Hyppää pääsisältöön

Unelmaperhe vai unelma perheestä?

Unelma perheesta

Työelämä ei saa olla niin epävarmaa, että se rikkoo ihmisten perheunelmat.

⚠️Petteri Orpon hallitus suunnittelee parhaillaan irtisanomissuojaan heikentämistä ja määräaikaisten työsuhteiden lisäämistä. Jos suunnitelmat toteutuvat, jatkossa irtisanomisen perusteeksi riittää aiempaa kevyempi syy ja työntekijälle voi tarjota määräaikaista työsuhdetta vuodeksi ilman perustetta.

Yhdessä nämä heikennykset tekevät työelämästä huomattavasti aiempaa epävarmempaa ja se heijastuu väistämättä myös perheunelmiin.

❤️ Suomalaisesta työelämästä on saatava elämänkestävää, ennen kuin on liian myöhäistä.

Osallistu

#Unelmaperheestä on sosiaalisen median kampanja, jossa vaaditaan työelämäheikennysten perumista.

📢 Jaa oma #unelmaperheestä, tägää @proliitto ja vaadi kanssamme hallitusta perumaan lainsäädäntömuutokset.

👇 Tule mukaan kampanjaan ja kerro oma tarinasi: 
* Kerro tarinasi perhesuunnitelmien lykkääntymisestä työelämän epävarmuuden vuoksi.
* Käytä hashtagia #unelmaperheestä 
* Tägää @proliitto

💬 Oletko joutunut lykkäämään perhesuunnitelmia työelämän epävarmuuden vuoksi?
Voit kertoa siitä meille myös nimettömästi vastaamalla tähän kyselyyn

Suomalaisesta työelämästä on saatava elämänkestävää, ennen kuin on liian myöhäistä. Liity nyt voimajoukkoomme! ✊🩷

Irtisanomissuojaa heikennetään

Jatkossa työntekijän voisi irtisanoa aiempaa helpommin henkilöön perustuvasta syystä. Nykyisin laki vaatii, että irtisanomisen perusteen tulee olla painava ja asiallinen, jatkossa pelkkä asiallinen peruste riittäisi. Lakimuutosta valmistellaan työ- ja elinkeinoministeriössä.

Vuoden määräaikaisuudet sallitaan ilman perustetta

Työnantajan ei jatkossa tarvitsisi perustella enintään vuoden mittaisen määräaikaisen työsopimuksen tarjoamista. Tällä hetkellä työnantajan on erikseen perusteltava, miksi työsuhdetta tarjotaan määräaikaisena eikä vakituisena. Syy voi olla esimerkiksi sijaisuus tai työn projektisidonnaisuus. Valmistelussa olevan lakimuutoksen voi ennakoida lisäävän määräaikaisten työsuhteiden tarjontaa vakituisten työsuhteiden kustannuksella.

 

Eri selvitysten ja arvioiden mukaan epävarmalla työelämällä on vaikutuksia perheellistymiseen:

Pelko raskaussyrjinnästä
Naisilla työsuhteen määräaikaisuus voi olla yhteydessä lastensaannin viivästymiseen ja raskaussyrjinnän pelkoon ja tällä on todennettuja vaikutuksia myös esikoisen saantiin.
Lähde: Väestöpoliittisen työryhmän valmistelumuistio

Määräaikaista työsuhdetta ei jatketa
Yleisin raskaudensyrjinnän muoto on määräaikaisen työsuhteen jatkamatta jättäminen. Miltei puolet raskaana olevista kokee työelämässä raskauden tai perhevapaan vuoksi syrjintää, pelkoa oman aseman vaarantumisesta tai jotain muuta kielteistä.
Lähde: Raskaussyrjintä Suomessa -tutkimus

Helpompi irtisanoa raskaana oleva
Esitys (henkilöperusteisen irtisanomisen muutoksesta) päinvastoin lisää työnantajan mahdollisuuksia irtisanoa raskaana oleva työntekijä tai työntekijä, jolla on perheenhuoltovelvollisuuksia.
Lähde: Tasa-arvovaltuutetun lausunto irtisanomisperusteen muutosta koskien 

Jotta unelmaperheestä ei tule unelma perheestä, henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamisesta ja määräaikaisuuksien lisäämisestä tulee luopua. Perheunelmien toteutumista voitaisiin edistää näillä lainsäädännön keinoilla, jotka tähtäävät raskaus- ja perhevapaasyrjinnän vähentämiseen sekä tasa-arvoisempaan ja turvallisempaan työelämään:

Suojellaan perhevapaalta palaavia työntekijöitä tehokkaammin syrjinnältä

Säädetään perhevapaalta palaavalle työntekijälle tehostettu irtisanomissuoja sekä ulotetaan presumptio-​oikeus koskemaan perhevapaalta palaavia työntekijöitä. Tällöin irtisanomistilanteessa oletus on, että irtisanominen on johtunut perhevapaiden käytöstä ja todistustaakka asiassa on työnantajalla. 

Parannetaan määräaikaisten työntekijöiden syrjintäsuojaa 

Parannetaan määräaikaisten työntekijöiden suojaa syrjintätilanteissa ulottamalla syrjintäolettama koskemaan myös tilanteita, joissa määräaikainen palvelussuhde päätetään tai jätetään uusimatta raskauden tai perhevapaan vuoksi. Tilanteissa työnantajalla olisi todistustaakka.

Säädetään lisäksi työnantajalle velvoite kertoa työntekijälle miksi määräaikaista työsopimusta ei jatketa tai miksi työsuhde päättyy, jos työnantaja tietää, että työntekijä on raskaana, vanhempi tai hänellä on perheenhuoltovelvoitteita.  

Mahdollistetaan oikeus osa-​aikatyöhön 

Kirjataan työsopimuslakiin subjektiivinen oikeus osa-​aikatyöhön määräajaksi.

Parannetaan vuokratyöntekijöiden oikeuksia  

Laajennetaan tasa-​arvolain hyvitysvastuu koskemaan myös käyttäjäyrityksiä eli yrityksiä, jotka vuokraavat työvoimaa toiselta työnantajalta. 

Sanktioidaan syrjintää tiukemmin pidentämällä kanneaikoja ja nostamalla hyvitystä 

Yhdenmukaistetaan kanneajat kolmeen vuoteen myös työhönottosyrjinnän osalta ja nostetaan tasa-​arvolain mukaista hyvitystä ja poistetaan mahdollisuus hyvityksen alentamiseen työelämään liittyvissä asioissa.

Yhdenvertaisuus-​ ja tasa-​arvolautakunta toimivammaksi

Mahdollistetaan se, että yhä useampi taho voi vielä asioita lautakunnan käsiteltäväksi ja sovitaan, että vireilletulo lautakunnassa katkaisee kanneajan kulumisen lautakuntakäsittelyn ajaksi.

Annetaan ammattiliitoille paremmat mahdollisuudet puolustaa syrjintää kohdanneita työntekijöitä

Annetaan ammattiliitoille oikeus nostaa ryhmäkanne työntekijöiden puolesta. 

Annetaan luottamusmiehelle riittävästi tietoa palkoista syrjinnän tunnistamiseksi

Parannetaan palkka-​avoimuutta direktiivin minimi-implementointia kunnianhimoisemmin ja selkeytetään luottamusmiehen oikeutta saada riittävästi tietoa palkoista mahdollisen syrjinnän tunnistamiseksi ja paikallisen sopimisen tueksi.