Hyppää pääsisältöön

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus

Työyhteisössä tasa-arvon edistäminen kuuluu kaikille. Jokaisella on oikeus työelämään ilman häirintää tai syrjintää. Oikeudenmukainen kohtelu lisää motivaatiota, hyvinvointia ja sitoutumista työhön. Se parantaa myös työn tulosta.
Ryhmä ihmisiä, tasa-arvo, yhdenvertaisuus, moninaisuus, yhteistyö

Työpaikalla ei saa syrjiä

Työelämässä syrjintä ja häirintä on kielletty tasa-arvolain mukaan sukupuolen, sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun perusteella sekä yhdenvertaisuuslain mukaan iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Tasa-arvo tarkoittaa myös sukupuolten yhtäläistä arvostusta: sama palkka samasta ja samanarvoisesta työstä, tasa-arvoinen urakehitys, samat mahdollisuudet yhdistää työ ja vanhemmuus. Lisäksi tasa-arvoon kuuluu vapaus seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta.

Tasa-arvolain mukaan työnantaja ei saa syrjiä sukupuolen tai sukupuoleen liittyvän syyn perusteella työhönotossa, tehtävään tai koulutukseen valinnassa, palkkauksessa tai palvelussuhteen ehdoista päätettäessä, työnjohdossa, työtehtävien jaossa tai muussa työolojen järjestämisessä sekä työsuhteen irtisanomisessa, purkamisessa, lakkauttamisessa, siirrossa tai lomautuksissa.

Menettely on kiellettyä syrjintää myös silloin, kun se perustuu sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun.

Työnantajan tulee edistää naisten ja miesten tasapuolista urakehitystä.

Työnantajan tulee edistää naisten ja miesten tasapuolista urakehitystä

Jokaisella työnantajalla on velvollisuus edistää tasa-arvoa työpaikalla, tässä tarkoituksessa työnantajan tulee toimia siten, että avoinna oleviin tehtäviin hakeutuisi sekä miehiä että naisia. Työnantajan tulee myös edistää naisten ja miesten tasapuolista sijoittumista eri tehtäviin.

Työnantaja syyllistyy syrjintään, jos hän johtaa työtä, jakaa työtehtävät tai muuten järjestää työolot niin, että työntekijä joutuu selvästi huonompaan asemaan kuin vastakkaista sukupuolta oleva. Työn johtamiseen kuuluvat esim. työajan käytön ja työn valvonta, työtilojen järjestely, työvälineiden jakaminen, työntekijän tehtävien ja ammattitaidon kehittäminen.

Työhönotossa ja sisäisten siirtojen käsittelyssä on ehdokkaista tehtävä ansiovertailu. Ansiovertailussa keskeinen merkitys on työnantajan etukäteen vahvistamilla valintaperusteilla. Laki ei rajoita työnantajan oikeutta valita kuhunkin tehtävään parhaaksi katsomansa henkilö. Työnantaja ei voi kuitenkaan valita toimihenkilöä perusteettomasti sukupuolen mukaan.

perhevapaat

Perhevapaiden käyttö ei saa olla este ura- ja palkkakehitykselle

Työnantajan tulee helpottaa työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista työjärjestelyillä. Työntekijän tarpeet vapaille ja työaikajoustoille vaihtelevat elämänvaiheiden mukaan. Järjestelyillä tulisi helpottaa myös työntekijän ikääntyneen, sairaan tai vammaisen omaisen hoitamista.

Vuosilomajärjestelyillä ja vuorotteluvapaajärjestelmän hyödyntämisellä voidaan edistää työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista. Muistakin perheystävällisistä työjärjestelyistä voidaan sopia työpaikoilla. Sellaisia voivat olla lyhennetyt ja liukuvat työajat, työaikapankit ja etätyömahdollisuudet. Työnantaja voi järjestää esimerkiksi sairaan lapsen hoitopalvelun vaihtoehtona sille, että vanhempi jäisi kotiin hoitamaan sairasta lasta.

Perhevapaita voivat käyttää sekä isät että äidit. Oikeus hyödyntää perhevapaita on pääsääntöisesti ehdoton. Työehtosopimuksissa on sovittu oikeudesta palkalliseen työstä poissaoloon kun perheen piirissä sattuu äkillinen sairaustapaus; myös miesten tulee käyttää tätä oikeutta.

Perhevapaiden jälkeen on oikeus palata aikaisempaan työhön. Jos tällaista työtä ei ole, on tarjottava muuta vastaavaa työtä.

Perhevapaiden käyttö ei saa olla este ura- ja palkkakehitykselle. Vapaalta palaava on oikeutettu saamaan kaikki työehtojen parannukset, joihin hänellä olisi oikeus poissaolonsa aikana. Perhevapaalta palaavaa tulee tarvittaessa perehdyttää muuttuneisiin työmenetelmiin ja -tehtäviin.

Ryhmä ihmisiä, tasa-arvo, yhdenvertaisuus, moninaisuus

Tasa-arvoisen työelämän puolesta

Tasa-arvon  ja yhdenvertaisuuden edistäminen työelämässä on osa Pron edunvalvontaa. Pyrimme edistämään palkkatasa-arvoa muun muassa tukemalla työpaikkojen tasa-arvosuunnittelua sekä kannustamalla työnantajia ottamaan käyttöön sukupuolineutraaleja palkkausjärjestelmiä.

Ammattiliitto Pro on sitoutunut häirinnästä ja syrjinnästä vapaaseen toimintaan. Tuemme työpaikkoja myös laatimaan omia ohjeistuksia. Koulutamme myös henkilöstön ja työnantajan edustajia  tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioissa. Autamme jäseniämme myös syrjintään liittyvissä kysymyksissä.