Hoppa till huvudinnehållet

Den första strejkdagen började bra

Lakkovahdit 1.2. Normetilla
Pros tre dagars strejk på separat utvalda arbetsplatser i teknologiindustrin började idag 1.2 klockan 00.00. Stämningen vid strejkportarna har varit lugn och strejken håller bra.

Den första strejkdagen började bra

Publicerad 01.02.2023 kl. 14:39
Nyheter
Pros tre dagars strejk på separat utvalda arbetsplatser i teknologiindustrin började idag 1.2 klockan 00.00. Stämningen vid strejkportarna har varit lugn och strejken håller bra.

Arbetsplatserna som omfattas av strejken finns listade  här.

Arbetarna och de högre tjänstemännen är också samma tid i strejk. Det svåra arbetsmarknadsläget och strejkerna medlas i slutet av veckan på riksförlikningsmannens byrå. Meningsskiljaktigheten gäller lönehöjningarna och framför allt nivån på allmänna förhöjningar som betalas till alla.

ABB Vasas förtroendeman Otto Enholm berättar att det varit lugnt vid strejkportarna.
- Vi har inte sett till någon vid våra portar som försökt ta sig till arbetsplatsen. Jag fick samma budskap från Helsingfors.

Kämparandan är stark också i Torneå. Leden håller.

- Samarbetet fungerar bra. Tyvärr verkar det aldrig vara rätt läge att höja lönerna, men vi är beredda att strida för en rejäl allmän förhöjning till alla, berättar förtroendeman Arto Nitovuori vid Outokumpu Torneå.

Ovako Imatras förtroendeman Satu Oravuo bekräftar att strejken håller i Imatra.

- Hos oss förstår man betydelsen av kollektiv styrka och att allas deltagande har betydelse för att strejken lyckas. Lönefrågan motiverar medlemmarna till strejk och det att höjningarna gäller alla.

Oravuo berättar att samarbetet med de andra personalgrupperna fungerat lysande.

Arbetskonflikterna

Den av Pro varslade 2:a strejken gäller arbetsturer som börjar mellan 8.2.2023 klockan 00.00 och 10.2.2023 klockan 24.00. Arbetsplatserna som omfattas av strejken har listats  här.

Den av Pro varslade 3:e strejken gäller arbetsturer som börjar mellan 11.2.2023 klockan 00.00 och 17.2.2023 klockan 24.00. Arbetsplatserna som omfattas av strejken har listats här.

Dessutom är övertidsförbud i kraft tills vidare och det gäller hela branschen.
 

På bilden ses strejkvakterna vid Normeta. Också arbetarna och de högre tjänstemännen är samtidigt i strejk.

Vi delar strejkbilder i Pros sociala medier @proliitto.  Vår hashtag är #Prolakossa