Usein kysyttyjä kysymyksiä
Velvollisuutemme on puolustaa jäseniämme, kun heitä kohtaan suunnitellaan työelämäheikennyksiä.
Petteri Orpon hallitus aikoo mm. heikentää työntekijän irtisanomissuojaa, helpottaa perusteettomien määräaikaisten työsuhteiden solmimista, rajata yhteistoimintalain piiriin kuuluvien työyhteisöjen määrää, lyhentää lomautusilmoitusaikoja yhteen viikkoon, muuttaa ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomaksi sekä leikata sosiaaliturvaa, kuten ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja asumistukea.
Toisin sanoen hallitus samaan aikaan heikentää merkittävästi jäsentemme työsuhteiden ehtoja ja suojaa sekä leikkaa työttömyysturvaa. Lisäksi hallitus aikoo puuttua lainsäädännöllä työehtosopimusneuvotteluihin, rajoittaa työntekijöiden mahdollisuuksia puolustaa omia oikeuksiaan kiristämällä lakko-oikeuksia ja sakottaa yksittäisiä työntekijöitä työrauhan aikaiseen työtaisteluun osallistumisesta.
Saamamme palautteen perusteella tämä kaikki herättää laajaa huolta jäsenkunnassamme ja tätä viestiä olemme vieneet Orpon hallitukselle lukuisissa yhteyksissä hallitusohjelman julkaisun jälkeen, tuloksetta. Hallituksen kieltäydyttyä toistuvasti kuuntelemasta ja aidosti neuvottelemasta uudistuksista Pron hallitus joutui tekemään päätöksen jatkaa ja laajentaa järjestöllisiä toimia, jotta saamme jäsentemme äänen kuuluviin heitä koskevassa päätöksenteossa. Toivomme edelleen, että neuvotteluyhteys hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen välillä löytyy ja voimme jatkossa kehittää työelämää yhdessä sopien, kuten laajasti arvostettu suomalainen tapa on vuosikymmeniä ollut.
Orpon hallitusohjelma sisältää lukuisia heikennyksiä työntekijöiden asemaan ja oikeuksiin. Tavoitteenamme on saada Petteri Orpon hallitus perumaan radikaaleimmat työelämäheikennyksensä sekä aidosti kuuntelemaan ja ottamaan huomioon työntekijöiden ääni työelämää uudistaessaan.
Kaikki Pron ilmoittamat poliittiset lakot ovat laillisia, niistä on tehty asiaankuuluvat ilmoitukset työnantajille eikä niistä saa tulla mitään seurauksia toimihenkilöille, jotka lakkoon osallistuvat. Työnantaja ei myöskään saa ennakkoon kerätä tietoa työpaikalla lakkoon osallistuvista toimihenkilöistä, painostaa tekemään lakon alaista työtä tai vaatia erillisiä “lakkoleimauksia” työaikakirjanpitoon.
Aiemmin osa työnantajista on virheellisesti ilmoittanut toimihenkilöille, että lakkoon osallistuminen on luvaton poissaolo, jos tästä ei henkilökohtaisesti kerrota etukäteen. Tällainen toiminta on laitonta painostamista työtaisteluun osallistuvia toimihenkilöitä kohtaa. Mikäli työnantaja tiedustelee etukäteen lakkoon osallistumisesta, sinun ei tarvitse vastata näihin tiedusteluihin. Sen sijaan kerro asiasta luottamusmiehelle, Pron aluetoimistoon tai työsuhdepäivystykseen.
Lisää usein kysyttyjä kysymyksiä lakkoon osallistumisesta löydät Pron nettisivuilta. Kaikissa lakkoon liittyvissä kysymyksissä voit myös olla yhteydessä omaan luottamusmieheesi, Pron aluetoimistoon tai työelämäneuvontaamme jonka tavoitat ma-pe klo 9–15 numerosta (09) 1727 3442.
Ajantasaista tietoa löydät Pron verkkosivuilta, Facebookista, Instagramista, X:stä sekä jäsenkirjeistä.
Voit vaikuttaa liittymällä liittoon, sillä yhdessä olemme enemmän. Jaa tietoa heikennyksistä työpaikalla ja sosiaalisessa mediassa. Olemme koonneet käyttöösi:
- tiivis lista hallituksen työelämäheikennyksistä
- lista hallituksen työelämäheikennyksistä ja niiden seurauksista
Jos sinulla on kysyttävää järjestöllisistä toimenpiteistä, ota yhteyttä omaan luottamusmieheesi tai liiton työelämäneuvontaan.
Tuleva pelottaa. Yksikään työntekijä ei sairastu tai jää työttömäksi tahallaan.