Hyppää pääsisältöön

Vaikuta liittymällä liittoon

Vaikuta liittymällä liittoon

Bannerikuva
Parempi työelämä saavutetaan yhdessä sopien, ei sanellen

Vastusta työelämäheikennyksiä liittymällä liittoon, sillä yhdessä olemme enemmän.

Petteri Orpon hallitusohjelma on ennennäkemätön lista leikkauksia ja heikennyksiä työntekijän asemaan.  Ammattiliitto Pro on jäsentensä oikeuksien puolustamiseksi ilmoittanut poliittisista työnseisauksista.

Paras keinosi vaikuttaa työelämään on kuulua ammattiliittoon
Hallitus heikentää työntekijöiden asemaa — olemme puolellasi

Suomen hallitus aikoo muuttaa työnteon ehtoja, kuten heikentää irtisanomissuojaa, rajoittaa lakko-oikeutta, helpottaa määräaikaisten työsuhteiden solmimista, lakkauttaa aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan sekä tehdä ensimmäisestä sairauspäivästä palkattoman.

Lisäksi hallitus aikoo heikentää ansiosidonnaista työttömyysturvaa merkittävästi. Hallitusohjelma ei ole tasapainoinen: heikennykset kohdistuvat työntekijöihin työnantajien jäädessä yhteisten talkoiden ulkopuolelle.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Velvollisuutemme on puolustaa jäseniämme, kun heitä kohtaan suunnitellaan työelämäheikennyksiä.

Petteri Orpon hallitus aikoo mm. heikentää työntekijän irtisanomissuojaa, helpottaa perusteettomien määräaikaisten työsuhteiden solmimista, rajata yhteistoimintalain piiriin kuuluvien työyhteisöjen määrää, lyhentää lomautusilmoitusaikoja yhteen viikkoon, muuttaa ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomaksi sekä leikata sosiaaliturvaa, kuten ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja asumistukea.  
 
Toisin sanoen hallitus samaan aikaan heikentää merkittävästi jäsentemme työsuhteiden ehtoja ja suojaa sekä leikkaa työttömyysturvaa. Lisäksi hallitus aikoo puuttua lainsäädännöllä työehtosopimusneuvotteluihin, rajoittaa työntekijöiden mahdollisuuksia puolustaa omia oikeuksiaan kiristämällä lakko-oikeuksia ja sakottaa yksittäisiä työntekijöitä työrauhan aikaiseen työtaisteluun osallistumisesta. 
 
Saamamme palautteen perusteella tämä kaikki herättää laajaa huolta jäsenkunnassamme ja tätä viestiä olemme vieneet Orpon hallitukselle lukuisissa yhteyksissä hallitusohjelman julkaisun jälkeen, tuloksetta. Hallituksen kieltäydyttyä toistuvasti kuuntelemasta ja aidosti neuvottelemasta uudistuksista Pron hallitus joutui tekemään päätöksen jatkaa ja laajentaa järjestöllisiä toimia, jotta saamme jäsentemme äänen kuuluviin heitä koskevassa päätöksenteossa. Toivomme edelleen, että neuvotteluyhteys hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen välillä löytyy ja voimme jatkossa kehittää työelämää yhdessä sopien, kuten laajasti arvostettu suomalainen tapa on vuosikymmeniä ollut.

Orpon hallitusohjelma sisältää lukuisia heikennyksiä työntekijöiden asemaan ja oikeuksiin. Tavoitteenamme on saada Petteri Orpon hallitus perumaan radikaaleimmat työelämäheikennyksensä sekä aidosti kuuntelemaan ja ottamaan huomioon työntekijöiden ääni työelämää uudistaessaan. 

Kaikki Pron ilmoittamat poliittiset lakot ovat laillisia, niistä on tehty asiaankuuluvat ilmoitukset työnantajille eikä niistä saa tulla mitään seurauksia toimihenkilöille, jotka lakkoon osallistuvat. Työnantaja ei myöskään saa ennakkoon kerätä tietoa työpaikalla lakkoon osallistuvista toimihenkilöistä, painostaa tekemään lakon alaista työtä tai vaatia erillisiä “lakkoleimauksia” työaikakirjanpitoon.  
 

Aiemmin osa työnantajista on virheellisesti ilmoittanut toimihenkilöille, että lakkoon osallistuminen on luvaton poissaolo, jos tästä ei henkilökohtaisesti kerrota etukäteen. Tällainen toiminta on laitonta painostamista työtaisteluun osallistuvia toimihenkilöitä kohtaa. Mikäli työnantaja tiedustelee etukäteen lakkoon osallistumisesta, sinun ei tarvitse vastata näihin tiedusteluihin. Sen sijaan kerro asiasta luottamusmiehelle, Pron aluetoimistoon tai työsuhdepäivystykseen.   

