Hyppää pääsisältöön

Typpikaapilta työuralle – oppisopimusmalli tuo nuoret laboratorioihin

Maryam Mohamed ja oppisopimuskoulutus
KirjoittanutSaara Autere
KuvaMeeri Utti
Maryam Mohamed ja oppisopimuskoulutus
Uuden oppisopimusmallin mukainen koulutus kerryttää työkokemusta jo opiskeluajalta. Maryam Mohamed suorittaa laboranttiopintonsa loppuun Borealis Polymers Oy:n tutkimuslaboratoriossa.

Kolmena aamuna viikossa Stadin ammatti- ja aikuisopistossa Helsingissä kaksoistutkintoa eli laboratorialan perustutkintoa ja ylioppilastutkintoa suorittava Maryam Mohamed, 18, ei suuntaa koululle, vaan ottaa bussin Porvoon Kilpilahteen. Tiistait, torstait ja perjantait ovat Mohamedille työpäiviä Borealiksen tutkimuslaboratoriossa, sillä hän suorittaa laboranttiopintonsa loppuun oppisopimuksella. 

Mohamed innostui uudesta oppisopimusmallista heti, kun sitä koululla esiteltiin. Olisi iso vahvuus omata jo valmistuessa kokemusta työelämästä ja laboratorio-olosuhteista. 

– Haluan työllistyä alalle, ja ajattelin, että saan oppisopimuksen myötä arvokasta työkokemusta. Oppisopimusajasta saan paljon ennemmän irti verrattuna siihen, että olisin vain koulussa, Mohamed sanoo. 

Toive päästä juuri Borealikselle vain vahvistui, kun koululta käytiin tutustumassa työpaikkaan viime keväänä.  

– Täällä oli typpikaappeja. En ollut aiemmin tehnyt niiden kanssa mitään, ja ne kiinnostivat minua, Mohamed muistelee vuoden takaista tutustumiskäyntiä.

Kehuja innokkaalle nuorelle tekijälle

Borealiksella hän aloitti viime elokuussa. Ensimmäiset pari kuukautta kuluivat koulutussopimusopiskelijana KOS-harjoittelussa, jonka jälkeen Mohamed siirtyi varsinaiseksi oppisopimusopiskelijaksi. Borealiksen innovaatiokeskuksen tutkimuslaboratiossa hän on viihtynyt todella hyvin. 

– Olen oppinut tosi paljon uutta ja saanut hyvin opintoja eteenpäin. Työkaverit ovat kivoja, täällä on helppo pyytää apua ja kysyä kysymyksiä, Mohamed kertoo. 

Myös Borealiksella ollaan oltu oikein tyytyväisiä oppisopimusmalliin. Laboratoriossa on iloittu innokkaasta ja oppimishaluisesta nuoresta tekijästä. 

– Kaikki ovat kehuneet hänen kiinnostustaan ja asennettaan oppia uutta, osaston luottamusmies Soile Lustig sanoo.

Uudet työtehtävat alkavat aina perehdyttämisellä. Perehdyttäjä näyttää, miten homma toimii, ja lopulta Mohamed osoittaa osaavansa työn näytön kautta. Lisäksi Mohamed suorittaa näyttöjä koululle. Niihin kuuluu myös kirjallinen osuus, sillä muuten opettajat eivät tietenkään voi tietää, mitä kaikkea työpaikalla on tehty, käsitelty ja opittu.

Tutkimuslaboratoriossa tutkitaan ja analysoidaan katalyytin ja polymeerin ominaisuuksia. Mohamed on päässyt tekemään analyysejä useamman eri henkilön opastuksessa. 

– On hyvä, että perehdyttäjiä on ollut useita. Vaikka analysoidaan samoja aineita samalla menetelmällä, on jokaisella oma tyylinsä tehdä. Samalla perehdyttäjätkin saavat vaihtelua omiin arkirutiineihinsa päästessään jakamaan osaamistaan nuoremmille, Lustig tietää. 

Huolellista ajankäytön suunnittelua

Mohamedin on määrä valmistua sekä laborantiksi että ylioppilaaksi ensi syyskuussa. Kaksoistutkinnon ja oppisopimuskoulutuksen yhdistäminen ei ole hänen mukaansa vaikeaa – se vaatii ainoastaan hieman enemmän vaivannäköä. 

– Koen, että lukiopäivät ovat taukoa töistä ja toisinpäin. On kivaa, kun viikossa on vaihtelua. Eihän tämä aina helppoa ole, mutta onnistuu kyllä, kun ajankäytön suunnittelee huolella, motivoitunut opiskelija kertoo. 

Työpäivät ovat koulupäiviä pidempiä, ja ottaa myös aikansa matkata bussilla Helsingistä Porvoon Kilpilahden teollisuusalueelle, missä Borealiksen toimitilat sijaitsevat. Työnantaja tarjoaa kuitenkin bussimatkat työsuhde-etuna, ja aamuisin bussissa voi ottaa vaikka torkut. 

– Pitää vaan olla tarkkana, ettei aja pysäkin ohi. Onneksi niin ei ole vielä käynyt, Mohamed nauraa. 

Palkallisessa yksityisopetuksessa 

Mohamed on päässyt työskentelemään myös tutustumiskäynnillä ihailemillaan typpikaapeilla. Niissä käsitellään ilmaherkkiä materiaaleja hapettomissa olosuhteissa. Yksi kaapin seinistä on pleksiä, ja siinä on kiinteät hanskat, joiden kautta kädet työnnetään kaapin sisälle.

– Siinä tulee kyllä helposti hiki etenkin käsille, mutta työskentely on ollut kivaa. Hyvät puolet painavat ehdottomasti enemmän kuin huonot, Mohamed puntaroi.

Hän suositteleekin Ammattiliitto Pron ja Kemianteollisuuden hyvässä yhteistyössä ideoimaa oppisopimusmallia omien sanojensa mukaisesti “vähän kaikille”. 

– Koulussa en oppinut hirveästi mitään. Siellä oli vaikea hahmottaa asioita, eikä opettajakaan ehtinyt auttaa kaikkia, joten minulta meni paljon ohi. Täällä olen ainoa oppilas. Voin kysyä kaikenlaista ja saada heti vastaukset. Ja tietysti on myös kiva saada tästä palkkaa, joka nousee sitä mukaa, kun suoritan lisää tutkintoon liittyviä näyttöjä. 

ProStoori kertoo työelämän uusimmat vinkit ja ilmiöt

Liity sähköpostilistalle ja saat ProStoori-uutiskirjeen sähköpostiisi kerran kuukaudessa.