatkuvaa taitojen päivittämistä.
Furuholm itse on ollut vapautettu varsinaisesta pankkityöstä jo vuosien ajan. Pääluottamusmiehen tehtävä vie isossa konsernissa kaiken työajan.
– Tämä työ on näköalapaikka, jossa pitää olla hyvin selvillä siitä, mitä pankissa tapahtuu ja erilaisten verkostojen kautta muodostaa näkemys siitä, mihin suuntaan ollaan menossa. Pyrin auttamaan jäseniämme varautumaan tulevaan esimerkiksi miettimällä, minkälaista osaamista heidän kannattaisi hankkia, Furuholm sanoo.
Tulostavoitteet lisäävät paineita
Nordea on takonut vuosikaudet hyvää tulosta osakkeenomistajilleen. Työntekijöille kovat markkinaodotukset ovat merkinneet toiminnan jatkuvaa tehostamista ja jaksamiseen liittyviä haasteita.
Lisäpainetta työntekoon ovat tuoneet Nordeaan viime kuukausien aikana kohdistuneet palvelunestohyökkäykset. Kun tekniikka ei toimi, purkavat asiakkaat turhautumistaan helposti pankkineuvojiin.
– Palvelunestohyökkäyksiin liittyen sain kuitenkin palautetta, että suurimmaksi osaksi ihmiset olivat hyvin ymmärtäväisiä. He tajusivat, että kyseessä oli ulkopuolinen taho, joka tahallisesti yritti vaikeuttaa pankin toimintaa, Furuholm kertoo.
Yksi työssä ilahduttavista asioista on Furuholmin mukaan se, kun pääluottamusmiehelle kantautuu hyvää palautetta esihenkilöistä.
– Esihenkilöilläkin on kovat tuloksentekopaineet ja heidän työpöydällään on valtavasti asioita. Se, että he siitä huolimatta onnistuvat esimiestyössä ja pystyvät antamaan oman panoksensa tiiminsä jäsenille, on asia, josta toivon saavani lisääkin palautetta, Furuholm sanoo.
Iloa tuottaa myös työpaikan kulttuurinen monimuotoisuus. Nordean työntekijöillä on kymmeniä eri äidinkieliä, ja eri kulttuurien juhlapyhät näkyvät myös työpaikalla. Furuholm pitää kulttuurien sekamelskaa rikkautena, mutta pankin konsernikielen muuttumista englanniksi ongelmallisena.
– Se on asia, joka tulee jatkuvasti esille. Työhön liittyvän ohjeistuksen on oltava kielellä, jota työntekijä ymmärtää ja voi ottaa vastuun tekemästään työstä. Ihan turistienglannilla pankkityössä ei pärjää, joten työnantajan tulisi tarjota alan sanastoon perustuvaa kielikoulutusta kaikille halukkaille.
Edustajistovaali aktivoi äänestäjät
Rahoitusalan toimihenkilöiden keskimääräiset palkkatilastot eivät vastaa työn vaativuutta, Furuholm sanoo. Siksi neuvottelukierroksen tärkein asia on alan houkuttelevuuden säilyttäminen myös palkkauksen näkökulmasta.
– Vaikka nuorilla on usein nopeat urasuunnitelmat ja palkkatasoa voi nostaa vaativampaan tehtävään siirtymällä, myös peruspankkityö pitäisi pystyä pitämään houkuttelevana. Esimerkiksi puhelimitse tehtävä asiakaspalvelu on vaativampaa, kuin yleensä ajatellaan, Furuholm sanoo.
Nordean henkilökuntayhdistys Nousu ry oli edustajistovaalissa mukana ensimmäistä kertaa. Furuholm oli yksi vaalien ääniharavoista.
– Vaalityömme onnistui todella hyvin, äänestysprosentti oli liki 50 prosenttia. Koska äänimääräni oli toiseksi suurin koko edustajistovaaleissa, koin sen viestiksi jäseniltä lähteä mukaan hallitukseen. Halusin myös nähdä, miten näin iso liitto toimii hallinnon näkökulmasta, Furuholm kertoo.
Ainoa keino vaikuttaa asioihin on itse osallistumalla ja järjestäytymällä, Furuholm uskoo. Jokainen liiton jäsen merkitsee ja tuo lisää neuvotteluvoimaa.
Hyvä äänikirjan lukija vie mennessään
Furuholmin vapaa-aika kuluu kulttuurin parissa. Nordean henkilöstölle tarkoitetun matkailukerhon kautta löytyvät liput niin teatteriin, oopperaan kuin musikaaleihin.
– Jos minun pitäisi itse käydä eri sivuilta bongailemassa, mitä on tarjolla, minulta jäisi paljon näkemättä. Mutta kun tiedot tulevat omaan sähköpostiin ja intraan, sieltä voi valita itselle mieluisia tapahtumia ja hankkia liput hyville paikoille, Furuholm kiittelee.
Lisäksi Furuholm tunnustautuu suureksi viherkasvien ystäväksi, jonka kotona kasveja on liiankin kanssa. Kesällä kasvatuspinta-ala laajenee kodin lasitetulle parvekkeelle.
– Kolmas harrastukseni on äänikirjat, joihin hurahdin ensikokeilulla. Minulla on suosikkilukijoita, joiden kautta olen löytänyt aivan uusia kirjailijoita. Ehdoton suosikkini on Jukka Pitkänen.
Tässä juttusarjassa esittelemme Pron hallituksen jäseniä ja heidän työpaikkojaan.
Tarja Furuholm
Työpaikka: Nordea, vuodesta 1984
Titteli: pääluottamusmies
Tärkeimmät luottamustoimet Prossa: hallituksen jäsen, rahoitusalan neuvottelukunnan jäsen
Pron sektori: finanssi
Pron yhdistys: Ammattiyhdistys Nousu ry
Voimabiisi: Crowbar, Frank Carter & The Rattlesnakes
Terveiset Pron jäsenille: ”Vaikka maailma on synkkä, ei menetetä tulevaisuudenuskoa. Yhdessä tekemällä meillä on kaikilla mahdollisuus kantaa kortemme kekoon ja vaikuttaa asioihin.”