Tre morgnar i veckan styr Maryam Mohamed, 18, inte till skolan utan tar bussen till Sköldvik i Borgå. Hon studerar för dubbelexamen, laborantbranschens grundexamen och studentexamen, vid Stadin ammatti- ja aikuisopisto i Helsingfors. Tisdagar, torsdagar och fredagar är för Mohamed arbetsdagar på Borealis forskningslaboratorium, för hon avlägger slutet av sina laborantstudier genom läroavtal.
Mohamed blev genast intresserad av läroavtalsmodellen då den presenterades i skolan. Det skulle vara en styrka att ha erfarenhet av arbetslivet och laboratorieförhållanden redan vid utexamineringen.
– Jag vill få jobb i branschen och tänkte att jag i och med läroavtalet får värdefull arbetserfarenhet. Jag får mycket mer ut av läroavtalstiden än om jag bara skulle vara i skolan, säger Mohamed.
Önskan om att få komma just till Borealis stärktes då de förra våren besökte arbetsplatsen från skolan.
– Här fanns kväveskåp. Jag hade inte förut gjort något med dem och de intresserade mig, minns Mohamed studiebesöket för ett år sedan.
Beröm åt den unga ivriga studerande
Hon började vid Borealis i augusti förra året. De första två månaderna förflöt i praktik som utbildningsavtalsstuderande, varefter Mohamed blev egentlig läroavtalsstuderande. I forskningslaboratoriet vid Borealis innovationscenter har hon trivts mycket bra.
– Jag har lärt mig verkligt mycket nytt och studierna har gått bra framåt. Arbetskamraterna är trevliga, det är lätt att be om hjälp och ställa frågor, berättar Mohamed.
Också på Borealis har man varit riktigt nöjda med läroavtalsmodellen. I laboratoriet har man glatt sig över den ivriga och läraktiva unga medarbetaren.
– Alla har berömt hennes intresse och inställning till att lära sig nytt, säger avdelningens förtroendeman Soile Lustig.
Nya arbetsuppgifter börjar alltid med introduktion. Handledaren visar hur arbetet görs och till sist visar Mohamed genom praktiskt prov att hon kan arbetet. Hon gör också prov för skolan. Till dem hör en skriftlig del, för annars kan lärarna naturligtvis inte veta vad allt som gjorts, behandlats och lärts ut på arbetsplatsen.
I forskningslaboratoriet undersöks och analyseras katalysatorns och polymerens egenskaper. Mohamed har fått göra analyser under handledning av flera personer.
– Det är bra med flera handledare. Trots att man analyserar samma ämnen med samma metod har alla sin egen stil att göra det. Samtidigt får också handledarna omväxling i de egna vardagsrutinerna då de kan dela med sig av sitt kunnande till yngre, vet Lustig.
Omsorgsfull planering av tidsanvändning
Det är meningen att Mohamed blir färdig laborant och student i september. Kombinerandet av dubbelexamen och läroavtalsutbildning är inte svårt enligt henne – det kräver endast lite mer möda.
– Jag upplever att gymnasiedagarna är paus från arbetet och tvärtom. Det är trevligt med variation under veckan. Inte är det alltid lätt, men det lyckas nog då man planerar tidsanvändningen noga, berättar den motiverade studeranden.
Arbetsdagarna är längre än skoldagarna och det tar också tid att åka buss från Helsingfors till Sköldvik industriområde i Borgå, där Borealis finns. Arbetsgivaren erbjuder likväl bussresorna som anställningsförmån och på morgonen kan man ta sig en tupplur i bussen.
– Man måste bara vara noggrann så man inte åker förbi hållplatsen. Som tur har det ännu inte hänt, skrattar Mohamed.
I avlönad privatundervisning
Mohamed har fått arbeta också med kväveskåpen hon beundrade på studiebesöket. I dem behandlas luftkänsliga material i syrelösa förhållanden. En av skåpets väggar är av plexiglas och där finns fasta handskar, genom vilka man sätter händerna in i skåpet.
– Där blir det lätt svettigt, speciellt om händerna, men det har varit roligt att arbeta. De goda sidorna väger definitivt mer än de dåliga, funderar Mohamed.
Läroavtalsmodellen som Fackförbundet Pro och Kemiindustrin i gott samarbete gett idéer till, rekommenderar hon ”lite till alla”.
– Jag lärde mig inte just något i skolan. Det var svårt att gestalta saker och läraren hann inte hjälpa alla, så mycket gick mig förbi. Här är jag den enda eleven. Jag kan fråga allt möjligt och genast få svar. Och förstås är det trevligt att få lön för det här. Den stiger vartefter jag avlägger prov som hör till examen.
Läroavtalsmodellen förenar arbetsgivare och kommande arbetstagare
Kemiindustrin rf och Fackförbundet Pro har tillsammans skapat modellen, där studerande på andra stadiet, efter det första årets grundutbildning, kan söka sig som utbildningsavtalsstuderande till företag som är med i läroavtalsmodellen och därifrån fortsätta till läroavtalsstuderande. Modellen som planerats för att underlätta arbetskraftsbrist presenterades i oktober 2023 och den riktar sig till 16–20-åriga unga som studerar för laboratoriebranschens grundexamen. I pilotförsöket deltog fem företag och fyra samarbetsläroanstalter – och det är nu officiellt att modellen fortsätter.
– Modellen utgick från ett verkligt behov. Här får vi arbetsgivaren och en kommande arbetstagare att mötas. Borealis syns inte till konsumentmarknaden, för våra produkter går direkt till den kund som gör slutprodukten. Människor känner därför inte riktigt till vårt företag, berättar Borealis huvudförtroendeman Esa Teittinen.
Teittinen poängterar betydelsen av att lära i arbetet, för alla läroanstalter har inte till sitt förfogande likadana apparater som i industrin. Vissa apparater kanske presenteras i läroanstalten endast med fotografier eller texter. Man lär sig mer då man på läroavtalsplatsen själv får använda apparaten.
– Hoppas det finns fler studerande i läroanstalterna som ser en möjlighet i det här och vill få ett yrke den här vägen. Arbetsgivarna som är med i modellen utbildar i regel för sitt eget behov och vill inte låta de studerande försvinna annanstans efter examen. Borealis är ett internationellt bolag så det finns möjlighet att göra karriär även utomlands. Det är helt upp till en själv, tipsar Teittinen.