Pron näkemyksen mukaan voimassa oleva lainsäädäntö on johtanut tarpeettoman kaavamaiseen palveluprosessiin, joka ei ole mahdollistanut asiakkaan palvelutarpeeseen perustuvaa tukea työnhaussa ja palveluohjauksessa. Pro näkee työn ennen muuta perusoikeutena. Palveluprosessin keventäminen on välttämätöntä, jotta asiantuntijaresurssia saadaan suunnattua eniten tukea tarvitsevien asiakkaiden palveluun.
Hallituksen esityksessä palveluprosessin keventämiselle on kuitenkin laskettu yhteensä 3,3 miljoonan euron säästövaikutus, joka huomioitaisiin kuntien peruspalveluiden valtionosuuden vähennyksenä vuodesta 2026 alkaen. Pro painottaa, että julkisten työvoimapalveluiden siirto kuntiin on tullut voimaan vasta tämän vuoden alusta. Tehtäväjärjestelyt työllisyysalueilla ovat kesken. Kuntien työkulttuureissa olevien erojen vuoksi sujuvan palvelun rakentaminen vie oman aikansa. Aluetalouden ja työllisyyskehityksen näkymät ovat maan eri osissa kovin erilaiset. Sopeutustoimista huolimatta kuntatalouden tilanne on heikko myös useissa isoissa ja keskisuurissa kaupungeissa. Tämä tosiasia yhdistettynä odotettua hitaammin käynnistyvään talouskasvuun ja synkkeneviin työttömyyslukuihin todistaa, että työllisyyspalveluista säästäminen olisi suuri virhe.
Lue koko lausuntomme täältä.
Pro lausui hallituksen esityksestä koskien työnhakijoiden palveluprosessia ja työnvälityspalveluiden kehittämistä. Pidämme esitykseen sisältyviä ehdotuksia työnhakijan palveluprosessin ja työnvälityspalveluiden kehittämisestä pääosin oikeansuuntaisina, mutta korostamme ettei kevennystä tule käyttää säästötoimena.