 
Lisää usein kysyttyjä kysymyksiä lakkoon osallistumisesta löydät Pron nettisivuilta. Kaikissa lakkoon liittyvissä kysymyksissä voit myös olla yhteydessä omaan luottamusmieheesi, Pron aluetoimistoon tai työsuhdepäivystykseemme, jonka tavoitat ma-pe klo 9–15 numerosta (09) 1727 3442.

Ajantasaista tietoa löydät Pron verkkosivuilta, Facebookista, Instagramista, X:stä sekä jäsenkirjeistä. 

Voit vaikuttaa liittymällä liittoon, sillä yhdessä olemme enemmän. Jaa tietoa heikennyksistä työpaikalla ja sosiaalisessa mediassa. Olemme koonneet käyttöösi:

Jos sinulla on kysyttävää järjestöllisistä toimenpiteistä, ota yhteyttä omaan luottamusmieheesi tai liiton työsuhde- ja virkaehtoneuvontaan.

Materiaalipankki
Materiaalipankki

Olemme koonneet työelämäheikennyksistä faktatietoa ja kuvia suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi materiaalipankkiin. Voit jakaa niitä omalla työpaikallasi tai sosiaalisessa mediassa. 

Sinua voisi kiinnostaa etenkin nämä

Jorma Malinen
Uutiset
Julkaistu 12.04.2024
Pro ei kannata hallituksen esitystä paikallisen sopimisen lisäämisestä vaan katsoo, että nyt esitetty lainsäädäntö vie sopimista väärään suuntaan. Paikallinen sopiminen on osa yhdessä työmarkkinaosapuolten kesken luotua ja kehitettyä työehtosopimusjärjestelmää, jonka hallitus aikoo nyt rikkoa elinkeinoelämän sekä Suomen Yrittäjien kannustaessa vieressä.
Kuvassa Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.
Uutiset
Julkaistu 11.04.2024
Työuran aikaista jatkuvaa oppimista kehittävän työryhmän loppuraportti valmistui tänään. Ammattiliitto Pron pettymykseksi työryhmä jätti palkansaajajärjestöjen ehdotukset huomiotta eivätkä raportin ehdotukset paikkaa koulutusjärjestelmässä aikuiskoulutustuen lakkauttamisen jäljiltä pian ammottavaa aukkoa.
Ihmiset kadulla
Uutiset
Julkaistu 11.04.2024
Kehysriihen alla Ammattiliitto Pro peräänkuuluttaa hallitukselta työmarkkinakriisin ratkaisua, toivon luomista ja kasvun tavoittelua yhdessä sopien.
Henkilö työntää kaupassa kärryjä
Uutiset
Julkaistu 10.04.2024
Valtiovarainministeri Riikka Purra on budjettiriihen alla väläytellyt niin sanotun terveysveron käyttöönottoa valtiontalouden tasapainottamiseksi ja suomalaisten terveyden edistämiseksi. Alan liitot eivät kannata veroa.
Peter Hellbergin blogi
Blogit
Julkaistu 05.04.2024
Orpon hallitus ei ole täysin ymmärtänyt sitä, että ruotsalaisten työmarkkinaosapuolten vuosien saatossa rakentama yhteistyömalli perustuu oletukseen, että poliitikot pysyvät erossa palkanmuodostuksesta.
Kuvituskuva artikkeliin
ProStoori
Julkaistu 04.04.2024
Lue jutusta neljä syytä, joiden vuoksi Suomi on irtautumassa tasapainoiseen sopimiseen perustuvasta pohjoismaisesta työmarkkinamallista hallituksen toimien seurauksena.
jorma
Uutiset
Julkaistu 21.03.2024
Pro on pettynyt työministeri Satosen keskiviikkoiseen päätökseen sivuuttaa palkansaajat jälleen kerran ja jatkaa paikallisen sopimisen laajentamisen valmistelua ilman kompromisseja.
Kuvassa Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.
Uutiset
Julkaistu 20.03.2024
EU:n on otettava aktiivisempi rooli työntekijöiden oikeuksien suojelemisesta, jos haluamme välttyä neljän euron tuntipalkoilta ja huonoilta työehdoilta. Siksi lakko-oikeutta on kehitettävä EU-tasolla.
Jorma Malinen
Uutiset
Julkaistu 13.03.2024
Pro pitää pöyristyttävänä, että työnantajat ovat valmiita rikkomaan lakia ja vaarantamaan ihmisten toimeentulon saadakseen tahtonsa läpi. Tehtaiden alasajamiselle ja palkanmaksun keskeyttämiselle ei ole laillisia perusteita, joten kyseessä on työntekijöiden painostaminen työsululla, Pro katsoo.
