Hyppää pääsisältöön

Uneton kulkee kohti työkyvyttömyyttä?

Vähintään viitenä yönä viikossa huonosti nukkuneella on riski päätyä työkyvyttömäksi lähes mistä tahansa syystä.

Uneton kulkee kohti työkyvyttömyyttä?

Julkaistu 16.06.2014 klo 15:40
Uutiset
Vähintään viitenä yönä viikossa huonosti nukkuneella on riski päätyä työkyvyttömäksi lähes mistä tahansa syystä.

Teksti: Pro Uutiset/Jaana Pohja

Unettomuus voi lisätä työkyvyttömyyden riskiä tai hidastaa töihin palaamista. Sampsa Kaijaluoto

Työterveyslaitoksen yhdessä Turun ja Lontoon yliopistojen kanssa tekemä tutkimus osoittaa, että  näin on erityisesti silloin, kun syy työkyvyttömyyteen löytyy mielenterveyden häiriöistä tai tuki- ja liikuntaelinsairauksista.

Viime syksynä julkaistuun tutkimukseen osallistui yli 56 730 kunta-alan työntekijää, joilta kyseltiin nukahtamisvaikeuksista, katkonaisesta unesta, aamuyön heräämisestä ja virkistämättömästä unesta.

Unettomuudella yhteys sydänsairauksiin

Kolme vuoden seurannan aikana seitsemän prosenttia työntekijöistä joutui työkyvyttömäksi. Tutkimukseen osallistuneista 22 prosenttia raportoi kokevansa unettomuusoireita vähintään viitenä yönä viikossa. Lievempiä univaikeuksia 2–4 yönä viikossa koki 26 prosenttia osallistujista.

Vähintään viitenä yönä viikossa huonosti nukkuneilla oli puolitoistakertainen riski jäädä työkyvyttömäksi melkeinpä mistä tahansa syystä.

Mielenterveyden häiriöistä tai tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsivillä riski kohosi myös lievemmissä unihäiriöissä.

Vaikeammat oireet olivat yhteydessä sydän- ja verisuonisairauksista, neurologisista sairauksista ja tapaturmista johtuvaan työkyvyttömyyteen.

Tutkimus on osa Kunta10-tutkimusta ja Sairaalahenkilöstön hyvinvointitutkimusta, ja se on julkaistu johtavassa unitutkimuksen lehdessä SLEEP.  

Muuta aiheeseen liittyvää

Väsynyt heiluu töissä jopa promillen humalassa / Kansallista uniremonttia odotellessa kannattaa nukkumaan mennessä nauttia villasukkaterapiasta. (Pro Uutiset 9.1.2011)