Produktutvecklare Janne Piili är en av dem som upplevt den konkreta nyttan av omställningsskyddsutbildning. Då Piili sades upp visste han först inte om sin möjlighet att få omställningsskyddsutbildning.
– I början var det svårt. Motivationen var låg och det kändes som om det inte fanns nya möjligheter. Men då jag fick stöd att göra CV, LinkedIn-profil och arbetsansökningar samt information om utbildningsmöjligheter, började framtiden se positivare ut, berättar Piili.
Han kom att studera användning av 3D-planeringsprogramvaran Solidworks i omställningsskyddsutbildning. Beslutet var inte en slump – Piili ville förstärka sådan kompetens som det faktiskt skulle vara nytta av på arbetsmarknaden. Han är specialiserad på design av plastprodukter tillverkade med rotationsgjutning med hjälp av 3D-programvara.
– Jag höll fast vid mitt beslut. Jag ville inte välja den billigaste utbildningen utan den bästa. Och det lönade sig. Nu har jag redan kommit till slutrakan i arbetsintervjuer, säger han.
Omställningsskyddsutbildningen skräddarsys enligt den sökandes behov
CadWorks Oy, som arrangerade omställningsskyddsutbildningen, är den största återförsäljaren och utbildaren i Finland av Solidworks-programvaran.
– Hos oss är omställningsskyddsutbildningen helt likadan som utbildning som ges till vem som helst. Vi skräddarsyr förstås åt alla en utbildningshelhet som passar det egna behovet av totalt 28 olika kurser, vilka hålls som när- eller distansutbildning. Omställningsskyddsstuderandena har gjort mycket olika utbildningsplaner, berättar CadWorks utbildningsförsäljningschef Janne Kalinainen.

"Jag rekommenderar varmt"
Janne Piili är ett bra exempel på hur omställningsskyddsutbildning kan öppna nya dörrar. Efter utbildningen har två arbetsplatser varit väldigt nära. Han uppmuntrar andra i samma situation att ta fasta på möjligheter som erbjuds.
– Om du blivit uppsagd, ta reda på dina rättigheter. Pro hjälper, arbets- och näringstjänsterna hjälper – men allra mest kan du hjälpa dig själv genom att vara aktiv. Jag rekommenderar omställningsskyddsutbildning för alla som är berättigade till den, uppmanar Piili.
Omställningsskyddsutbildningen i ett nötskal
Omställningsskyddsutbildningen är en individuell utbildningsmöjlighet för 55 år fyllda, med målsättningen att främja snabb sysselsättning efter uppsägning. I utbildningen kan det ingå nya färdigheter eller uppdatering av yrkeskompetensen.
Vem kan få omställningsskyddsutbildning?
Berättigade är arbetstagare vilka
- sagts upp av ekonomiska orsaker eller produktionsorsaker,
- har arbetat för samma arbetsgivare i minst fem år,
- har registrerat sig som arbetssökande vid sysselsättningstjänsterna inom 60 dagar från uppsägningen.
Hur kan man få omställningsskyddsutbildning?
- Ta kontakt med arbets- och näringstjänsterna och diskutera ditt utbildningsbehov.
- Arbetskraftsmyndigheten bedömer och skaffar lämplig utbildning.
- Utbildningen är gratis för deltagaren och den kan skräddarsys individuellt.
Pro hjälper över 55-åringar att sysselsättas
Fackförbundet Pro hjälper på många sätt sina medlemmar som blivit arbetslösa eller hotas av arbetslöshet. Från Pro får man råd bland annat för att slipa arbetsansökningar och CV:n, arbetssökningscoachning och mångsidig utbildning.
– Förra året arrangerade vi för första gången evenemanget UusioUra, som är avsett för att sysselsätta, omskola och fortsätta arbetskarriären för personer över 45 år. Nästa UusioUra arrangeras den 23–24 september, på grund av den stora populariteten som ett tvådagarsevenemang, berättar Pros intressebevakningsdirektör Minea Pyykönen.
Vid jobbsökning är det speciellt viktigt att fundera vad man själv har för specialkunnande som är värdefullt för arbetsgivaren.
– I UusioUra-evenemanget deltar bland annat proffs i säljbranschen för att utbilda jobbsökande. De berättar hur man i jobbsökningen kan sälja sin egen kompetens och ge mervärde till arbetsgivarna, tipsar Pyykönen.
Pro stöder sysselsättning av över 55-åriga arbetstagare även på politisk nivå.
– Vi påverkar lagstiftning och kollektivavtal för att förbättra äldres ställning på arbetsmarknaden. Det är viktigt att en lång erfarenhet ses som resurs på arbetsplatserna, inte som börda, säger Pyykönen.