Hyppää pääsisältöön

Emme hyväksy työelämäheikennyksiä

Emme hyväksy työelämäheikennyksiä

Bannerikuva

Uusi hallitusohjelma on ennennäkemätön lista leikkauksia ja heikennyksiä työntekijän asemaan. Siksi olemme päättäneet aloittaa mielenilmaukset alakohtaisen harkinnan mukaan ja mahdollisimman yhdenmukaisesti muiden liittojen kanssa. Kerromme asiasta tällä sivulla lisää.

Tunnin mittainen mielenilmaus toteutetaan näissä työpaikoissa:

26.9.2023

BRP Finland Oy Rovaniemi 
Caverion Industria Oy Kemijoki Oy 
Comforta Oy Sodankylä 
Hydnum Oy Muhos 
Nokia Solutions and Networks Oy Oulu 
Norrhydro Oy Rovaniemi 
Pölkky Oy Kajaanin tuotantolaitos 
Scanfil EMS Oy Sievi 
ŠKODA TRANSTECH Oy Otanmäki 
Stora Enso Veitsiluoto Oy Veitsiluodon saha 


Läs brevet på svenska

27.9.2023

Kongsberg Maritime Finland Oy Rauman telakka
Lehtosen Konepaja Oy Peipohja
Konepaja Häkkinen Oy Raisio
Meyer Turku Oy Turku
Orion Oyj Salo
Orion Oyj Turku
Pernotrans Oy Turku
Sandvik Mining and Construction Oy Turku
Telakka- ja Rakenustyöt Tejara Oy Meyer Turun telakka
Teleste Oyj Littoinen
Turku Energia Oy Sähkön- ja lämmönjakelun sekä voimalaitosten toimihenkilöt
TVO Oyj Olkiluoto 1,2 ja 3 voimalaitosten toimihenkilöt, pois lukien voimalaitosten käyttö- ja suojeluorganisaatio
Vahterus Oy Uusikaupunki
Vak Oy Vahto
Valmet Automotive EV Power Oy Uudenkaupungin akkutehdas
Valmet Automotive EV Power Oy Salon akkutehdas

28.9.2023

Abloy Oy Joensuun tehdas
ANDRITZ Warkaus Works Oy Varkaus
Berner Oy Heinävesi
Hydroline Oy Vuorela
Normet Oy Iisalmi
Orion Oyj Kuopio
Ouneva Oy Tuupovaara

 

Vaikutetaan yhdessä hyvän työelämän puolesta

Mielenilmauksen tarkoituksena on vaikuttaa Suomen hallituksen päätöksiin, jotka liittyvät  työnteon ehtojen heikentämiseen, kuten muutosneuvotteluaikojen lyhentäminen ja sairausajan omavastuupäivään, ammattiliittojen sopimisvapauteen puuttumiseen ja sosiaaliturvan leikkauksiin, aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan poistamiseen ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan heikentämiseen.

Yhteinen tavoitteemme on, että Suomen hallitus neuvottelee uudistuksista työmarkkinaosapuolten kanssa aidosti.

Listauksen työelämäheikennyksistä löydät tästä.

Reiluilla työehdoilla varmistetaan kestävä tulevaisuus

Työelämän pyörteissä voi tuntua välillä mahdottomalta pysyä mukana. Onneksi sinun ei tarvitse jäädä yksin. Yhdessä rakennamme juuri sinulle toimivaa työelämää. Työelämää, joka huomioi juuri sinun hyvinvointisi, oikeutesi ja työstä saatavan korvauksen.

Yhdessä olemme enemmän. Yhdessä olemme Pro.

 

Työelämän tulevaisuus -illat lokakuusta alkaen

Illan aikana keskustellaan hallituksen tulevista työelämälinjauksista sekä niiden vaikutuksista palkansaajien asemaan ja Pron jäseniin työmarkkinoilla. Tule kuulemaan ja keskustelemaan, mitä hallitusohjelman kirjaukset käytännössä tarkoittavat.

Materiaalipankki
Materiaalipankki

Päivitämme materiaalia työpaikalle ja sosiaaliseen mediaan suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi.