kaksi palapelin palaa
ProStoori
Julkaistu 06.03.2024
Mistä paikallisessa sopimisessa on kyse? Entä kuka sopii työehdoistani? ProStoori kertoo, mitä paikallinen sopiminen on nyt ja tulevaisuudessa, jos hallitus vie suunnittelemansa muutokset läpi.
Niko Simolan blogi
Blogit
Julkaistu 04.03.2024
Suomessa on harvinaisen tehokas valtionhallinto verrattuna muihin maihin.
Jorma Malinen
Uutiset
Julkaistu 15.02.2024
Ammattiliitto Pro on pettynyt paikallisen sopimisen lisäämistä käsitelleen kolmikantaisen työryhmän työn lopputulokseen. Liiton tietojen mukaan työryhmän mietinnössä ei ole huomioitu sen valmistelun aikana työntekijäpuolen esiin nostamia huolia ja ratkaisuehdotuksia.
Petteri Hyttisen blogi
Blogit
Julkaistu 14.02.2024
Suomen menestys ei ole kiinni työntekijöille tarjottavasta työsuhdeturvasta ja sen ehdoista. Se, että tällaisiin keinoihin turvaudutaan osoittaa hallituksen toimien ideologiset taustat ja johtaa yhteisen elintasomme laskuun – myös heikennysten nykyisten tukijoiden. 
Jorma Malinen
Uutiset
Julkaistu 09.02.2024
Ammattiliitto Pro järjestää kolmen vuorokauden mittaisen työnseisauksen erikseen nimetyillä energia-alan työpaikoilla. Lisäksi Pro on tänään ilmoittanut työnseisauksia paperi- ja kemianteollisuuteen.
Jorma Malinen
Uutiset
Julkaistu 07.02.2024
Ammattiliitto Pro järjestää työnseisauksia erikseen nimetyillä elintarvikealan ja kemianalan työpaikoilla viikolla 7.
Jorma Malinen
Uutiset
Julkaistu 02.02.2024
Ammattiliitto Pron hallitus päätti jatkaa työnseisauksia erikseen nimetyillä teollisuuden työpaikoilla ja laajentaa työnseisaukset kolmipäiväisiksi.
stop nyt
Uutiset
Julkaistu 01.02.2024
Prolaiset osoittivat mieltään tänään sankoin joukoin Stop nyt -mielenosoituksessa Helsingissä. Mielenosoitus keräsi paikalle 13 000 osallistujaa. Täällä huutaa kansa, raikuivat huudot.
Anssi Vuorio
Blogit
Julkaistu 31.01.2024
Viimepäivinä julkisuudessa on keskusteltu paljon poliittisista lakoista, työnseisauksista ja mielenilmauksista. Tässä blogissa avataan niiden eroja. 
Prolaisia osoittamassa mieltä hallituksen työelämäheikennyksiä vastaan.
Uutiset
Julkaistu 30.01.2024
Pro vastustaa hallituksen työelämäheikennyksiä poliittisilla työnseisauksilla 1–2. helmikuuta. Luottamusmiehet kertovat, miksi nyt on aika toimia. 
jorma
Uutiset
Julkaistu 30.01.2024
Energia-alalla toimivat ammattiliitot Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Konepäällystöliitto, Sähköliitto ja Insinööriliitto vetoavat Orpon hallitukseen työelämäheikennysten perumiseksi.
jorma
Uutiset
Julkaistu 26.01.2024
Ammattiliitto Pro laajentaa työnseisauksia erikseen nimetyillä aloilla ja osallistuu myös poliittiseen mielenosoitukseen 1.2.2024 Helsingin Senaatintorilla.
Jorma Malinen
Uutiset
Julkaistu 25.01.2024
Ammattiliitto Pro vastustaa Orpon hallituksen kaavailemia seuraavia heikennyksiä ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Lakiesitys heikentää kohtuuttomasti työnsä menettäneiden ja yli 55-vuotiaiden työttömien toimeentuloa.
Jorma Malinen
Uutiset
Julkaistu 23.01.2024
Ammattiliitto Pron hallitus on päättänyt laajentaa työnseisauksia erikseen nimetyillä aloilla sekä osallistua poliittiseen mielenosoitukseen 1.2.2024.
pino euron kolikoita
Lausunnot
Julkaistu 23.01.2024
Pro vastustaa hallituksen esitystä ansiopäivärahan tason porrastamisesta. Esitys johtaa
vääjäämättä verovaroilla rahoitettujen asumistuki- ja toimeentulotukimenojen kasvuun.