Hyppää pääsisältöön

Tunnetko palaverin roolihahmot – oletko tehospurttaaja vai hyppyhiiri?

Image
palaveriin osallistujat
Palaveri kuin palaveri, jokaisen neuvottelupöydän ympärillä istuvat lopulta samat tyypit. ProStoori tarjoaa lyhyen esittelyn palaveerauksen roolihahmoihin.

Tunnetko palaverin roolihahmot – oletko tehospurttaaja vai hyppyhiiri?

Julkaistu 06.11.2018 klo 12:41
ProStoori
Kirjoittanut
Maija Kajanto
Palaveri kuin palaveri, jokaisen neuvottelupöydän ympärillä istuvat lopulta samat tyypit. ProStoori tarjoaa lyhyen esittelyn palaveerauksen roolihahmoihin.

Kympin oppilas

Tämä passiivis-aggressiivinen palaveeraaja on pinnalta unelmatyöntekijä. Tuijottaa Power point -esitystä silmät loistaen, seuraa aihetta, tekee relevantteja kysymyksiä, sanoo joka palaverissa jotakin kannustavaa kollegalle. Ei anna kenellekään vihiä takaraivossa muhivasta hiljaisesta raivosta ja turhautumisesta.

 

Viitteitä todellisista fiiliksistä voi tarkkailla niskojen jäykkyysasteesta ja kämmeniin pureutuvista kynsistä. Älä koskaan sano mitään vitsikästä kympin oppilaasta yhdessäkään palaverissa; siitä voi seurata räjähdys, joka tuhoaa palaverirauhan pitemmäksi aikaa.

 

Hyppyhiiri

Mitä aihetta nyt käsiteltiinkään? Joko siirryttiin seuraavaan? Olisiko ok palata vielä edelliseen aiheeseen? Hyppyhiirellä on selkeitä vaikeuksia asioiden ajallisen hahmottamisen kanssa ja vaihteleva muisti sen suhteen, mitä mistäkin asiasta on sanottu.

 

Onnistuu joskus nostattamaan kysymyksillään hyviäkin pointteja, mutta suurimman osan ajasta vain tuntuu olevan täydellisesti pihalla maailman menosta.

Hyppyhiirellä on selkeitä vaikeuksia asioiden ajallisen hahmottamisen kanssa ja vaihteleva muisti sen suhteen, mitä mistäkin asiasta on sanottu.

Oman elämänsä stand up -koomikko

Oman huumorintajunsa lumoissa oleva itsekeskeinen vitsiniekka, joka uskoo vilpittömästi keventävänsä tunnelmaa muka-letkeillä heitoilla. On täysin sokea sille myötähäpeän tunnelmalle, joka vitsailun tuloksena leijuu ilmassa kuin saastesumu. Stand up -koomikko on myös huolestuttavan usein epätietoinen siitä, mitä asioita palaverissa käsitellään – kunhan kaikilla on hauskaa, se on pääasia.

 

Käsienvääntelijä

Miten asiat voivat olla näin pielessä? Miksi tämä vieläkin kestää? Miten tuokaan asia ei ole edennyt? Käsienvääntelijän maailmassa on lähtökohtaisesti pelkkiä ongelmia.

 

Parhaimmillaan hän on nostaessaan esille työpaikan hankalia asioita, joiden puhumista muut palaverityypit yrittävät välttää. Onnistuu kuitenkin siinä sivussa myös hankkimaan pysyvän päänsäryn ja keskivaikean apatian kaikille kokoukseen osallistujille.

 

Sehän on selvä leppoistaja! Hän jutustelee mielellään aiheesta ja aiheen vierestä pitkään ja hartaasti.

 

Poissaolija

Se tyyppi, jonka lasittunut katse on harhaillut ulos ikkunasta jo ennen kuin palaverin osallistujat ovat saaneet ahterinsa penkeille. Poissaolija kommentoi asioihin vain pakon edessä ja tuntuu vajoavan syvälle zen-tilaan, jota proosallisemmat kollegat kutsuvat koomaksi. On palaverin jälkeen samalla tavoin kevyessä tokkurassa kuin useimmat ihmiset ovat päiväunien jälkeen.

 

Tehospurttaaja

Palaverin personal trainer. Ihminen, jonka periaate on ”halki, poikki, pinoon ja oikeisiin töihin”. Turhautuu helposti, koettaa vetää monimutkaisistakin asioista lyhyet yhteenvedot ja kiirehtiä palaveria eteenpäin toinen silmä kellossa.

 

Tehostaa usein sanojaan levottomalla liikehtimisellä. Uskoo vakaasti olevansa palaverin eteenpäin vievä voima, todellisuudessa useimmiten onnistuu luomaan stressaantuneen ilmapiirin, joka häiritsee tasaisesti kaikkia palaverissa istujia.

 

Leppoistaja

Tehospurttaajan vastakohta. Istuu palaverissa hyväntuulisena, kädet ristissä rinnalla. Nauttii selvästi palaverin antamasta katkosta normitöihin ja jutustelee mielellään aiheesta ja aiheen vierestä pitkään ja hartaasti.

 

Tarkoittaa pelkkää hyvää, mutta onnistuu kiristämään vannetta erityisesti tehospurttaajan pään ympärillä.

 

Tunnistitko itsesi tai työkaverisi? Halutessasi voit rakentaa näistä roolihahmoista esimerkiksi Hullunkuriset perheet-tyyppisen pelikorttipakan ja koettaa kerätä koko sarjan. Tällaiselle pelailulle on aikaa esimerkiksi, noh, palaverissa.