Sinua voisi kiinnostaa etenkin nämä

Uutiset
Julkaistu 24.09.2023
Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 28.9.2023 erikseen listatuissa yrityksissä.
Emme hyväksy työelämäheikennyksiä (ilman Pro-logoa)
Uutiset
Julkaistu 23.09.2023
Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 27.9.2023 erikseen listatuissa yrityksissä.
Uutiset
Julkaistu 22.09.2023
Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 26.9.2023 erikseen listatuissa yrityksissä.
Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen
Uutiset
Julkaistu 21.09.2023
Ammattiliitto Pron hallitus on päättänyt aloittaa mielenilmaukset. Pro pitää Orpon hallituksen heikennyksiä työelämään, sosiaaliturvaan ja lakko-oikeuteen kohtuuttomina.
Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen
Uutiset
Julkaistu 21.09.2023
​​​​​​​Pron hallitus tuomitsee Orpon hallituksen budjettiesityksen päätöksen työttömyysvakuutusmaksuista: työntekijöiden ja työnantajien maksamat työttömyysvakuutusmaksut verotetaan palkansaajilta pois, mutta työnantajille maksuosuudet palautetaan. Päätös on jälleen osoitus siitä, että sopeutustoimet revitään työntekijöiden ja heikoimmassa osassa olevien selkänahasta samalla, kun varoja siirretään avokätisesti yrityksille ja hyvätuloisille.
Terveiset budjettiriiheen
Blogit
Julkaistu 18.09.2023
Työntekijöiden kannalta budjettineuvotteluiden lähtökohdissa ei ole kehumista. Ammattiliitto Pro kokosi terveiset budjettineuvottelijoille ja toivoo heille viisautta harkita päätöksiään.  
Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen
Uutiset
Julkaistu 15.09.2023
Pron mukaan työttömyysturvan leikkaukset heikentävät kohtuuttomalla tavalla ihmisten taloutta, ja tulevat lisäämään lapsiperheköyhyyttä ja toimeentulotuen tarvitsijoita. Ennätyksellisen tiukalla aikataululla ja ilman vaikutusarviointeja valmisteltu esitys pitää palauttaa valmisteluun.
Maria Mäkynen
Uutiset
Julkaistu 14.09.2023
Hallitus aikoo kiristää työperäisen maahanmuuton ehtoja, lisätä paikallista sopimista, rajata lakko-oikeutta ja helpottaa irtisanomista. Mitä tästä seuraa?  
Pron lakiasiainpäällikön blogi
Blogit
Julkaistu 11.09.2023
Suomi ottaa lainsäädäntöhankkeissaan usein mallia Ruotsista, mikä yleensä onkin järkevää, sillä länsinaapurissa tehdään asioita oikein. Valtaosa Orpon hallituksen työmarkkinauudistuksista on nekin kopioitu Ruotsista – mutta vain ja ainoastaan työnantajille mieluisia uudistuksia valikoiden.
Sonja Raitamäen blogi
Blogit
Julkaistu 04.09.2023
Ammattiliitto Pro seuraa aktiivisesti puolueiden keskustelua työelämästä syksyn puoluekokouksissa. SDP:n puoluekokouksessa Orpon hallitusohjelma kirvoitti keskustelua, mutta yhteistyön kättä tarjottiin myös elinkeinoelämän suuntaan.  
Meidän Suomemme on avoin
Uutiset
Julkaistu 31.08.2023
Ammattiliitot Pro, Teollisuusliitto, OAJ, JHL ja PAM puolustavat jakamatonta ihmisarvoa ja esittävät vakavan huolensa hallitusohjelman työperäistä maahanmuuttoa koskevista tiukennuksista. Tiukennukset vaikeuttavat kansainvälisten osaajien saamista Suomeen sekä asettavat työntekijöitä kansallisuutensa ja taustansa perusteella eriarvoiseen asemaan. Näitä kirjauksia ei hallituksen yhdenvertaisuustiedonanto muuta.
Blogi kristillisdemokraattien puoluekokouksesta
Blogit
Julkaistu 28.08.2023
Ammattiliitto Pro seuraa aktiivisesti puolueiden keskustelua työelämästä syksyn puoluekokouksissa. Kristillisdemokraattien puoluekokouksessa hallitusohjelma ja ensi kuun budjettiriihi jäivät keskustelussa paitsioon Sari Essayahin presidenttiehdokkuuden ja puolueen sääntömuutosten ollessa kokouksen ykköspuheenaiheita.
Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen
Uutiset
Julkaistu 24.08.2023
Ammattiliitto Pron hallitus kritisoi Petteri Orpon hallituksen aikeita rajata työntekijöiden lakko-oikeutta pika-aikataululla. Erityisesti Pro moittii hallitusohjelmakirjausta, jonka mukaan hallitus haluaa jatkossa rankaista yksittäistä työntekijää lakkoon osallistumisesta.
Maria Mäkysen blogi
Blogit
Julkaistu 18.08.2023
Ammattiliitto Pro seuraa aktiivisesti puolueiden keskustelua työelämästä. Perussuomalaisten puoluekokouksessa oli hyvä henki, mutta työelämäkysymyksiin asti ei päästy.
jorma malinen
Uutiset
Julkaistu 19.06.2023
Pro, Teollisuusliitto, OAJ, JHL ja PAM: Hallituksen tavoite lakisääteisestä vientimallista on täysin vastoin ammattiliittojen neuvotteluoikeutta, sopimusvapautta, työtaisteluoikeutta sekä sopimusyhteiskunnan periaatteita.
Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen
Uutiset
Julkaistu 16.06.2023
Ammattiliitto Pro on tyrmistynyt Petteri Orpon johdolla neuvotellun hallitusohjelman kirjauksista, jotka toteutuessaan samanaikaisesti heikentävät työntekijöiden työsuhteiden ehtoja ja mahdollisuuksia sopia niistä tasapuolisesti, tekevät irtisanomisesta helpompaa ja leikkaavat työttömyysturvaa. Lisäksi hallitus haluaa rajoittaa lakko-oikeutta kansainvälisten sopimusten vastaisesti.