Hyppää pääsisältöön

Työsuojeluvaltuutettu on aktiivinen kehittäjä

on taas aika valita työsuojeluvaltuutettu
Työsuojeluvaltuutettuna pääsee aktiivisesti kehittämään omaa työpaikkaansa. Lisäksi työsuojeluvaltuutettu on työpaikalla tärkeä edunvalvoja ja luottamusmiehen työpari.

Työsuojeluvaltuutettu on aktiivinen kehittäjä

Julkaistu 13.09.2017 klo 15:11
ProStoori
Kirjoittanut
Verna Julkunen
Työsuojeluvaltuutettuna pääsee aktiivisesti kehittämään omaa työpaikkaansa. Lisäksi työsuojeluvaltuutettu on työpaikalla tärkeä edunvalvoja ja luottamusmiehen työpari.

Kohta on taas aika valita työpaikan työsuojeluvaltuutetut.

Työsuojeluvaltuutettu edustaa työntekijöitä yhteistoiminnassa työnantajan kanssa, kun käsitellään esimerkiksi työntekijöiden turvallisuuteen, terveyteen sekä työkykyyn liittyviä asioita.

Työpaikoilla, joilla työskentelee säännöllisesti vähintään kymmenen työntekijää, on työntekijöiden valittava keskuudestaan työsuojeluvaltuutettu ja kaksi varavaltuutettua.

Toimihenkilöasemassa olevilla on oikeus valita oma työsuojeluvaltuutettu ja kaksi varavaltuutettua. Näin työpaikalla voi olla joko yksi työsuojeluvaltuutettu, joka edustaa koko henkilöstöä tai kaksi valtuutettua: työntekijöillä ja toimihenkilöillä omansa.

Rooli ihmisen mukaan

Toimihenkilöiden työsuojeluvaltuutettuja on vain puolessa niistä työpaikoista, joissa on valittu prolainen luottamusmies.

–  Toiveissa tietenkin on, että toimihenkilövaltuutettuja saataisiin lisää, kertoo Pron työympäristöasiantuntija Tarja Korkalainen.

Toimihenkilötyössä kuormittavuus on monesti erilaista kuin työntekijätehtävissä. Toimihenkilöillä korostuvat usein jaksamiseen, stressiin ja työajan hallintaan liittyvät asiat.

Työsuojeluvaltuutetun täytyisi osata ennakoida, mistä asioista omalla työpaikalla todennäköisesti nousee ongelmia, oli kyse sitten epäasiallisesta käytöksestä tai työtapaturmista. Muuten ei tarvitse olla ihmeidentekijä:

–  Työsuojeluvaltuutetun tulee hankkia perustiedot työsuojelutehtäviin liittyvästä lainsäädännöstä ja kouluttaa itseään liiton järjestämissä koulutuksissa. Tärkeintä on kuitenkin kiinnostus työyhteisön asioihin ja halu siihen, että asiat hoidetaan töissä fiksusti ja oikeudenmukaisesti. Korkalainen summaa.

Avoimin mielin työsuojeluvaltuutetuksi

Toimihenkilöiden työsuojeluvaltuutettuna ABB:n Etelä-Suomen työsuojelualueella toimiva Toivo Piippo on konkari edunvalvonta-asioissa. Työsuojeluvaltuutettuna on vierähtänyt viisi vuotta, pääluottamusmiehen hommissa eri sopimusaloilla toistakymmentä vuotta. Työura ABB:llä on 38 vuoden mittainen.

ABB:lla toimihenkilöiden työsuojeluvaltuutettua työllistävät esimerkiksi matkatyöhön liittyvät asiat sekä organisaatiomuutokset ja alati muuttuvat tehtävänkuvat. Myös monitoimityötiloihin muutot työllistävät Piippoa, sillä arkkitehdin suunnitelmat eivät aina sovi käytännön työtehtäviin.

Monipuolinen tehtäväkenttä on myös palkitseva, ja Toivo Piippo rohkaiseekin tulemaan avoimin mielin mukaan työsuojelutoimintaan. Hän kehottaa hankkimaan tietoa koulutuksista.

–  Lisäksi kollegoilta saa tukea. Myös työterveys on todella tärkeä yhteistyökumppani.

Uransa ajalta hän muistaa palkitsevana esimerkiksi tilanteet, joissa aletaan purkaa työuupumukseen liittyviä asioita: kuinka päästään takaisin normaaliin elämänrytmiin ja löydetään henkilölle sopiva työtehtävä.

Hän nostaa onnistumisena esiin myös ABB:n oman työsuojelukoulutuksen kehittämisessä mukana olemisen.    

Työsuojeluvaalit on järjestettävä 1.11.–31.12.2017 välisenä aikana. Vaaliohjeet löytyvät Proplussasta ja Pron työsuojeluvaalisivuilta.